ΦΑΓΗΤΑ ΕΥΚΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ # 1
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εισαγωγή. Ορισμός των φαγητών εύκολης χρήσης. Μέθοδοι για τη διατήρηση τροφίμων. Κατηγορίες φαγητών εύκολης χρήσης. Αναγκαιότητα των φαγητών εύκολης χρήσης.
χαλούμι, αναρή, γιαούρτι. κρέατα, τσαμαρέλα, χοιρομέρι, λούντζα. ΕισαγωγΗ Τα φαγητά εύκολης χρήσης (convenience foods) αποτελούν μια κατηγορία τροφών της οποίας η χρήση στη διατροφή του ανθρώπου δεν είναι φαινόμενο σύγχρονο, αλλά παλαιότερο. χαλούμι, αναρή, γιαούρτι. κρέατα, τσαμαρέλα, χοιρομέρι, λούντζα. τραχανάς.
ΟρισμΟΣ των φαγητΩν εΥκοληΣ χρΗσηΣ Φαγητά εύκολης χρήσης είναι οι τροφές οι οποίες έχουν υποστεί μερική η ολική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μειώνονται ή να εκμηδενίζονται ο χρόνος και οι ενέργειες για την προετοιμασία και το ψήσιμο τους.
Μεθοδοι για τη διατηρηση τροφιμων Κονσερβοποίηση Αφυδάτωση Ψύξη Κατάψυξη Χρήση αλατιού, ζάχαρης και οξέων Χρήση ακτινοβολίας και αντιβιοτικών
Κατηγοριεσ φαγητων ευκολησ χρησησ Φαγητά με ελάχιστη επεξεργασία. (Χρειάζονται περισσότερη προετοιμασία και ψήσιμο. Αποφλοιωμένες κονσερβοποιημένες ντομάτες, ξεφλουδισμένες πατάτες) Φαγητά με μερική επεξεργασία. (Έτοιμα για ψήσιμο. Κοτόπουλο και ψάρι πανέ, πακεταρισμένο καλαμπόκι) Φαγητά με ολική επεξεργασία. (Έτοιμα γεύματα ή επιδόρπια που διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Τα γεύματα πάνω στα αεροπλάνα)
Φαγητά με ελάχιστη επεξεργασία
Φαγητά με μερική επεξεργασία
Φαγητά με ολική επεξεργασία
Αναγκαιοτητα των φαγητων ευκολησ χρησησ Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο συστηματικός και αυστηρός υγειονομικός έλεγχος. Η έλλειψη χρόνου. Η παρουσία του απαραίτητου εξοπλισμού σε κάθε κουζίνα. Η διαφήμιση και προβολή των προϊόντων αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αναγκαιοτητα των φαγητων ευκολησ χρησησ Με τη χρήση των πρόσθετων ουσιών βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά των τροφών αυτών. Η επιβαλλόμενη μείωση των εξόδων και συνάμα η αύξηση των κερδών μιας επιχείρησης.