Χουλιγκανισμός.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
Advertisements

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ.
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
Αθλητισμός και βία.
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!! 54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΑΜΙΓΟΥ
Η Χορηγία στον Αθλητισμό
"Η αλληλεπίδραση του αθλητισμού με τη κοινωνική πραγματικότητα”
Ποδόσφαιρο, από το άθλημα στο πρωτάθλημα
Πρόληψη επιθετικότητας Πρόληψη επιθετικότητας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΘΕΜΑ Παρουσιάζουν οι Μαθήτριες του τμήματος ΑΥ1 – Ε.Π.Α.Λ Γλυφάδας •Κιουστελίδη Δανάη.
Μονογραφίες Επαγγελμάτων
4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ:
6 Μαρτίου 2013, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Εργασία της μαθήτριας Γ’ τάξης
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
Γονείς Εκπαιδευτικοί Μηχανισμοί ομάδας
Να το κατάλαβαν άραγε;; Δεν τρίτωσε απλώς το κακό, ή το καλό, που μπορεί ο καθένας να το πάρει όπως θέλει, αλλά…. ΤΕΤΑΡΤΩΣΕ!! Για μένα πάντως, το βλέπω.
Ημερομηνία υλοποίησης: Δευτέρα, 17/3/2014. Διαθεματική διδασκαλία των μαθημάτων της Κοινωνική & Πολιτικής Αγωγής (Αργυρίου Αγγελική ΠΕ02), των Αγγλικών.
ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ: ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ Π Α Ν Α Ι Τ ΩΛ Ι Κ Ο.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ.
4ο ΓΕ.Λ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Υποκλοπή Προσωπικών Δεδομένων ΜΙΜΗΣΗ ΒΙΑΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΟΛΔΕΡ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΔΕΣΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ.
Με τον όρο βία στο σχολείο αποδίδεται στα ελληνικά ο αγγλικός school bullying, που αναφέρεται στην χρήση βίας, σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη, που ασκείται.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
Η ΒΙΑ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Η ομάδα:Βία στα σχολεία…
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Σχολικός Εκφοβισμός School Bullying.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
 Σήμερα   ό   έ     ά     έ   ά   ώ,  '  ό  ά     ό    ί  
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Κινητά Τηλέφωνα -Ασφάλεια-
Α τάξη Καλφαγιάννειου Γυμνασίου Φίλιας Βιωματικές Δράσεις.
Η μάστιγα του αθλητισμού…!!
Επιθετικότητα – Βία στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή
Γυμνάστρια\Γυμναστής Ορισμός: Ο γυμναστής φροντίζει για την σωματική άσκηση και καλή φυσική κατάσταση των αθλητών ή άλλων ατόμων, προτείνοντας και εφαρμόζοντας.
Φανατισμός, βία, οπαδοποίηση. Όρος χουλιγκανισμού  Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί.
3o ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΙΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ-Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ:Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΣΗΦ.
ΘΕΜΑ Άρθρο 5/ ο Διαιτητής Καθήκοντα και αρμοδιότητες ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.
ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΩΝΙΑ. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα, όπως το επίσκυρος στην.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΝΕΟΙ
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
Αθλητικοσ Φανατισμοσ.
Επιθετικότητα – Βία στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή
ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ Ετυμολογία
Βία και μορφές βίας Χρυσάνθη Χ..
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Γιώργος Κοντογιάννης Τάξη: Γ΄ Τμήμα: 1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζάχου Μ.
Κομματικός Φανατισμός
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ.
Γιάννης Σπίνος ΠΓΕΣΣ Υπεύθυνος καθηγητής: Λάμπρος Αθανασόπουλος
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΟΥΜΠΙΝΑΚΙΑ.
H τηλεόραση και το παιδί
Ερευνα για την σχολικη βια
2ο Γενικό Λύκειο Βόλου Σχολικό έτος Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου 2ο τετράμηνο « Η βία στους αθλητικούς χώρους » Επιβλέποντες καθηγητές.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D
ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Εφηβικές Συμπεριφορές υψηλού κινδυνου και ΜΜΕ
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χουλιγκανισμός

Γενικά Χαρακτηριστικά Χουλιγκανισμός ειναι η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών των αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις Χουλιγκανισμού που εμφανίζονται στα γήπεδα είναι:

Η υβριστική και ρατσιστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων , Η επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, Οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, Οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων , Ακόμα και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.

Οι 7 πιο επικύνδινες συμμορίες Μίλγουολ Μπουσγουόκερς Μπέρμιγχαμ Ζούλους Άστον Βίλα Χάρντκοουρ Ίντερ Σίτι Φερμ 6.57 Κρου  Ρεντ Άρμι Τσέλσι Χεντχάντερς

Αίτια Χουλιγκανισμού Συχνά οπαδοί διαφορετικών ομαδών δίνουν ραντεβού σε σοκάκια ή σε μοναχικούς δρόμους για να αποδείξουν με βια ότι η δική τους ομάδα ειναι καλύτερη . Τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι σοβαροί τραυματισμοί , ακόμη και θάνατοι όχι μόνο ενηλίκων αλλά και εφήβων που έχουν παρασύρει. Τα αίτια , οι λόγοι που ξεσπούν μέσω της βιάς οι νέοι ειναι η έντονη οργή που νιώθουν και προσπαθούν να εκδηλώσουν.

Πρώτα απο όλα είναι η κοινωνία υπαίτια η οποία δεν μπορεί να στηρίξει την προσωπικότητα των νέων με αποτέλεσμα οι νέοι να ταυτίζονται και να εξαρτώνται απο την ομάδα που υποστηρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο οι νέοι θεωρούν και αισθάνονται ότι ικανοποιούν την ανάγκη τους για κοινωνικοποίηση. Δεύτερον η οικογένεια. Ο ρόλος της οικογένειας ειναι να διαπαιδαγωγεί , να εφοδιάζει και να πληροφορεί τα παιδιά απο μικρή ηλικία ώστε αργότερα να μην γίνουν φορείς βιας ή πιο απλά χούλιγκανς.

Τρίτον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) Τρίτον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).Τα ΜΜΕ συχνά παρουσιάζουν λανθασμένα και βίαια πρότυπα στους νέους και τους παροτρύνουν με έμμεσο τρόπο να γίνουν και εκείνοι υποστηρικτές της βίας . Όμως οι νέοι που υστερούν σε κριτική σκέψη δέχονται χωρίς αντίρηση όλα όσα παρουσιάζουν η τηλεόραση , οι εφημερίδες, τα περιοδικά και το ραδιόφωνο και ενσωματώνονται σε οργανώσεις , συνδέσμους πιστεύοντας ότι έτσι αποκτούν δύναμη την οποία μπορούν να την χρησιμοποιήσουν επι των αδύναμων.

Πιο συνηθισμένο φαινόμενο ειναι ,οι αθλητικές εφημερίδες να καταφέρνουν να τους φανατίσουν με εμπρηστικά σχόλια. Δεν είναι λίγες οι φορές , όπου οι αθλητικές εφημερίδες κατηγορούν με αμεσότητα τους αντιπάλους με εμπρηστικούς και χυδαίους τίτλους δυναμιτίζοντας το κλίμα παραμονές των αγώνων.

Τέταρτον σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την βία ειναι η ανεργία Τέταρτον σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την βία ειναι η ανεργία. Ο νέος, ο οποίος είναι άνεργος, ψάχνει να βρει έναν τρόπο να εκφράσει την οργή του προς την κοινωνία καταφεύγοντας σε τέτοιου είδους βίαιες δραστηριότητες.Έτσι ενα μεγάλο μέρος των Χούλιγκανς είναι απογοητευμένοι άνεργοι. Όταν ο νέος δεν εργάζεται και δεν εκτονώνεται γενικότερα συσσωρεύει την ενέργειά του και βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους εκδήλωσης...τη βια . Πέμπτο και τελευταίο παράγοντα αποτελεί το σχολείο το οποίο αποτυγχάνει στην προσφορά, αθλητικής παιδείας η οποία κανονικά θα απέτρεπε τους νέους απο το να γίνουν μέλη συνδέσμων ή οργανώσεων .

Αγγλία και Χουλιγκανισμός Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκτεταμένων και βίαιων επεισοδείων από χούλιγκανς 1η. Το 1985 στο Χέιζελ των Βρυξελλών, στον περίφημο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Λίβερπουλ με την Γιουβέντους, που προκάλεσε τον θάνατο 39 οπαδών της ιταλικής ομάδας. 2η. Το 1989 στο Χίλσμπορο της Αγγλίας, λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας της αστυνομίας να ελέγξει τους πολυάριθμους οπαδούς , 96 άτομα έχασαν την ζωή τους. Αμέσως τα φώτα στράφηκαν στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό .

Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την κυβέρνηση της Βρετανίας με πρωθυπουργό τη Μαργκαρετ Θατσερ , να προχωρήσει στη δημιουργία μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, γνωστής ως «Football Spectators Act» Επρόκειτο για ένα συνολικό σχέδιο δράσης, που περιείχε για πρώτη φορά την κοινή δράση κράτους, αστυνομίας, ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συλλόγων. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου προέβλεπαν: -κλειστά κυκλώματα καμερών -ειδικό προσωπικό ασφαλείας -κατάργηση των χώρων για όρθιους θεατές -απαγόρευση πώληση αλκοόλ εντός γηπέδου και τέλος -υποχρέωση των ομάδων για τη δημιουργία κάρτας φιλάθλου, της περίφημης «fan card». Οι υπεύθυνοι ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν κάθε μέλος ξεχωριστά ,ενώ αν προκαλούσε κάποιο μέλος επεισόδια αποβαλλόταν υποχρεωτικά και μόνιμα από το γήπεδο. Σε αυτή την περίπτωση οι σύλλογοι απαιτούσαν από το μέλος αυτό να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα, όποτε παίζει η ομάδα του.

Ο Χουλιγκανισμός στην Κροατία Ύστερα από επεισόδια στην Κροατία,η κυβέρνηση πήρε σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Αποφάσισαν να ενισχύσουν την αστυνομική δύναμη στα γήπεδα, προκειμένου να προστατευτούν οι φίλαθλοι από την βία στα γήπεδα. Επίσης απαγορεύεται η κάλυψη των προσώπων των οπαδών με κασκόλ, μαντίλια και σκούφους, καθώς και η κατανάλωση και η πώληση αλκοολούχων ποτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Η Αστυνομική Δύναμη της Ελλάδας παρά τις προσπάθειες που καταβάλει δεν έχει καταφέρει να περιορισει τα επεισοδια όχι μονο εντος αλλα και εκτος γηπέδου . Πολλές φορές οι αστυνομικοί απλά γινονται παρατηρητές επεισοδίων στο γήπεδο χωρίς να σταματούν τους παραβατες. Επίσης κάνουν τα στραβά ματια εν ωρα επεισοδιων και αυτό εχει ως αποτελεσμα σοβαρους τραυματισμους η ακομα και θανατηφόρα ατυχηματα.

Λειτουργία συνδέσμων Στους συνδέσμους συγκεντρώνονται όλοι οι οπαδοί.. Σκοπός των συνδέσμων είναι να προμηθεύουν τους οπαδούς με εισιτήρια , μπλουζάκια , ακόμα και τα ανάλογα όπλα , όπως σιδηρογροθιές και ρόπαλα. Συχνά οι Σύνδεσμοι κανονίζουν μεταξύ τους «ραντεβού θανάτου» ως αποτέλεσμα να τραυματίζονται οι περισσότεροι πολύ σοβαρά. Οι σύνδεσμοι λειτουργούν ως βιτρίνα των ομάδων,δηλαδή στους συνδέσμους γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και όπλων για τα συμφέροντα της ομάδας. Οι ομάδες αρνούνται κάθε σχέση με τους συνδέσμους. Πολλοί συνδεσμίτες είναι μέλη διαφόρων πολιτικών παρατάξεων όπως ακροδεξιών κόμματων. Πολλοί πρόεδροι των ομάδων καθοδηγούν τους οπαδους και τους παροτρύνουν σε περαιτέρω επεισόδια όπως να εισβάλλουν στο γήπεδο στη λήξη του παιχνιδιού και να τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σχετικού ερωτηματολογίου που συνέταξε η ομάδα μας διαπιστώθηκε ότι το 98% των ερωτηθέντων δεν έχουν λάβει μέρος σε επεισόδεια Χουλιγκανισμού ,ενώ το 26% θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν έστω και μία φορά στη ζωή τους. Πάντως το 77% πιστεύει πως με την ενίσχυση της παιδείας ο Χουλιγκανισμός μπορεί να περιοριστεί σημαντικά !

Τελος Παρουσίασης Βαρουξάκη Ελίνα, Καψής Θοδωρής, Σπετσιέρη Φωτεινή, Τεχλικίδης Γιάννης