Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ Ετυμολογία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ Ετυμολογία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ Ετυμολογία
Ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο "hooliganism" που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, αλλά ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη. Μια θεωρία που έχει επικρατήσει αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιχαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο. Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως ο όρος προέρχεται από τον απολίτιστο τρόπο ζωής μιας ιρλανδικής αγροτικής οικογένειας. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο όρος πάρθηκε από μια συμμορία του δρόμου στο Ίσλινγτον του Λονδίνου που είχε το όνομα "Χούλι". Τέλος, υπάρχει και μια θεωρία που υποστηρίζει ότι ο όρος βασίζεται στην ιρλανδική λέξη "houlie" που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα έκλυτο πάρτι.

3 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΒΙΑΣ
 Η μαζική συμμετοχή υποδηλώνει τις βίαιες συγκρούσεις που ξεσπούσαν πολλές φορές σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Από το 1314 ακόμη, ο Εδουάρδος Β' της Αγγλίας, απαγόρευσε τέτοιου είδους εκδηλώσεις διότι όπως αναφέρει μπορεί να προκαλούσαν κοινωνικές αναταραχές ή και προδοσία.

4 Αιτία Οι κύριες αιτίες αυτών των εκφυλιστικών φαινομένων πρέπει να αναζητηθούν αρχικά στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η οποία καλλιεργεί την επιδίωξη της νίκης με κάθε μέσο, οξύνει τον ανταγωνισμό και δυναμιτίζει το κλίμα των αθλητικών συναντήσεων. Επίσης, η ανοχή και υπόθαλψη του φανατισμού από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία και από τον αθλητικό τύπο ενθαρρύνουν την «οπαδοποίηση» των φιλάθλων και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους.

5 Νόμοι που εισήχθησαν κατά του χουλιγκανισμού τα τελευταία χρόνια
Βέλγιο: Ενα πρόσφατο νομοσχέδιο επιτρέπει στους αστυνομικούς τις «προληπτικές συλλήψεις» όσων δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους και επιπλέον καθορίζει ένα σύστημα «γρήγορης εκδίκασης» με το οποίο οι εναγόμενοι μέσα σε έξι ημέρες περνούν από δίκη. Τσεχία: Τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας είναι ήδη αυστηρά και αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου δεν ελήφθησαν νέα μέτρα για τους φιλάθλους (και πιθανούς ταραξίες) που θα ταξίδευαν στο εξωτερικό. Αγγλία: Οσοι Αγγλοι έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα. Ισχύει από το 1999. Δανία: Οσοι μετέχουν σε επεισόδια δεν ξαναμπαίνουν στη χώρα. Απλά πράγματα.

6 Ένα μεγαλο μερος ευθύνης για τη δημιουργια επεισοδιων φερουν οι δημοσιογραφοι του γραφπτου αλλα και του ηλεκτονικου αθλητικου τυπου.Είναι βεβαια γεγονος ότι κατά τα ταλαυταια χρονια ο αθλητικος τυπος στην Ελλαδα αποφευγει να διεγειρει τους οπαδους και να εξαπτει τον φανατισμο τους μεσα από μεγαλα πρωτοσελιδα με προκλητικες δηλωσεις παραγόντων του αθλητιμου η με αποκαληψεις για παραγματικες συνομιλιες εξαλλου υπαρχει προσφατα η ταση στην Ελλαδα να αποδίδεται ιδιαιτερη εμφαση και προβαλη σε βιαια περιστατικα που λαμβανουν χωρα κατά την διαρκεια διαδηλώσεων και αλλων συγκεντωσεων πληθους.

7 Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις, έχει καταφέρει επάξια με... τη γροθιά της (από το εθνικό πρωτάθλημα και από τις λίγες φορές που μεγάλες ξένες ομάδες επισκέφθηκαν τον Πειραιά, την Τούμπα ή το Ηράκλειο) να συμπεριληφθεί στο γκρουπ των «τρελών βαλκάνιων» φιλάθλων. Μία από τις πιο «λαμπρές» σελίδες μας στο «μαύρο» βιβλίο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας γράφτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1988, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τη Νάπολι στον επαναληπτικό του 0-1 για το Κύπελλο UEFA. Το παιχνίδι έληξε 1-1 όμως οι κάμερες κατέγραψαν για πάντα τη βροχή μπουκαλιών που δέχθηκε ο «αργεντινός θεός με το Νο 10» όταν επιχείρησε να εκτελέσει κόρνερ. Αποκλεισμός, εκνευρισμός, έκτροπα, πρόστιμα.

8 Την 1η Οκτωβρίου 1992 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την Παρί Σεν Ζερμέν στη ρεβάνς της εκτός έδρας ήττας με 2-0. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν ήδη (και πάλι) 0-2, οπότε οι οπαδοί του κατέληξαν στο λογικό συμπέρασμα ότι όλα είχαν κριθεί και τότε ξεκίνησε το «πάρτι». Το δεύτερο ημίχρονο δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω εκτεταμένων επεισοδίων, το ματς κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ της γαλλικής ομάδας, οι Θεσσαλονικείς τιμωρήθηκαν με τριετή αποκλεισμό (ο οποίος μειώθηκε το 1995 σε έναν χρόνο) και οι ξένοι παρατηρητές όρισαν τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ σε εκθέσεις που έκαναν τον γύρο του κόσμου ως «εξίσου επικίνδυνους με τους Αγγλους ή τους Γερμανούς χούλιγκαν, μόνο που οι Ελληνες ­ εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ­ μπορούν να αρχίσουν τα επεισόδια και χωρίς να καταναλώσουν σταγόνα αλκοόλ». Ο Δικέφαλος εξέτισε την ποινή του το ( κατά την όγδοη ­ τυπικά ­ συμμετοχή του στο Κύπελλο UEFA). Η Ελλάδα όμως θεωρείται έκτοτε έδρα «υψηλού κινδύνου».-

9 http://youtu.be/bYciraBdx04 ΑΕΚ-ΑΡΗΣ
ΠΑΟΚ-ΝΑΠΟΛΙ ΠΑΟΚ-ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

10 ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΟΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΡΕΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΔΙΟΝΙΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΟΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΡΕΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΔΙΟΝΙΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΟΤΣΙΚΑ ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ Ετυμολογία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google