Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιώργος Κοντογιάννης Τάξη: Γ΄ Τμήμα: 1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζάχου Μ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιώργος Κοντογιάννης Τάξη: Γ΄ Τμήμα: 1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζάχου Μ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιώργος Κοντογιάννης Τάξη: Γ΄ Τμήμα: 1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζάχου Μ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γιώργος Κοντογιάννης Τάξη: Γ΄ Τμήμα: 1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζάχου Μ.

2 Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ( χουλιγκανισμός)
Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ( χουλιγκανισμός)

3 Διατύπωση προβληματισμού
Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρείται η Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έντονα φαινόμενα βίας παρατηρούνται στο χώρο των γηπέδων ( χουλιγκανισμός).

4 ΟΡΙΣΜΟΣ «Βία στα γήπεδα» ή χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στην διατάραξη της τάξης.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΓΓΛΙΑ: στις αρχές 20ου αι. συμπλοκές μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων και καταδίκη για χουλιγκανισμό. ΑΓΓΛΙΑ: μέσα του 20ου αι. αύξηση και εδραίωση φαινομένων χουλιγκανισμού. ΑΜΕΡΙΚΗ ( Ελ Σαλβαδόρ – Ονδούρα): 1969, Πόλεμος του Ποδοσφαίρου με αφορμή πολιτικές διαφορές.

6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 2 Δεκαετία του 1970 τα φαινόμενα του χουλιγκανισμού μεταφέρονται και στην Ευρώπη ( Ισπανία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Σερβία, Ελλάδα).

7 ΑΙΤΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ Οικονομική δυσπραγία( φτώχεια) που καλλιεργεί συναισθήματα κατωτερότητας και επιθετικότητας. Συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου, ματαίωσης στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες ζωής. Αποπροσωποποίηση των σχέσεων ( απομόνωση, αλλοτρίωση).

8 ΑΙΤΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ 2 Έκλυση των ηθικών αξιών.
Ατομικός πλουτισμός ( αισθήματα ανισότητας και κατωτερότητας). Ατιμωρησία της βίας. Ρόλος των Μ.Μ.Ε ( δυναμιτίζουν τη βία, αυξάνουν την προβολή της).

9 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Άρα, ο Αθλητισμός από χώρος της ευγενούς άμιλλας μετατρέπεται σε αρένα τυφλής βίας, εγκλήματος, παράνομης συμπεριφοράς.

10 ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ:
α. μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου – ψήφιση σύγχρονου νόμου. β. άμεση εφαρμογή αστυνομικών μέτρων (κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, στενή αστυνομική παρακολούθηση, διακοπή παιχνιδιών, διαρκείς επισημάνσεις από το μεγάφωνο).

11 ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ 2 ● ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΟ: καλλιέργεια ανθρωπιστικής παιδείας. ● ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε: ευθύνη τους είναι να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών αλλά η διαμόρφωση της κριτικής σκέψης στους ενεργούς πολίτες. ● ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: σεβασμός απέναντι στους νόμους.

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τα γήπεδα ως χώρος μαζικού αθλητισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό θεσμό, αφού προσφέρουν στους θεατές και αθλητές ποικίλα συναισθήματα όπως, χαρά, αγωνία, ενθουσιασμό. Όταν τηρούνται οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί για τα αθλήματα και δεν μεταβάλλεται ο χώρος του αθλητισμού σε πεδίο εκτόνωσης των κοινωνικών συγκρούσεων και έκφρασης των κοινωνικών ανισοτήτων και αδιεξόδων περιθωριοποιημένων ομάδων, τότε μιλάμε για υγιή αθλητισμό σε μια υγιή κοινωνία.

13 ΠΗΓΕΣ www.koolnews.gr www.football academies.gr www.wikipedia.gr


Κατέβασμα ppt "Γιώργος Κοντογιάννης Τάξη: Γ΄ Τμήμα: 1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζάχου Μ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google