Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μάστιγα του αθλητισμού…!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μάστιγα του αθλητισμού…!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μάστιγα του αθλητισμού…!!
Χουλιγκανισμός…!!! Η μάστιγα του αθλητισμού…!!

2 Ο Ορισμός Του Ποδοσφαίρου
Το ποδόσφαιρο προέκυψε από φυσικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας και πήρε την σύγχρονη έννοια του στην Αγγλία τη δεκαετία του 1920, όταν ο Τόμας ‘Αρλοντ το εισήγαγε στα αριστοκρατικά και τα σχολεία της αστικής τάξης, δίνοντας του κανόνες και διοργανώνοντας αγώνες.

3 Ποδόσφαιρο και κοινωνία
Το ποδόσφαιρο ,παρότι η πορεία του συνυφαίνεται με τη διαχείρηση των ατομικών και συλλογικών παθών και των κοινωνικών εντάσεων, είναι σχετικά αυτονομημένο απο την εξουσία και τα κοινωνικά δρώμενα. Στη συνέχεια θα δείξουμε αντίστροφα , ότι παρά τη σχετική του αυτονομία το ποδόσφαιρο εγγράφει πολύτροπα και πολυποίκιλα στοιχεία κάθε πολιτισμού. Τέλος ,με βάση διαθέσιμες έρευνες κοινής γνώμης για την Ελλάδα,θα διερευνήσουμε το πάθος των φιλάθλων για την ομάδα τους και τις συνέπειες στην εν γένει κρίση τους.

4 Χουλιγκανισμός Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Εκφάνσεις χουλιγκανισμού συνήθως θεωρούνται πράξεις όπως η υβριστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων πολλές φορές με ρατσιστική διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων καθώς και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.Ο όρος χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να περιγράψει την συμπεριφορά των οπαδών σε αγώνες ποδοσφαίρου. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνονται βανδαλισμοί και ομαδικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που προκαθορισμένες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών γίνονται ανεξάρτητα από τους αγώνες ή με αφορμές αγώνες άλλων αθλημάτων. Στις μέρες μας τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό ολοένα και πληθαίνουν χώρις να μπορεί κανένας να αντιδράσει αυτά τα περιστατικά ,με αποτέλεσμα αντί αυτά να μειώνονται, να αυξάνονται.

5 Τα Αίτια Του Χουλιγκανισμού
Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα , η ανεργία , η έλλειψη παιδείας, ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών , ο φανατισμός , η αντιδραστική συμπεριφορά των νέων και η ανάγκη για εκτόνωση λόγω της πιεστικής καθημερινότητας των αστικών κέντρων είναι οι πιο σοβαρές αιτίες του φαινομένου του χουλιγκανισμού. Συγκεκριμένα α. οικογένεια η έλλειψη σωστής κοινωνικοποίησης σωστων προτύπων και αξιών οδηγούν πολλές φορές τους έφηβους σε τέτοιου είδους ομάδες. ΜΜΕ Αρνητικός είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ),τα οποία με το να προβάλλουν βίαια πρότυπα οδηγούν τους νέους κατ’ευθείαν σε τέτοιου είδους οργανώσεις. Έτσι οι νέοι, αφού δεν έχουν ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα, δέχονται αυτές τις εικόνες χωρίς να τις αξιολογούν και νομίζουν πως αν εισχωρήσουν σε τέτοιες ‘’κλίκες’’, θα μπορούν να κάνουν επίδειξη της ‘’δύναμής’’ τους σε πιο αδύναμους

6 Ανεργία Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, που αυξάνει τα ήδη μεγάλα ποσοστά βίας, είναι η ανεργία. Ο νέος, ο οποίος είναι άνεργος, ψάχνει να βρει έναν τρόπο να εκφράσει την οργή του προς την κοινωνία και καταφεύγουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν ένα μικρό ποσοστό αυτών που δημιουργούνε επεισόδια στα γήπεδα είναι απογοητευμένοι νέοι οι οποίοι εξωτερικεύουν το συναίσθημα της αντίδρασης με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς εργασία ο νέος δεν εκτονώνει την ενεργητικότητά του, πράγμα που σημαίνει ότι συσσωρεύει όλη του την ενέργεια και την μετατρέπει σε βίαια συμπεριφορά εντός των γηπέδων. Σχολείο Το σχολείο δεν προσφέρει, όπως θα έπρεπε, αθλητική παιδεία η οποία θα είναι ικανή αργότερα να τους οδηγήσει στο να γίνουν φίλαθλοι και όχι φανατικοί οπαδοί. Ακόμα, τα παιδιά βλέποντας από την τηλεόραση διάφορα αθλητικά γεγονότα στα οποία οι αθλητές δίνουν ‘’το κακό παράδειγμα’’, υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές, διότι από τη μία δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τέτοιες καταστάσεις και από την άλλη θεωρούν τους αθλητές ως τα ιδανικά πρότυπα.

7 Άλλα αίτια Τις επιθετικές συμπεριφορές πολλαπλασιάζει η δυναμική που έχουν oι οργανωμένες ομάδες και φυσικά η ανωνυμία που εξασφαλίζει το πλήθος.To γεγονός ότι η βία στα γήπεδα δεν μπορεί να είναι,ως γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο,ανεξάρτητο από την γενικότερη παθογένεια της κοινωνίας καθώς και την επένδυση ισχυρών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων σ’ αυτό το χώρο, το επιβεβαιώνουν παράλληλες συμπεριφορές που εκδηλώνονται σχεδόν πανομοιότυπα, όταν για παράδειγμα μετά από μια ειρηνική διαδήλωση, ομάδα νεαρών ξεφεύγει από την πορεία και προβαίνει σε ανεξέλεγκτες καταστροφές. Ο αγχώδης τρόπος ζωής, η έλλειψη χώρου εκτόνωσης και χρόνου ευθύνονται, λοιπόν, για την όξυνση των κρουσμάτων του χουλιγκανισμού: Διέξοδος και μέσο αυτοεπιβεβαίωσης αποτελεί η ποδοσφαιρική ομάδα, με την οποία ταυτίζονται «ξεχνώντας» το κοινωνικό και οικονομικό τους αδιέξοδο. Είναι ευάλωτοι όμως και εκτονώνονται με βίαιες μορφές συμπεριφοράς, διότι είναι πλημμελής και ο ρόλος των φορέων της διαπαιδαγώγησης.

8 Προφίλ του Χούλιγκαν Είναι γνωστό πως όταν μιλάμε για τους χούλιγκανς στο μυαλό μας έρχεται και μία συγκεκριμένη τυπική εικόνα για αυτούς.Συνήθως μιλάμε για οπλισμένους κουκουλοφόρους με ρόπαλα ή ακόμα μαχαίρια και στιλέτα τα οποία φυσικά δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αν το θεωρήσουν αναγκαία. "Στον δικό τους κόσμο η ευγένεια σημαίνει αδυναμία γι'αυτό και προβαίνουν σε εκφάνσεις μοναδικής επιθετικότητας με κάποια τυφλή οργή χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά μόνο για αυτούς που δεν υποστηρίζουν την ομάδα της δικής τους αρεσκείας. Έτσι παραβαίνουν τον κώδικα αξιοπρέπειας και με μία αμείλικτη εμμονή διαβρώνουν και φθείρουν το ποδόσφαιρο που άλλωτε είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ομαδική άμιλλα. Όμως πριν από όλη την μνησικακία, τα πάθη και την ανεξέλεγκτη βία υπήρχε το ποδόσφαιρο ως ένα αξιοπρεπές άθλημα.

9 Οι συνέπειες του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα του σήμερα
Οι συνέπειες του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα του σήμερα Πολλές είναι οι συνέπειες που μπορεί πολύ εύκολα να διακρίνει κάποιος στο άθλημα! Αρχικά διασύρεται το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός από τα επεισόδια που δημιουργούνται. Στη συνέχεια υπονομεύεται ο πολιτισμός, εφόσον ο αθλητισμός είναι ένα υποσύνολο σε κάθε πολιτισμό. Παράλληλα απωθεί τους νέους από το άθλημα, αφού οι περισσότεροι δεν θέλουν να συμμετέχουν στα έκτροπα . Επιπλέον μια συνέπεια εξίσου σημαντική με τις προηγούμενες είναι αυτή των πολύνεκρων τραγωδιών. Ένα φαίνόμενο της καθημερινότητας μας είναι ο τραυματισμός αλλά και ο θάνατος πολλών οπαδών. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί το επεισόδιο στο Χέυζελ που απέφερε εκατομμύρια νεκρούς.

10 Τρόποι Αντιμετώπισης Σε πολλές χώρες πάρθηκαν μέτρα για την αντιμέτωπιση του χουλιγκανισμού. Ως προς αυτά της Ελλάδας παρατηρούμε ότι : Ο πρωταρχικός ρόλος είναι η απομάκρυνση των χουλιγκαν από τα γήπεδα. Η καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος-ευγενής άμιλλας Ψήφιση νομοσχεδίου για πάταξη της βίας Αυστηρές ποινές στους ταραξίες Τιμωρία ομάδων σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών Εκτός από τα παραπάνω μέτρα βασικότερα μέτρα είναι αυτά που΄λύνουν προβλήματα των νέων και τα οποία οδηγούν στη βία(ανεργία,αποξένωση) καθώς και η καλλιέργεια μιας ανθρωπιστικής συνείδησης των νέων παιδιών που θα ζούν με όρους ανθρωπιάς και αλληλοσεβασμού των άλλων.

11 Ένα πρωτοποριακό παράδειγμα
Τουρκία To πρόβλημα του χουλιγκανισμού προσπαθούν να λύσουν στην Τουρκία κάνοντας κάτι προτωποριακό. Εδώ στην Ελλάδα, οι αθλητικοί δικαστές τιμωρούν τις ομάδες σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Οι Τούρκοι σκέφτηκαν κάτι πιο έξυπνο. Οι τιμωρημένες ομάδες αντί για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, θα δέχονται... μόνο γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών στις κερκίδες. "Μετά από αυτή την απόφαση, η οποία είναι η πρώτη στα χρονικά του ποδοσφαίρου, δεν θα ξαναδούμε παιχνίδι χωρίς θεατές. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα κάνει τις ομάδες να θυμηθούν την χαρά και τις αξίες του ποδοσφαίρου" τονίζει η τουρκική ομοσπονδία. Έτσι το πρόβλημα θα μεταφερθεί στους αγωνιστικούς χώρους. Θα κοιτάζουν οι αθλητές τις κερκιδες.


Κατέβασμα ppt "Η μάστιγα του αθλητισμού…!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google