Η Ευρώπη ανακαλύπτει τον κόσμο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Advertisements

http: //basiosa.wordpress.com
Ιφιγένεια Ηλιαδου! ΣΤ΄2 1 Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Βιογραφικά στοιχεία Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Ισπανία Μαδρίτη Αλέξης Μάνος.
«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ»
ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Της μαθήτριας ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΦΟΥΝΤΑ
Η εποχή των εξερευνήσεων
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΔΥΣΗ.
ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ.
MEΓαλοι θαλασσοποροι 1ο Π.Π.Γ.Α – Τμήμα Α1
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΔΕΞΙΑ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΑΒΕΛΛΑ.
Ο Αμέριγκο Βεσπούκι ήταν Ιταλός έμπορος και χαρτογράφος που ταξίδεψε και έγραψε για την Αμερική. Τα διερευνητικά ταξίδια του κατά μήκος της ανατολικής.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος
XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ (1)
Με τη βοήθεια του υπομνήματος του ίδιου χάρτη διακρίνετε τις θάλασσες που σημειώσατε σε αβαθείς και βαθιές. Με τη βοήθεια του χάρτη εντοπίστε και σημειώστε.
Μάρκο Πόλο Γεννήθηκε το 1254 στη Βενετία. Ήταν γιος του Νικολό Πόλο, γνωστού, πλούσιου εμπόρου, ο οποίος με τον αδελφό του Ματέο,έκανε συχνά εμπορικά ταξίδια.
Σκηνή 1 Μέγεθος πλάνου 30cm*50cm Χρόνος 00:00:12 Εικόνα Ήχος 00:00:09 Πλάνο 1 Εμφανίζονται ο Juan και η Juanita, πίσω τους εμφανίζεται στον πίνακα ο χάρτης.
Μεγάλοι Ευρωπαίοι Θαλασσοπόροι
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες…
ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ
James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε.
Προς τις Ινδίες Βάσκο ντα Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντιάζ, Άλβαρεζ Γκαμπράλ.
ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος υπήρξε διάσημος Πορτογάλος θαλασσοπόρος. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
6.3. Οι ανακαλύψεις.
Οι Θάλασσες της Ευρώπης
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ.
Παγκόσμιος Χάρτης.
Η πτώση του Βυζαντίου.
Οι Μεγάλες Ανακαλύψεις 15ος – 16ος αιώνας
Ανακάλυψη και Εξερεύνηση Αμερικής (15ος αι μ Χ)
Φερδινάνδος Μαγγελάνος
Βάσκο ντα Γκάμα ΟΜΑΔΑ: ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ. Ο Βάσκο ντα Γκάμα ήταν μεγάλος Πορτογάλος θαλασσοπόρος ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία.
Πραγματοποίησε τέσσερα ταξίδια σε αμερικάνικα εδάφη. Η πρώτη του εκστρατεία ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου του 1492, από το λιμάνι « Πάλος ντε λα Φροντέρα »
Σοκολάτα Μια Σύντομη Αναδρομή
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
MENY Χωρες Της κειμενο Ευρωπη μεσωγιου Ισπανιας τουρκια ιταλια Κειμενο
Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου.
Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)
Η κατανομή των Ηπείρων και των Ωκεανών Ωκεανοί και θάλασσες Ούρδας Ιωάννης
Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης.
Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ σημαντικά γεγονότα. Κεφ. 2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια (κοσμογονικές.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΚΟΛΟΜΒΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΡΚΟΣ.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ ;
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 15ος - 16ος αιώνας.
Μια παρουσίαση από τη Δανάη Ρούσση και τη Λυδία Φεργαδιώτη
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ.
Οι κάτοικοι της Β. Αμερικής
Βάσκο Ντα Γκάμα Γιώργος Καρανάσιος ΣΤ’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Άννα Τορτοπίδου Παναγιώτης Πρίτσας Πηγή: wikipedia
2α. Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ειρηνικός Ωκεανός Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομα του, από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ.
επιμέλεια: Μαρία Ευδωρίδου
Ευρώπη.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις Διαφωτισμός Ούρδας Ιωάννης
Τα προϊόντα του Νέου Κόσμου
Ο αποικισμός της Αμερικής από τους Ευρωπαίους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Ευρώπη ανακαλύπτει τον κόσμο

Οι νέοι εμπορικοί δρόμοι Το 15ο αιώνα, τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αγγλία προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν νέους εμπορικούς δρόμους προς τις χώρες της Ανατολής. Τις φαντάζονται μυστηριώδεις και πλούσιες. Χρειάζονται θαλάσσιους δρόμους για να φθάσουν σ’ αυτές, καθώς οι χερσαίοι δρόμοι ελέγχονται από τους Οθωµανούς Τούρκους Ο πρίγκιπας της Πορτογαλίας Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος οργανώνει το ταξίδι του στη Δυτική ακτή της Αφρικής

Οι ηγεμόνες χρηματοδοτούν τα μεγάλα ταξίδια Έμπειροι θαλασσοπόροι, επηρεασμένοι από μύθους και ιστορίες, πείθουν τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς ηγεμόνες να χρηματοδοτήσουν τα πρώτα μεγάλα εξερευνητικά ταξίδια. Οι ηγεμόνες θέλουν να ενισχύσουν το εμπόριό τους µε τις χώρες της Ανατολής και να αυξήσουν τα πλούτη τους.

Το 15ο αιώνα ναυπηγήθηκαν μεγάλα καράβια. Καραβέλα

Βελτιώθηκαν οι ναυτικοί χάρτες και η πυξίδα. Παγκόσμιος χάρτης

Η πυξίδα και ο αστρολάβος, βοηθούν τους θαλασσοπόρους να απομακρύνονται από τις ακτές και να πλέουν στους ωκεανούς. η πυξίδα ο αστρολάβος

Ο αστρολάβος Ο ναυτικός αστρολάβος αναπτύχθηκε, κυρίως, από τους Πορτογάλους στο 15ο αιώνα σαν ένα βασικό και απλό όργανο παρατηρήσεως. Τον χρησιμοποιούσαν για να μετρήσουν το ύψος του ήλιου, ή ενός άστρου  πάνω από τον ορίζοντα , ώστε να βρίσκουν  το πλάτος. Ακόμη, και χωρίς τους δίσκους του ήταν αρκετά βαρύ όργανο, ώστε να  μπορεί να κρέμεται κατακόρυφα παρά τους κλυδωνισμούς του πλοίου. Με την ανακάλυψη του τετράντα, του πρόδρομου του εξάντα, το 17ο αιώνα μπήκε σε αχρηστία.

Οι θαλασσοπόροι Ο Ιταλός θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος έπεισε τη βασίλισσα της Ισπανίας να του διαθέσει τρία πλοία. Ήθελε να ψάξει ένα νέο δρόμο προς τις Ινδίες, όπου παράγονταν τα πολύτιμα μπαχαρικά. Ο Χριστόφορος Κολόμβος κατευθύνεται δυτικά και ανακαλύπτει την Αμερική το 1492 μ.Χ..

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος Με διαταγή του βασιλιά της Ισπανίας ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος κατάφερε να κάνει το γύρο της γης 1519-1522 και να αποδείξει τη σφαιρικότητά της

Ο Βάσκο ντα Γκάμα Περιπλέουν την Αφρική και φθάνουν στην Ασία αναζητώντας χρυσάφι και μπαχαρικά. Ο Βάσκο ντα Γκάμα ταξίδεψε νότια 1498-99. Έκανε το γύρο της Αφρικής κι έφτασε στις Ινδίες.

Η αποβίβαση του Χριστόφορου Κολόµβου στην Αμερική, το 1492 Οι Ανακαλύψεις αυτές έχουν σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Η αποβίβαση του Χριστόφορου Κολόµβου στην Αμερική, το 1492

Τα αποτελέσματα των ανακαλύψεων Οι Ευρωπαίοι ιδρύουν αποικίες στις νέες χώρες και εκμεταλλεύονται τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Αρχίζει το εμπόριο των δούλων από τη μαύρη Αφρική προς την Αμερική. Εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανοί μεταφέρθηκαν στο Νέο Κόσμο για να δουλέψουν στις ευρωπαϊκές αποικίες.