ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΧΙΒΕ ΒΑΝΕΣΑ ΠΛΑΤΣΗ ΕΛΕΝΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΦΩΤΑΡΑ ΣΕΒΑ
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΟΜΑΔΑ ΜΑΓΕΙΡΩΝ
ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΕΛΙΕΣ ΥΛΙΚΑ 250 γρ. αλεύρι 175 γρ. νερό 5 γρ. μαγιά 5 γρ. αλάτι 5 γρ. ζάχαρη 10 γρ. ελαιόλαδο 50 γρ. μαύρες ελιές Ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι και είναι ελαφρώς ελαστική.
ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΕΛΙΕΣ Στη συνέχεια, την ξαναζυμώνουμε για να φύγει όλος ο αέρας και προσθέτουμε τις ελιές, αφού τις έχουμε πλύνει καλά. Πλάθουμε ένα καρβέλι και το βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο, για να μην κολλήσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 30 λεπτά περίπου.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΟΛΤΟ ΕΛΙΑΣ 1 κοτόπουλο 4 κουταλίες ελαιόλαδο χυμό από 1 λεμόνι ½ ποτήρι άσπρο κρασί αλάτι, πιπέρι Για την γέμιση 3 κουταλίες πολτό ελίας 3 κουταλίες κουκουνάρι 150 γραμ. τυρί φέτα τριμμένη 2 ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κουταλία άνηθο ψιλοκομμένο 2 κουταλίες μαιντανό 1 κουταλία μαντζουράνα
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΟΛΤΟ ΕΛΙΑΣ Πλένουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε αφήνοντας μικρό άνοιγμα. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε το κοτόπουλο και ράβουμε το άνοιγμα. Το βάζουμε σε ταψί, το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, περιχύνουμε με το κρασί και λίγο νερό και το ψήνουμε στο φούρνο για 1,5 με 2 ώρες.
ΕΛΙΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ 1 ποτήρι νερό ½ κουταλάκι αλάτι 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 φακελάκι μαγιά στιγμής ½ κιλό αλεύρι 150 γραμ. ελιές 1 κουταλάκι δυόσμο 1 κουταλάκι βασιλικό 1 κρεμμύδι τριμμένο 100 γραμ. φέτα ή χαλούμι
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ενσωματώνουμε στο ζυμάρι και τις ελιές, το δυόσμο, το βασιλικό, το κρεμμύδι και το τυρί βρέχοντας τα χέρια μας με ελαιόλαδο και απλώνουμε το ζυμάρι σε λαδωμένο ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά. ΕΛΙΟΠΙΤΑ
ΔΙΠΛΕΣ 6 αυγά ½ ποτήρι γάλα ¼ ποτηριού ελαιόλαδο 1 κουταλάκι σόδα ΥΛΙΚΑ 6 αυγά ½ ποτήρι γάλα ¼ ποτηριού ελαιόλαδο 1 κουταλάκι σόδα ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι 1 κιλό αλεύρι περίπου Για το σιρόπι ½ ποτήρι μέλι 1 ποτήρι νερό κανέλα, καρύδια και σησάμι για το πασπάλισμα ΔΙΠΛΕΣ Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το λάδι, το ξύσμα και τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι, προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε εύπλαστο ζυμάρι.
ΔΙΠΛΕΣ Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα και ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού Κόβουμε σε διάφορα σχήματα και τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βουτάμε μέσα τις δίπλες και τις βάζουμε σε πιατέλα Πασπαλίζουμε με σησάμι και καρύδια κοπανισμένα και κανέλα
ΖΥΜΑΡΙ 1/2 φλιτζάνι βούτυρο 1/2 φλιτζάνι λάδι 1 φλιτζάνι γάλα 1 φλιτζάνι ζάχαρη 3 αυγά 1 φλιτζάνα νερό χλιαρό 1 φλιτζανάκι κονιάκ 1 μπέικιν 3 βανίλιες 70 γραμμ. φρέσκια μαγιά ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΓΕΜΙΣΗ 1/2 κιλό μυζήθρα λίγη ζάχαρη ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ 1 αυγό σουσάμι
ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ Σ' ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι, μετά ρίχνουμε ζάχαρη, γάλα, αυγά, κονιάκ και την μαγιά με το νερό και τέλος το αλεύρι με τις βανίλιες και το μπέικιν. Τ' αφήνουμε να φουσκώσει καλά η ζύμη 2 έως 3 ώρες. Μέτα παίρνουμε λίγη ζύμη και την ανοίγουμε και βάζουμε λίγη μυζήθρα και την κλείνουμε την ζύμη σε σχήμα μπαλάκι. Τα βάζουμε στο ταψί, τα αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε λίγο σουσάμι από πάνω.