Τα Ιστορικοφιλολογικά Δεδομένα Ως Ερμηνευτικά Εργαλεία Φρυδάκη Ευαγγελία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων
Advertisements

ΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΟΤΙΚΗ
Αξιολόγηση σεναρίου Νότα Σεφερλή
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
Κειμενοκεντρικη προΣεγγιΣη
Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΤΕΤ) Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Φιλογλωσσία Διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας (2η Δράση του ΙΕΛ στην Γλωσσική.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Τάξη Β Ενότητα 4 Κινέζικο τετράγωνο
ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)
Ορεστιάδα 20/6/2013 Διδάσκοντας λογοτεχνία… τρόποι για την προσέγγιση του κειμένου και την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου.
Προσέγγιση του πεζού κειμένου - Διδακτικές επιλογές Τα ίδια κείμενα, εξεταζόμενα σε σχέση με τις αξίες που παρουσιάζονται σ’ αυτά, κατατάσσονται σε κείμενα.
Συντάκτης :Δομουχτσής Στέργιος Κατασκευή Ιστοσελίδας Αυτόματο σύστημα Σχολικού Δικτύου Iware.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ
Σενάριο.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
Διδασκαλία γλώσσας και περιεχομένου
ΜΟΡΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΕΚΤΟΡΑΣ
Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών Κατασκευή Ιστοσελίδας  Απόλυτα πεπεισμένοι πως η κοινωνία της γνώσης προσκαλεί αλλά και προκαλεί τα Στελέχη της Εκπαίδευσης.
Απο τον ευθυ στον πλαγιο λογο
12/ Θ 1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ. Σ. Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ Παλάζογλου Μαρία Ντελή Βασιλική Υψηλού Ελισάβετ.
ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών).
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Σεμινάρια Επιθεωρητών Φιλολογικών Μαθημάτων Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012 Σόνια Κούμουρου, Σύμβουλος Λογοτεχνίας Βασιλική Σελιώτη, Φιλόλογος, Γραφείο Α.Π.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες.
Γυμνάσιο-Λύκειο Γραβιάς «Ο λόγος στους μαθητές»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
6/12/2012 Παρουσίαση: Μιμηγιάννης Δημήτρης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.
Ευθύς και πλάγιος λόγος
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διαφοροποιημένη διδασκαλία - ένας ορισμός
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
Eπεξεργασία βιβλίου «κατανόηση» «εμβάθυνση» «εμπλοκή» «συμμετοχή» «παράλληλες αναγνώσεις» 6/4/2016.
Η Ερμηνευτική Μέθοδος Η διαλεκτική του βέβαιου και του αβέβαιου Αφορά σε: λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικές πηγές κ κάθε κειμενικό δείγμα που χαρακτηρίζεται.
«Μ΄ ένα Αστέρι κι ένα Μύθο την Ευρώπη θα γνωρίσω» 2 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας
ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 5 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ν. ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λύκειο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης Βενετία.
΄ Δ Δημοτικού «Eπεράσαμ’ Όμορφα» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ-ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑ,ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ.
Αφήγηση αφήγηση.
ΠερIληψη Α. Προετοιμασία
Τρόποι διαφοροποίησης της διδασκαλίας σε τάξεις πολλών ταχυτήτων
Άρθρο 24 ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ Π.Δ.Ε. ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ Ε.Δ.Ε.
Ευ. Φρυδάκη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής
Η στροφή στον αναγνώστη
Αναπαράσταση Αλγορίθμου
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
ΛΥΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Κ. Σαμαρά, Δασκάλα.
Η τακτοποίηση των κόμβων μίας δομής με μία ιδιαίτερη σειρά είναι μία πολύ σημαντική λειτουργία που ονομάζεται ταξινόμηση (sorting) ή διάταξη (ordering).
Κωδικοποίηση και Αποκωδικοποίηση Συλλαβών
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ
Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας 
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία στο Γυμνάσιο
Από Την Αναζήτηση Στην Παραγωγή Νοήματος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Τρίμηνο
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα Ιστορικοφιλολογικά Δεδομένα Ως Ερμηνευτικά Εργαλεία Φρυδάκη Ευαγγελία

Τα Ιστορικοφιλολογικά Δεδομένα Ως Ερμηνευτικά Εργαλεία 1η φάση: Ενεργοποίηση των ανταποκρίσεων των μαθητών 2η φάση: Σαφείς αναγνωστικές οδηγίες, ώστε οι μαθητές να στηρίζουν τις κρίσεις τους στη γλώσσα του κειμένου 3η φάση:Ένταξη του κειμένου στα ιστορικοφιλολογικά του συμφραζόμενα

Τρόποι Επεξεργασίας Εξωκειμενικών Στοιχείων Να δοθούν το ένα κατόπιν του άλλου, ώστε να ενισχύει το καθένα τις προηγούμενες διαπιστώσεις Να δοθούν μαζί και να υποδειχτεί στους μαθητές να τα συνεξετάσουν Να δημιουργηθούν ομάδες και κάθε ομάδα να αναλάβει από ένα

Δημιουργία Και Επικύρωση Ερμηνευτικών Υποθέσεων Ο διδάσκων δημιουργεί συνθήκες που αναδεικνύουν κάποιο πρόβλημα, ή ζητά από τους μαθητές να αποδώσουν το νόημα του κειμένου με μια ρηματική πρόταση, αναδεικνύοντας έτσι την πολλαπλότητα των προσλήψεων

Δημιουργία Και Επικύρωση Ερμηνευτικών Υποθέσεων/ Συνέχεια Ν. Κάσδαγλη, Σοροκάδα. Διατυπώνονται οι εξής υποθέσεις/ ρηματικές προτάσεις: 1.Η κακοκαιρία ρίχνει στα βράχια το αμερικάνικο πλοίο. 2. Η αλαζονεία του καπετάνιου προκαλεί ένα ναυάγιο. 3. Η σοροκάδα τιμωρεί την αλαζονεία των Αμερικανών.

Δημιουργία Και Επικύρωση Ερμηνευτικών Υποθέσεων/ Συνέχεια Οι υποθέσεις που διατυπώθηκαν γίνονται σημείο εκκίνησης για την αναζήτηση των ενδείξεων Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες με κριτήριο την αρχική τους υπόθεση, συλλέγουν ενδείξεις για να τις επιβεβαιώσουν Γίνεται αποδεκτή η υπόθεση που συγκεντρώνει τη σύγκλιση των περισσότερων ενδείξεων Πιθανόν να νομιμοποιηθούν περισσότερες της μιας

Πλήρωση Κενών Απροσδιοριστίας/ Διακοπτόμενη Ανάγνωση1 Διαβάζονται οι πρώτες ακολουθίες ενός κειμένου. Οι μαθητές καλούνται να εντοπίσουν τα στοιχεία της αρχικής κατάστασης και να εκφράσουν προσδοκίες για τη συνέχεια. Οι προσδοκίες συζητούνται με αναφορές στο κείμενο.

Πλήρωση Κενών Απροσδιοριστίας/ Διακοπτόμενη Ανάγνωση2 Η ανάγνωση προχωρεί τμηματικά και διακόπτεται, όταν εμφανίζεται καινούργια αφηγηματική ακολουθία (τύπος Larivaille: πρόκληση της δράσης, κυρίως δράση, τίμημα της δράσης, τελική κατάσταση). Παράλληλα, διαμορφώνεται στον πίνακα διάγραμμα με τις βασικές μονάδες της αφήγησης.

Πλήρωση Κενών Απροσδιοριστίας/ Διακοπτόμενη Ανάγνωση3 Αποτελέσματα Οι μαθητές 1. Διατηρούν την εγρήγορσή τους 2. Οξύνουν την παρατηρητικότητά τους 3. Εντοπίζουν τη δομή του κειμένου με πιο ανακαλυπτικό τρόπο 4. Δημιουργούν προϋποθέσεις καλύτερης κατανόησης