Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας 

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας "— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/12/2017  ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αθανασιάδης Αθανάσιος

2 Προηγούμενα Μαθήματα  Κριτήρια Αλγορίθμου Είσοδος,Έξοδος, Καθοριστικότητα, Περατότητα, Αποτελεσματικότητα  Τρόποι περιγραφής αλγορίθμου Ελεύθερο Κείμενο, Διαγραμματικές Τεχνικές, Φυσική Γλώσσα κατά Βήματα, Κωδικοποίηση  Γενικά στοιχεία αναπαράστασης Αλγορίθμων Σταθερά, Μεταβλητή, Τελεστής,Έκφραση

3 Δομή Ακολουθίας(1/1).  Η ακολουθιακή δομή εντολών (σειριακά βήματα) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων, όπου είναι δεδομένη η σειρά εκτέλεσης ενός συνόλου ενεργειών. Πρακτικά η δομή ακολουθίας περιέχεται σε κάθε αλγόριθμο.  Ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινή ζωή είναι η ακολουθία οδηγιών μίας συνταγής μαγειρικής με στόχο την κατασκευή ενός φαγητού. Τα βήματα και οι ποσότητες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι συγκεκριμένα και οι οδηγίες απόλυτα καθορισμένες και σαφείς.

4 Δομή Ακολουθίας(2/2) Η δομή ακολουθίας προκύπτει από συνδυασμό τριών βασικών εντολών:  της εντολής εισόδου με την οποία εισάγονται δεδομένα στον αλγόριθμο,  της εντολής εξόδου με την οποία εξάγονται τα αποτελέσματά του και της  εντολής εκχώρησης τιμής που εκτελεί πράξεις ανάμεσα στα δεδομένα

5 Η εντολή εισόδου Διάβασε(1/1) Η εντολή εισόδου διάβασε χρησιμοποιείται για την εισαγωγή δεδομένων στον αλγόριθμο. Σύνταξη Λειτουργία Η εντολή εισόδου διάβασε,διαβάζει μια ή περισσότερες τιμές που πληκτρολόγησε ο χρήστης και τις εισάγει στη μεταβλητή ή τις μεταβλητές που ακολουθούν την εντολή. Συνεπώς,κάθε φορά που θα βλέπουμε την εντολή διάβασε σε έναν αλγόριθμο, θα καταλαβαίνουμε ότι ο χρήστης πρέπει να πληκτρολογήσει τόσες τιμές όσες και οι μεταβλητές. Διάβασε λίστα_μεταβλητών

6 Η εντολή εισόδου Διάβασε(2/2) Παράδειγμα Αν στα ακόλουθα τμήματα αλγορίθμου δοθούν σαν είσοδο οι αριθμοί 5,2 και 8 ποια θα είναι η τιμή των μεταβλητών Α1 και Α2.1)Διάβασε Α1,Α2,Α1 2)Διάβασε Α2,Α1,Α1 Απάντηση 1)Αρχικά η Α1 παίρνει τη τιμή 5.Έπειτα η Α2 την τιμή 2. Τελικά η τρίτη τιμή, δηλ. το 8 εισάγεται στην τρίτη μεταβλητή που είναι πάλι η Α1.Άρα η Α1 θα έχει την τιμή 8 και η Α2 την τιμή 2.Παρατηρούμε ότι αν σε μια εντολή διάβασε εμφανίζεται πολλές φορές η ίδια μεταβλητή, τότε κρατά μόνο την τελευταία τιμή. 2)Η Α1 θα έχει την τιμή 8 και η Α2 την τιμή 5

7 Η εντολή εκχώρησης τιμής(1/1) Η εντολή εκχώρησης τιμής επεξεργάζεται τα δεδομένα στον αλγόριθμο. Σύνταξη: Λειτουργία Μεταβλητή  Έκφραση Αρχικά γίνεται ο υπολογισμός της έκφρασης που υπάρχει και το αποτέλεσμα εκχωρείται (αποδίδεται) στη μεταβλητή που βρίσκεται αριστερά.Αριστερά της εντολής εκχώρηση επιτρέπεται να υπάρχει μόνο ένα όνομα μεταβλητής,ενώ δεξιά μπορεί να υπάρχουν σύνθετες εκφράσεις.

8 Η εντολή εκχώρησης τιμής(2/2) Παράδειγμα Ποιο είναι το αποτέλεσμα των παρακάτω εντολών εκχώρησης ; Α  5 Β  10 Γ  Α+Β Απάντηση Αρχικά η μεταβλητή Α παίρνει την τιμή 5,η μεταβλητή Β την τιμή 20, και η μεταβλητή Γ μετά τον υπολογισμό της έκφρασης( Α+Β) την τιμή 15.

9 Η εντολή εξόδου Γράψε(1/1) Η εντολή εξόδου Γράψε εμφανίζει τα αποτελέσματα που παράγει ένας αλγόριθμος. Σύνταξη: Λειτουργία Γράψε Λίστα αποτελεσμάτων Με την εντολή αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του αλγόριθμου. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μηνύματα (ακολουθίες χαρακτήρων ),τιμές μεταβλητών,ακόμη και ολοκληρωμένες εκφράσεις όπου γίνεται υπολογισμός τους και κατόπιν εμφανίζεται η τιμή τους. Όταν οι πληροφορίες είναι σε εισαγωγικά,τότε εμφανίζεται στον χρήστη το περιεχόμενο που βρίσκεται μέσα στα διπλά εισαγωγικά,ως έχει.Αν οι πληροφορίες είναι εκτός των εισαγωγικών,θεωρούνται μεταβλητές ή εκφράσεις και εμφανίζεται οι τιμή τους.

10 Η εντολή εξόδου Γράψε(2/2) Παράδειγμα Αν χ, y μεταβλητές με τιμές 10 και 20 αντίστοιχα,να εξηγηθούν οι ακόλουθες εντολές εξόδου. 1)Γράψε ‘Η τιμή του χ είναι ‘, χ 2)Γράψε ‘Η τιμή του χ είναι ‘, y Απάντηση 1)Η εντολή εμφανίζει ότι υπάρχει στα διπλά εισαγωγικά.Το δεύτερο χ όμως είναι έξω από τα εισαγωγικά,άρα θα εμφανιστεί η τιμή του. Συνεπώς εμφανίζεται το μήνυμα Η τιμή του χ είναι 10. 2)Η εντολή εμφανίζει το μήνυμα Η τιμή του χ είναι 20.

11 Αλγόριθμος Παράδειγμα Να διαβασθούν δύο ακέραιοι αριθμοί, να υπολογισθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμά τους Λύση Από την εκφώνηση προκύπτει αμέσως ο επόμενος αλγόριθμος Αλγόριθμος Παράδειγμα_1 Διάβασε a Διάβασε b c  a + b Γράψε c Tέλος Παράδειγμα_1 Στον προηγούμενο αλγόριθμο οι μεταβλητές a και b είναι τα δεδομένα που αποτελούν την είσοδο, ενώ η μεταβλητή c αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα, δηλαδή την έξοδο του αλγορίθμου.

12 Φύλλο Εφαρμογής Στήλη Α-ΕκφράσειςΣτήλη Β -Αλγοριθμικές έννοιες 1.Διάβασεα. Σειριακά Βήματα 2.Γράψεβ. Εντολή Εισόδου 3.Εντολή Εκχώρησηςγ. Επεξεργασία δεδομένων 4.Δομή Ακολουθίαςδ. Εντολή Εξόδου Αντιστοιχίστε σωστά τις εκφράσεις της Στήλης Α με τις αλγοριθμικές έννοιες της Στήλης Β, γράφοντας τους αριθμούς της Στήλης Α και δίπλα το γράμμα της Στήλης Β. Απαντήσεις:1β,2δ,3γ,4α

13 Φύλλο Ελέγχου(1/1) 1)Η________________ δομή (σειριακών βημάτων) χρησιμοποιείται πρακτικά για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων, όπου είναι δεδομένη η σειρά εκτέλεσης ενός συνόλου ενεργειών. 2)Για την είσοδο δεδομένων σε έναν αλγόριθμο χρησιμοποιούμε την εντολή _______________. 3)Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων ενός αλγορίθμου χρησιμοποιούμε την εντολή ________________. 4) Για την επεξεργασία των δεδομένων σε ένα αλγόριθμο χρησιμοποιούμε την εντολή ________________ ______________. Συμπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων.

14 Φύλλο Ελέγχου(1/1) 1)Η ακολουθιακή δομή (σειριακών βημάτων) χρησιμοποιείται πρακτικά για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων, όπου είναι δεδομένη η σειρά εκτέλεσης ενός συνόλου ενεργειών. 2)Για την είσοδο δεδομένων σε έναν αλγόριθμο χρησιμοποιούμε την εντολή Διάβασε. 3)Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων ενός αλγορίθμου χρησιμοποιούμε την εντολή Γράψε. 4) Για την επεξεργασία των δεδομένων σε ένα αλγόριθμο χρησιμοποιούμε την εντολή εκχώρησης τιμής. Συμπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων.

15 Ανακεφαλαίωση Στην ενότητα αυτή αναπτύχθηκε:  Η ακολουθιακή δομή εντολών. Πρακτικά η δομή αυτή περιέχεται σε κάθε αλγόριθμο.  Οι εντολές της δομής ακολουθίας :  Διάβασε (εντολή εισόδου)  Εντολή εκχώρησης τιμής (  ) (επεξεργασία δεδομένων)  Γράψε (εντολή εξόδου).

16 Ευχαριστώ για την συμμετοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας "

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google