Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών).
Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών). Ονομάζεται «δομητική», γιατί στηρίζεται στην άποψη του Piaget περί δόμησης της γνώσης. Σκοπός είναι η εισαγωγή των παιδιών στο γραπτό λόγο.

2 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Δίνεται έμφαση στην έννοια του γραμματισμού (literacy). Αξιοποιείται διδακτικά η θεωρία των ειδών λόγου (genres). Το λάθος δε θεωρείται κολάσιμο. Δίνεται η ευκαιρία στο σχολείο να γίνει «ανάδυση του γραμματισμού» των μαθητών.

3 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Βάση της διδασκαλίας αποτελούν κειμενικές ενότητες με νόημα. Δεν υπάρχει βιβλίο του μαθητή, αλλά υλικό πάνω στο οποίο στηρίζεται η διδασκαλία. Ο διδάσκων είναι ο «συνομιλητής» στα πλαίσια της επικοινωνίας και όχι η αυθεντία. Δημιουργείται στην τάξη ένα «εγγράμματο» περιβάλλον.

4 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Διαδικασία επεξεργασίας του γραπτού λόγου για τη βελτίωσή του. Δημιουργία μέσα στην τάξη πραγματικών –ει δυνατόν- συνθηκών επικοινωνίας.

5 ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Δίνει έμφαση στη απόκτηση της «φωνολογικής επίγνωσης» των μαθητών Γίνεται αντιστοίχιση των φωνημάτων με τα γράμματα Γίνεται το «πέρασμα» από τους φθόγγους στα γράμματα Επιχειρείται η συνειδητοποίηση των φωνημάτων

6 ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Επιχειρείται η κατανόηση των γραμμάτων με διάφορες δραστηριότητες (σχηματισμός των γραμμάτων με το σώμα, επίδειξη πινακίδων, σχηματισμός γραμμάτων κτλ.) Σταδιακή ένταξη του γράμματος σε κείμενα. Ορισμένες μέθοδοι προχωράνε σε επικοινωνιακές δραστηριότητες

7 ΔΟΜΗΤΙΚΗΣ (ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ) ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΟΜΗΤΙΚΗΣ (ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ) ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google