Τραυματική περικαρδίτιδα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ / ΑΥΧΕΝΑ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Φυσιολογια Οι αρχεσ τησ επουλωσησ
ΔΟΜΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας
ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Κέτωση των μηρυκαστικών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Χαιρετισμός στον ήλιο.
Τυμπανισμός των μηρυκαστικών
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ Αίτια-Αντιμετώπιση
Λιθίαση ουροποιητικού
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
Μαθήματα Παθοφυσιολογίας
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πρώτες Βοήθειες : Ο κοινωνικός άνθρωπος αρωγός στο συνάνθρωπο
ΠΑΛΑΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Σταυρόλεξο ---- Κρυπτόλεξο
Διάγνωση και αντιμετώπιση της υπονατριαιμίας Ειδικευόμενος Νεφρολογίας
3.3 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στους ζωικούς οργανισμούς.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σοφία Μερμίγκη Α3.
5. ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΛΕΒΩΝ Μ. Σαριδομιχελάκης
11. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
ΑKTINΟΛΟΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΚΕΚΡΥΦΑΛΟΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ
ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ-ΣΧΗΜΑ-ΘΕΣΗ
ΟΙΣΟΦΑΓΙΤΙΔΑ – ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ
ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΕΠΙΠΩΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΤ΄ Εξάμηνο / Κλινική Σημειολογία
ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Μικροαγγειοπαθητικές αιμολυτικές αναιμίες
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ.
Νικ. Καβαντζάς Αναπλ. Καθηγητής
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ Το υδατοειδές υγρό που παράγεται από το ακτινωτό σώμα διαχέεται και γεμίζει το χώρο.
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ - ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (1)
Η συλλογή αέρα στον υπεζωκοτικό χώρο λέγεται πνευμοθώρακας. Ο πνευμοθώρακας μπορεί να συμβεί αυτομάτως και χωρίς προφανή αιτία, ως επιπλοκή προϋπάρχοντος.
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ομάδα νόσων που το χαρακτηριστικό τους είναι η προσβολή του καρδιακού μυός και δεν είναι αποτέλεσμα ισχαιμικής,βαλβιδικής,υπερτασικής,
Καταπληξία ή Shock Προοδευτική και βαθμιαία κατάρρευση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του οργανισμού. Σύνδρομο που οφείλεται ή συνοδεύεται από διαταραχή.
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Κέτωση των μηρυκαστικών 1. Τι είναι; Κέτωση/κετωναιμία: αύξηση της συγκέντρωσης κετονοσωμάτων στο αίμα. Μεταβολική νόσος που αφορά κυρίως γαλακτοπαραγωγά.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΠΙΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 4η παράδοση
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
Διάστρεμμα Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Υγιεινή μηρυκαστικών και διατροφικά ή διαχειριστικά λάθη
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κεντρικός καθετηριασμός
Ορισμοί Οξεία βλάβη πνεύμονα-Acute lung injury (ALI)
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
Καρασαββίδου Δέσποινα Νεφρολόγος Καθηγήτρια Παθολογίας
Οξεία κοιλία V εξάμηνο Νοσηλευτικής ΤΕΙ Λάρισας Δ. Παπαγόρας 01.V.2010.
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥΛΟΥ, βιολόγος
ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Μαλαξη ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ πιεσεισ
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τραυματική περικαρδίτιδα Κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον τραυματισμό (του εξωτερικού περιβλήματος της καρδιάς), του περικαρδίου (ορογόνος υμένας). Εμφανίζεται πιο συχνά στα βοοειδή στα οποία αφορά συνήθως αιχμηρό αντικείμενο που προωθείται προς την καρδιά από τον εχίνο, μέσω του διαφράγματος.

Αιτιολογία Τα αιχμηρά αντικείμενα καταπίνονται με την τροφή αλλά συχνά δεν προωθούνται με τους βλωμούς και παγιδεύονται στις πτυχές του εχίνου. Οι συσπάσεις αυτού του οργάνου τα ωθούν μέσω του τοιχώματός του, και στη συνέχεια μέσω του περιτοναίου, και του διαφράγματος ώσπου να φτάσουν τελικά στην καρδιά. Η πλήρης διάτρηση της τελευταίας συχνά αποφεύγεται επειδή το εξωτερικό περίβλημα του περικαρδίου έχοντας μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ανελαστικό.  

Συμπτώματα Α. Φλεγμονή, λοίμωξη και αποτελέσματα: Πυογόνα βακτήρια που μεταφέρονται με το αιχμηρό αντικείμενο από τον εχίνο, προκαλούν λοίμωξη του περικαρδίου και φλεγμονή που χαρακτηρίζεται από τη σημαντική αύξηση του υγρού που βρίσκεται στον περικαρδιακό σάκο. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας. Η τοξαιμία προκαλεί πυρετό, ταχυκαρδία και αδυναμία. Η κατάσταση μπορεί να απολήξει στο θάνατο του ζώου λόγω καταπληξίας εξαιτίας της κατάρρευσης της καρδίας ή της ρήξης στεφανιαίων αγγείων.

Β. Εναπόθεση ινικής: Ινική σχηματίζεται στο στάδιο της επούλωσης παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία της καρδίας. Υπάρχουν χαρακτηριστικά ακροαστικά ευρήματα. Η αύξηση της ενδοπερικαρδιακής πίεσης αυξάνει τη φλεβική πίεση που εκδηλώνεται με διάταση των φλεβών (ιδίως της σφαγίτιδας), και οίδημα (συνήθως στη βάση του τραχήλου). Γ. Πόνος ιδίως με πίεση στην περιοχή της ξιφοειδούς απόφυσης του στέρνου και μείωση της γαλακτοπαραγωγής.

Θεραπεία Χορήγηση αντιβιοτικών και υποστηρικτική αγωγή με ηλεκτρολύτες Πρόληψη Καθαρισμός του χώρου, τοποθέτηση μαγνήτη που συγκρατεί τα μεταλλικά αντικείμενα στη μεγάλη κοιλία.