ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ: Δ. ΔΗΜΟΣ , Ν. ΝΑΣΙΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2010-2011 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ: Δ. ΔΗΜΟΣ , Ν. ΝΑΣΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ: Δ. ΔΗΜΟΣ , Ν. ΝΑΣΙΟΣ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Α. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων για τη μελισσοκομία. Β. Το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή έχει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Γ. Η σημερινή κατάσταση στην περιοχή του Αγρινίου, με την εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών όπως ο καπνός, και η προοπτικές της μελισσοκομίας ως εναλλακτική λύση.
ΣΚΟΠΟΣ: Να γνωρίσουν τον κλάδο της μελισσοκομίας ΣΤΟΧΟΙ ΣΚΟΠΟΣ: Να γνωρίσουν τον κλάδο της μελισσοκομίας ΣΤΟΧΟΙ Η συνεργασία μεταξύ διδασκόντων και εκπαιδευομένων του σχολείου Η επικοινωνία των εκπαιδευομένων με διάφορους φορείς Να κατανοήσουν τη σημασία της μελισσοκομίας για την ανάπτυξη της περιοχής Να δουν τη μελισσοκομία ως μία εναλλακτική οικονομική δραστηριότητα Να εντάξουν το μέλι στην καθημερινή τους διατροφή
ΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Αρχική ενημέρωση –δημιουργία ομάδων –καταμερισμός εργασίας Επισκέψεις Συνεντεύξεις με μελισσοκόμους Φωτογράφηση –βιντεοσκόπηση Βιβλιογραφική Αναζήτηση Συγκέντρωση Αξιολόγηση – επιλογή -σύνθεση υλικού Συγγραφή εργασίας –παραγωγή CR-ROM Αξιολόγηση προγράμματος- ερωτηματολόγιο
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Η παραδοσιακή μελισσοκομία Η δομή της κυψέλης Τα προϊόντα της μέλισσας Η τεχνική της παραγωγής μελιού. Η διατροφική αξία των προϊόντων της μέλισσας
Αναπτύχθηκαν οι ενότητες: α. τα είδη της μέλισσας και ο ρόλος τους. Επίσκεψη / διΑλεξη στο ΣΔΕ Αγρινίου από τον μελισσοκόμο Σπύρο Θεοδοσίου. Αναπτύχθηκαν οι ενότητες: α. τα είδη της μέλισσας και ο ρόλος τους. β. τα προϊόντα της μέλισσας και η σημασία τους γ. πολλαπλασιασμός μελισσοσμήνους και αιχμαλωσία μελισσοσμήνους δ. κυψέλες και τεχνικές εγκατάστασης κυψέλης
Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ
Αναζητηση πληροφοριων
Απο τα βιντεο που προβληθηκαν. Απο τα βιντεο που προβληθηκαν.
Επισκεψη- ομιλια στο ΣΔΕ του μελισσοκομου Γιωργου Ζαπαντιωτη Επισκεψη- ομιλια στο ΣΔΕ του μελισσοκομου Γιωργου Ζαπαντιωτη
Δοκιμαζοντας τον γλυκο « καρπό» της μέλισσας. Δοκιμαζοντας τον γλυκο « καρπό» της μέλισσας. .
Έρευνα αγοράς για το μέλι με τη χρήση ερωτηματολογίου. ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΠΟΣ: ΑΓΡΙΝΙΟ ΗΜΕΡ.: 07/04/2011 1.ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ( ΕΛΛΗΝΙΚΟ / ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ) ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ. 2.ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ) 3.ΤΥΠΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ (ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ) 4. ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ (ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ / ΚΙΛΑ) 5. ΤΥΠΟΙ ΜΕΛΙΟΥ (ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ) 6. ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ
Επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας Επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας. Συνομιλία με τον υπεύθυνο υπάλληλο καθώς και με τον μελισσοκόμο κύριο Σπύρο Πεζούλα.
Ο υπεύθυνος υπάλληλος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού.
Το Ελληνικό Μέλι προσφέρει Υγεία Το Ελληνικό Μέλι προσφέρει Υγεία Γενικά Η βιολογική δράσης του Ελληνικού μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν πως: τα μέλια Βυτίνας, ο έλατος Καρπενησίου, το πεύκο Ευβοίας, και το πορτοκάλι Λακωνίας εμφάνισαν το καλύτερο αντιοξειδωτικό προφίλ. Αποδείχθηκαν πως διατηρούν την ικανότητα να αποτρέπουν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό, να προστατεύουν το DNA των κυττάρων, μετά από έκθεση σε οξειδωτικούς παράγοντες οι οποίοι είναι ΄΄ένοχοι΄΄ για μια σειρά παθήσεων και ασθενειών όπως είναι οι καρδιαγγειακές, οι νεύρο-εκφυλιστικές και ο καρκίνος Ειδικά Τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν πως : τα μέλια από θυμάρι και πεύκο εμφανίζουν αντι-οιστρογονικές ιδιότητες σε κύτταρα καρκινικού μαστού, ενώ το μέλι από θυμάρι έχει την ιδιότητα να προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του προστάτη και του ενδομητρίου. . Η καθημερινή υγιεινή διατροφή που εμπεριέχει μέλι ελληνικής προέλευσης έχει θετική επίδραση στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών όπως προαναφέραμε. Επίλογος Οι παραπάνω έρευνες έφεραν στο φως, νέα στοιχεία για τα αμιγώς ελληνικά μέλια, αποκάλυψαν πως στο θυμαρίσιο μέλι, εμπεριέχονται θρεπτικές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο ουσίες, που βρίσκουμε σε μέλια της Νέας Ζηλανδίας, Ιαπωνίας και Αυστραλίας. Επίσης βρέθηκε σε δείγματα μελιού πορτοκαλιάς η ουσία καφεΐνη. Το Ελληνικό μέλι βοηθά σε σημαντικό βαθμό την αντιμετώπιση σημαντικών ασθενειών ακόμη και τη φυσιολογική γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού, διότι πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων, σαν βασικό γλυκαντικό.( Στην χώρα μας παράγονται θαυμάσια είδη μελιών που γίνονται ανάρπαστα για τα ωφέλημα θρεπτικά συστατικά τους, μέλια όπως το θυμαρίσιο, το μέλι πεύκου, ελάτης, βαμβακιού, ανθόμελα και άλλα πρέπει να ευρίσκονται σε κάθε τραπέζι πρωινού, γιατί δίνουν ενέργεια στον οργανισμό των παιδιών μας, αθλητών, ηλικιωμένων και εργαζομένων όλων των ηλικιών, για να μπορέσουν να αποδώσουν, χωρίς να κουράζονται εύκολα.
Μελη της ομαδασ μας στη μακρυνεια
Ο μελισσοκομοσ επιχειρει να συλλαβει ενα αγριο μελισσι (γονιδι) πανω στην ελια
Η συλληψη ηταν επιτυχησ: Οι μελισσεσ οδηγουνται στην κυψελη
Τρεις μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή τής Σταμνάς μάς μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία από την ενασχόλησή τους με τη μελισσοκομία.
Από την επιδειξη Τα μέρη της κυψέλης
Ο κύριος Μουτόπουλος εξηγεί κάποιες από τις διαδικασίες παραγωγής νέων μελισσοσμηνών.
Επί τω έργω στο μελισσοκομείο.
Συμπεράσματα – Μηνύματα Στο Νομό μας παράγεται μέλι υψηλής ποιότητας. Οι πολλές ανθοφορίες καταδεικνύουν την φυσική ικανότητα του νομού να προσφέρει εξαιρετικά μελισσοκομικά προϊόντα. Οι απασχολούμενοι στη μελισσοκομία σε επαγγελματική ή ερασιτεχνική βάση είναι περίπου 600 ενώ η ετήσια παραγωγή μελιού υπολογίζεται σε χίλιους (1.000) τόνους. Με γνώμονα την ποιότητα του προϊόντος αλλά και τα μεγάλα περιθώρια εμπορικής προώθησης, είναι απαραίτητο το η Πολιτεία να επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ενίσχυση και οργάνωση της μελισσοκομίας δίνοντας έμφαση στη συνεργασία των παραγωγών, την τυποποιημένη επεξεργασία και την πιστοποιημένη μεταποίηση. Τέτοιες δράσεις θα προσδώσουν πολλαπλασιαστικά πλεονεκτήματα στις παραγωγικές δομές, στα εισοδήματα και την απασχόληση στο Νομό.
ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα μέλη του Σχεδίου Δράσης «Μελισσοκομία». Υπεύθυνοι: Δ. Δήμος (Αγγλικός Γραμματισμός) Ν. Νάσιος (Κοινωνικός Γραμματισμός) Εκπαιδευόμενοι: Αρωνιάδα Μαρία Βαΐτσας Αντώνιος Δεληγιάννης Σωτήριος Κάλλη Μαριάννα Καμπέρης Ευάγγελος Κασιδιάρη Όλγα Κάτσιου Παρασκευή Κουτρουμάνου Σοφία Μαμασούλας Γεώργιος Μεσυνδιάνου Μάνθα Μπάδα φωτεινή Μπισμπίκης Γεώργιος Νικολόπουλος Χριστόφορος Πλής Γεώργιος Στρεμμένου Γεωργία Τριφέρη Μαρία Τσακμάκη Αλεξάνδρα Τσαφώνιας Σωτήριος Τσόλκας Απόστολος Χαλιμούρδα Δήμητρα