ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κρίση της Κύπρου οδηγεί στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο Κ.Καραμανλής, καλείται από το Παρίσι όπου βρίσκεται.
Advertisements

Χρίστος Παπαριστοδήμου Λάουρα Παπέλ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.
Αντιγόνη Παπαδοπούλου Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)
H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ.
Η Χούντα των συνταματαρχών
ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η βασιλεία του Όθωνα.
Νhσος Κyπρος δια μέσου των αιώνων….
17 ΝοεμβρΙου 1973.
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1974 εργασία στο μάθημα της Ιστορίας της μαθήτριας Αθηνάς Κοντοκώστα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Η κατάσταση πριν από τους βαλκανικούς πολέμους
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
Μικρασιατική εκστρατεία
ΚΥΠΡΟΣ CYPRUS ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κυπριακή Δημοκρατία
4 MRB, Συλλογή στοιχείων: 24 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2005 Αξιολόγηση έργου Κυβέρνησης & Αξιωματικής Αντιπολίτευσης 1 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ EΡΓΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-
Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ
ΒΙΡΜΑΝΙΑ: Ο Στρατοσ στην εξουσια Η δικτατορία της Βιρμανίας: Πώς και γιατί παραμένουν οι στρατιωτικοί στην εξουσία επί δεκαετίες;
Πού βρισκόμαστε;.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ….
ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 1959 με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την νεοϊδρυθείσα τότε στην Ευρωπαϊκή.
Αγαπητοί συμπολίτες, Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις.
ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ …. Η ΤΩΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ (Εκλογές 2007) Ν.Δ: 41,84 (152 έδρες) ΠΑΣΟΚ: 38,10 (102 έδρες) ΚΚΕ: 8,15 (22 έδρες) ΣΥΡΙΖΑ: 5,04 (14 έδρες) ΛΑΟΣ:
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
Το κίνημα στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
O εθνικός διχασμός (1915 – 1922).
ΚΥΠΡΟΣ.
Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί (1893 – 1909)
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
Στις 21 Απριλίου του 1967, αξιωματικοί του στρατού, με αρχηγούς Τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο Τον ταξίαρχο Στυλιανό Πατακό και το συνταγματάρχη.
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, ιστορικός-φιλόλογος
5. H αρμοστεία του Αλέξανδρου Ζαΐμη ( ).
Δ. το τέλος της επανάστασης του Θερίσου και ο θρίαμβος της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου.
4. Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
ΜΑΡΙΑ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ. Το καθεστώς του Νικολάου Β΄ ήταν αυταρχικό και καταπιεστικό με αποτέλεσμα τις εξεγέρσεις των αγροτικών και εργατικών.
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία.
Ενότητα 4 η κεφ. 4 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Η Ελλάδα μετά την απελευθέρωση έκανε προσπάθειες να οργανωθεί σαν κράτος και να φτάσει το επίπεδο των ανεπτυγμένων.
Ενότητα 21 Το κρητικό ζήτημα ( ). Η Κρήτη κατά την επανάσταση   Η επανάσταση του 1821 καταπνίγηκε στην Κρήτη από τον Αιγύπτιο Μοχάμετ Άλη (1824)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Από τον Ελληνο- τουρκικό Πόλεμο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1904 – 1908 Μακεδονικός Αγώνας 1905 Επανάσταση Θερίσου 1908.
Ασφάλεια και σιγουριά για όλους τους πολίτες
Β ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ & ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940.
Νεοελληνική Ισοτρία Συνάντηση 9η 23/11/2016
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Επιστροφή στη δημοκρατία, Τουργκούτ Οζάλ, οικονομική ανάπτυξη και άνοδος του πολιτικού Ισλάμ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα 19ος & 20ος αιώνας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
O ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
Το κίνημα στο Γουδί (1909) Μπιλίτος Θωμάς.
Χαλούλος Παναγιώτης, Απρ. 2005
Δίκη των πρωταιτίων της Χούντας.
Πολιτικά Κόμματα Χρύσανθος Δ. Τάσσης
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Α4/Λ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξέσπασε στον ελλαδικό χώρο τεράστια εμφύλια σύρραξη μεταξύ του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του εθνικού στρατού, τον οποίον υποστήριζαν Αμερικανοί και Άγγλοι. Έπειτα από την παράδοση των κομμουνιστών καλλιεργήθηκε τρομοκρατικό κλίμα με το φόβο κομμουνιστικής επανάστασης. Κάτι τέτοιο ανάγκασε το 1961 την κυβέρνηση Καραμανλή να προβεί σε ριζικά μέτρα, τα οποία προέβλεπαν στενό έλεγχο του Τύπου και σε ορισμένες περιπτώσεις, λογοκρισία. Ακόμη, δρούσαν στην Ελλάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως ο ΑΣΠΙΔΑ κι ο ΙΔΕΑ. Στο 2ο δρούσε ο Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά αποσκοπούσε στην ανατροπή του μετέπειτα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, βασικά όμως στην επιβολή πραξικοπηματικής κυβέρνησης, μόνο στρατιωτικών.

ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ Τον Ιούλη του ‘65 δημιουργήθηκε σοβαρό ρήγμα στις τάξεις της ΕΚ (Ένωσης Κέντρου), γνωστότερο ως «Αποστασία του 1965» ή «Ιουλιανά». Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση Γ. Παπανδρέου για αντικατάσταση του Π. Γαρουφαλιά απ’ το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης κι η άρνηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ για υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων. Ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 15/7. Από τότε έως και το 1966 επιχειρούσε ο Βασιλιάς να σχηματίσει κυβερνήσεις με συμμετοχή 48 βουλευτών της ΕΚ( «αποστάτες»), οι οποίοι εγκατέλειψαν υπό την προτροπή του Κ. Μητσοτάκη τον Γ. Παπανδρέου. Ο Βασιλιάς διόρισε αρχικά πρωθυπουργό το Γ.-Α. Νόβα και υπουργούς αποστάτες. Η κυβέρνηση Νόβα όμως δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή, κατά συνέπεια διαμορφώθηκε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Η. Τσιριμώκο.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές στις 28/5, αξιωματικοί του στρατού υπό το Γ. Παπαδόπουλο και τη συμμετοχή των Σ. Παττακό και Ν. Μακαρέζο κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα. Αρχικά, κατελήφθη το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έπειτα εφαρμόστηκε το επονομαζόμενο σχέδιο του ΝΑΤΟ « Προμηθεύς», το οποίο προέβλεπε πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση. Αργότερα, με τη μετακίνηση του Σπαντιδάκη και την ανάληψη από τον Αγγελή, το σχέδιο προεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία έπαιξε και ο τραπεζίτης Τομ Πάπας, ο οποίος ευνοούσε πλήρως το δικτατορικό καθεστώς.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η 7ετία σημαδεύτηκε ως γνωστόν από αμέτρητες περιπτώσεις σκανδάλων και ευνοιοκρατίας. Ιωάννης Λαδάς: πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο με τα επονομαζόμενα «θαλασσοδάνεια» και τις παράνομες επιχειρήσεις του (οίκοι ανοχής). Συνταγματάρχης Μπαλόπουλος: πρώην υφυπουργός Εμπορίου, έμεινε γνωστός για το σκάνδαλο των «σάπιων κρεάτων». Αντισυνταγματάρχης Ρουφογιάννης: διορισμένος διοικητής της ΚΥΠ, ξόδεψε ασύστολα δημόσια χρηματικά ποσά για την πολυτελή και χλιδάτη ζωή του. Χαρακτηριστική ήταν η οργάνωση πολλών κοσμικών πάρτι σε θαλαμηγούς, καθώς κι οι πελατειακές σχέσεις με εφοπλιστές και εργολάβους, επιβαρύνοντας έτσι τις ελληνικές δημόσιες τράπεζες.

ΤΕΛΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ- ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Αξίζει να σημειωθεί πως το Πολυτεχνείο, αν και αναπτέρωσε τη δημοκρατική συνείδηση και το ηθικό των πολιτών, ΔΕΝ αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα που έριξε τη χούντα. Στις 24/7/1974, υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κάτι το οποίο έκλεισε την πολιτική αποστολή των συνταγματαρχών, τερματίστηκε στην Ελλάδα το δικτατορικό καθεστώς, αφού η Ελλάδα έχασε τον έλεγχο της Μεγαλονήσου, αποκομίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης προάσπισης του νησιού. Την ίδια ημέρα έφθασε στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο κύκλο, τη Μεταπολίτευση…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Α4/λ