ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ από το Μιχάλη Αλεξανίδη Στ΄1 Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Στροβόλου (Κ.Β.) Δεκέμβριος 2013
Γλυκίσματα Μηλότουρτα Σοκολατάκια Τιραμισού Μηλόπιτα με λικέρ αυγού Σάχερ σε μάφιν Σεφάνι Φρανκφούρτης Τούρτα βανίλιας με Φράουλες Κέικ με κολοκυθάκι Μπισκότα ινδικής καρύδας Σοκολατένιο της γιαγιάς Τούρτα με αμύγδαλα
Tιραμισού Υλικά: 1½ φλ. τσαγιού βραστό νερό 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ 3/4 φλ. τσαγιού + 3 κ.σ. επιπλέον μαύρο ρούμι 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ (250 γραμμ.) 350 γραμμ. κρέμα γάλακτος 500 γραμμ. τυρί κρέμα 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη 50 γραμμ. τρίμματα κουβερτούρας 2 κ.σ. άγλυκο κακάο
Εκτέλεση Διαλύστε τον καφέ στο βραστό νερό. Προσθέστε το ρούμι και αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά. Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ μέχρι τη μέση τους (οριζόντια) και τα στρώστε σε οβάλ ή μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ, να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Πάρτε 3 κ.σ. και αραιώνουμε το τυρί. Προσθέστε τις 3 κ.σ. ρούμι ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα τυριού. Προσθέστε τη ζάχαρη στη χτυπημένη κρέμα και συνεχίστε να τη χτυπάτε μέχρι να στέκεται. Με απαλές κινήσεις, με κουτάλι ενώστε τη σαντιγί με την κρέμα τυριού. Στρώστε μία στρώση στα μπισκότα. Πασπαλίστε τριμμένη σοκολάτα. Επαναλάβετε 2 στρώσεις μπισκότο και τελειώστε με μία στρώση κρέμα. Πασπαλίστε κακάο και την υπόλοιπη σοκολάτα. Καλύψετε σκεύος. Αφήστε το τιραμισού στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες.
Μπισκότα ινδικής καρύδας Υλικα: 125 γρ. βούτυρο (1/2 πακέτο) 1/2 κούπα ζάχαρη 1 βανίλια Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο) 1 αβγό (ελαφρά χτυπημένο) 1 & 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κούπα καρύδα & 1/2 ακόμα για πασπάλισμα 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση Να χτυπήσετε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Να ρίξετε το αβγό και το ξύσμα και να συνεχίσετε το χτύπημα. Να κοσκινίσετε μέσα το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια και το αλάτι και να ανακατέψετε μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να πλάθεται. Να ανοίξετε τη ζύμη μας σε φύλλο πάχους 1 εκ. και να κόψετε μπισκοτάκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Να βάλετε την υπόλοιπη καρύδα σε ένα πιάτο και να βουτήξετε μέσα τα μπισκοτάκια και από τις δύο μεριές. Να ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 10'-15' ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από πάνω.