Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Advertisements

ΓΡΑΦΗ.
http: //basiosa.wordpress.com
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
0,20 € 1 € 2 € 4 € 6 € 9 € 12 € 0,10 € 3 € Ποιό ήταν το νόμισμα της Ελλάδας πριν το ευρώ (€);
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
E.M.Π. – ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ COURS.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΔΥΣΗ.
13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
 13ος αιώνας: εποχή ευμάρειας → αύξηση αγροτικής παραγωγής, εφαρμογή καινοτομιών (νερόμυλος- υδραυλικό πριόνι - ποδοκίνητος αργαλειός), ανάπτυξη βιοτεχνίας,
Αμερική - Νεα Υόρκη Στρατος Κων/νος Αμερική Η Αμερική είναι ήπειρος του δυτικού ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ (17ος & 18ος αιώνας)
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Γιατί μελετούμε την Αγία γραφή;
Οι εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία (7ος-12ος αιώνας)
Η Ευρώπη ανακαλύπτει τον κόσμο
 Η Αμερική είναι ήπειρος του Δυτικού Ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα εδάφη Αμερική καταλαμβάνει 8,3% της.
EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΒΙΕΝΝΗΣ. ΕΜΠΟΡΙΟ ► Η πρωτεύουσα της αψβουργικής μοναρχίας, ακμαίο εμπορικό, τραπεζιτικό και πνευματικό κέντρο, αποτέλεσε σημαντικό.
ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει.
Τιτσιάνο “Η Αφροδίτη του Ουρμπίνο”
Μεγάλοι Ευρωπαίοι Θαλασσοπόροι
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΣΜΙΝ.
7. Οικονομία και κοινωνία στη Δυτική Ευρώπη
Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT 6) ΥΠΟΘΕΜΑ: Σκουπίδια και παραδοσιακές κοινωνίες (ιστορική.
6.3. Οι ανακαλύψεις.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Εισαγωγή στη Επικοινωνία 1 η Εβδομάδα Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
Βότανα Ιστορική αναδρομή.
Η Ευρώπη μετά από τις Ανακαλύψεις
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι.
Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Γεωγραφία κεφ. 36ο ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1. Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για να βρείτε πληροφορίες για το θέμα που απεικονίζουν Πύλη της Ιστάρ κάνε κλικ εδώ.
Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ σημαντικά γεγονότα. Κεφ. 2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια (κοσμογονικές.
 Η Αναγέννηση εμφανίζεται στα μέσα του 14 ου αι. (1350) στη Βόρεια Ιταλία με κύριο χαρακτηριστικό τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.
ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ ;
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Αγροτική Κοινωνιολογία
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
Το Τριγωνικό εμπόριο
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Η ελληνική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
MAGNA GRECIA ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
Αρχαϊκη ρωμη (8-6ος αι. π.Χ.)
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
2α. Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Ε΄ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θες/νίκης
Οι Φυσιοκράτες και ο Quesnay
επιμέλεια: Μαρία Ευδωρίδου
Διδάσκουσα : Μαρία Φακίρη. Η έννοια της κατοίκησης Κατοίκηση : κατοικία Ανάγκες : Aσφάλεια Φυσιολογία Κοινωνικός χαρακτήρας Εργασία Ελεύθερος χρόνος.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Εν.2 κεφ.2 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Ο αποικισμός της Αμερικής από τους Ευρωπαίους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα. Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων -Κίνητρα –Δρόμος του μεταξιού- Πώς ταξίδευαν πριν από το 15ο αι.-Γεωγραφικές συντεταγμένες-Εφευρέσεις 3. Μεγάλοι εξερευνητές του 15ου και 16ου αι. -Η ζωή των ναυτικών- Σπουδαίοι εξερευνητές 4. Οι συνέπειες των εξερευνήσεων. Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα. Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ο Άγιος Αυγουστίνος στο μελετητήριο Σάντρο Μποτιτσέλι,1480

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το τέλος του 15ου αιώνα βρίσκει την Ευρώπη να βγαίνει από το Μεσαίωνα.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Υπάρχει σχετική πολιτική σταθερότητα και ανάκαμψη της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και των εμπορικών ανταλλαγών.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Υπολογίζεται πως η Ευρώπη είχε στις αρχές του 14ου αιώνα 73  εκατομμύρια κατοίκους, αλλά η τρομερή επιδημία του "Μαύρου Θανάτου"  (βουβωνική πανώλη), εξόντωσε σχεδόν τους μισούς.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Επιδημία πανώλης

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Έτσι στις αρχές του 15ου αιώνα ο πληθυσμός της Ευρώπης ήταν μόλις 45 εκατομμύρια και  εκατό χρόνια μετά ανέβηκε στα 55 εκατομμύρια.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το 15ο αιώνα, συγκροτούνται στην Ευρώπη μεγάλες μοναρχίες (βασίλεια), που αναζητούν όλο και περισσότερα εδάφη και πλούτο.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι ενισχυμένες μοναρχίες φροντίζουν να εξασφαλίσουν πάγια έσοδα για την καλύτερη λειτουργία τους .

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι βασιλείς και οι αυλές τους, για να εξασφαλίσουν έσοδα. φορολογούν άτομα, αγαθά αλλά και κάθε ανταλλαγή προϊόντων.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η είσπραξη φόρων επιτρέπει στον βασιλιά να χρηματοδοτήσει ένα μόνιμο στρατό από πραγματικούς επαγγελματίες.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ο στρατός χρησιμοποιείται για την προστασία των μοναρχών, την εξασφάλιση των εδαφών του βασιλείου και τις εκστρατείες για την κατάκτηση άλλων περιοχών.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Στην Ευρώπη όμως δημιουργείται μια καινούργια κοινωνική τάξη.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η τάξη αυτή αποτελείται από τραπεζίτες, εμπόρους, ναυτικούς, υφαντουργούς, μεταλλουργούς και τεχνίτες.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η καινούργια τάξη, η αστική τάξη όπως ονομάζεται, έρχεται στο προσκήνιο.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Άνθρωποι της αστικής τάξης

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι αστοί, με όπλο το χρήμα που διέθεταν, αποσπούσαν από τους φεουδάρχες όλο και μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες και προνόμια.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το ζεύγος Αρνολφίνι (Βαν Αϋκ)- Ευρωπαίοι του 15ου αιώνα Αποκτούν πολιτική δύναμη, διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Έτσι αναζητούν νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ανάπτυξη της παραγωγής.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι αστοί μορφώνονται, διαβάζουν και ενδιαφέρονται ζωηρά για κάθε γεωγραφική πληροφορία, για κάθε τεχνική βελτίωση που θα τους έφερνε χρήματα και δύναμη.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Από την πλευρά τους οι ανώτερες τάξεις της Ευρώπης διψούσαν για μεταξωτά ρούχα, για πολύτιμες πέτρες, για πορσελάνες, για αρώματα και καλλυντικά και για καρυκεύματα που θα έκαναν πιο εύγευστα τα βαριά και μονότονα φαγητά τους.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Μεταξωτά ρούχακαι πολύτιμες πέτρες.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Πορσελάνες, αρώματα και καλλυντικά.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Μπαχαρικά για τα φαγητά τους.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα Έμπορος κανέλας . Αραβικό χειρόγραφο με μετάφραση κειμένων του Διοσκουρίδη για την ευεργετική δράση της κανέλας Το εμπόριο μπαχαρικών, από τα αρχαία χρόνια, συνέβαλε στην οικονομική και πολιτισμική ιστορία του κόσμου. Φοίνικες, Άραβες, Κινέζοι, Ρωμαίοι, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί θέλησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο τού εμπορίου μπαχαρικών.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η οικονομική σημασία των μπαχαρικών φαίνεται από τεχνάσματα που επινοούσαν, για να διαφυλάξουν την αποκλειστικότητα της εκμετάλλευσής τους. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (65 π.Χ. - 20 μ.Χ.) κοροϊδεύει τα παραμύθια που διέδιδαν οι Άραβες έμποροι, ότι τάχα η κασία (κινέζικη κανέλα) φυτρώνει σε μέρη που φυλάγονταν από άγρια ζώα και η κανέλα σε απόκρημνες χαράδρες γεμάτες δηλητηριώδη φίδια, για να αποθαρρύνουν επίδοξους ανταγωνιστές και -φυσικά- να ανεβάσουν τις τιμές.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, κατά τα μέσα του 15ου αιώνα, βοηθά την Ευρώπη να αναπτυχθεί πνευματικά. Η μόρφωση παύει να είναι προνόμιο των πλουσίων. Τα βιβλία γίνονται προσιτά και το περιεχόμενό τους μπορεί να φωτίσει ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (Μάιντς Γερμανίας 1397 -1468 ), θεωρείται «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης. Επινόησε την τυπογραφική μέθοδο στο σύνολό της: μήτρα, χυτά στοιχεία, στοιχειοθεσία, χειροκίνητο πιεστήριο και τυπογραφική μελάνη.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ανακάλυψη της τυπογραφίας 1455 μ.Χ.

Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το 1455 κατορθώνει να τυπώσει τη Βίβλο στα λατινικά, μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, που προκαλεί το θαυμασμό μας. Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στον κόσμο.