Υπολογιστική ακτινογραφία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ψηφιακές και Αναλογικές Πηγές
Advertisements

Ακτίνες Χ.
Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας
Positron emission tomography
ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κεφάλαιο 3 ο - Συνέχεια Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί - Τίκβα Χριστίνα.
Pinhole Camera ή Κάμερα Μικροσκοπικής Οπής
ΟΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Εργασία τεχνολογία επικοινωνιών
ΤΟ ΥΛΙΚΟ & ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα: Πολυμέσα:
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Oι μικροϋπολογιστές στις σχολικές τάξεις Οι εκπαιδευτικές ταινίεςΟπτικοί δίσκοι «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ»
Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογία
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες 392 – 394 (μέχρι Διατάξεις με σύζευξη φορτίου (CCDs) )
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Το υλικό των υπολογιστών.
Το υλικό του Υπολογιστή
Μάθημα: Πληροφορική Οδοντιάτρων 4 ο εξάμηνο Ομάδα: Αργυρού Αντώνης Δαμιανού Στεφανία Ιωάννου Παναγιώτα
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.
Ματθαιοπούλου Καλλισθένη Σολωμού Γεωργία Χριστοδουλίδης Στέφανος
1 / 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας 30/9/2006 Six Sigma: ¨ βελτιστοποίηση παραμέτρων λειτουργίας του αιμοδυναμικού τμήματος με άξονα.
Ο ηλεκτρισμός στη ζωή μας
Ο ΟΘΟΝΕΣ Η οθόνη  (monitor ) του υπολογιστή, περιλαμβάνει ένα καθοδικό σωλήνα, όπως η τηλεόραση, και κατάλληλα κυκλώματα σάρωσης. Μπορεί να είναι έγχρωμη.
Εργασία Τεχνολογίας ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΘΕΜΑ: Αμπουλάιλας Πέτρος ΤΜΗΜΑ Α1.
Δείτε τις 4 διαφάνειες και στη συνέχεια απαντήστε στην άσκηση
Η τηλεοδοντιατρική στις απομακρυσμένες περιοχές
Ακτίνες Roentgen ή Ακτίνες Χ.
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΔΤΨΣ 150: Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας © 2005 Nicolas Tsapatsoulis Εισαγωγή – Βασικό Θεωρητικό Υπόβαθρο Νικόλας Τσαπατσούλης Επίκουρος Καθηγητής Π.Δ.407/80.
Μαγνητική Τομογραφία Σεμινάριο Φυσικής 2009 Τουλουμτζή Σουζάνα
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
ΠΟΛΥΜΕΣΑ. OI “MULTI-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΤΩΝ MULTIMEDIA ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ Τι είναι τα πολυμέσα? Τα Πολυμέσα (Multimedia) είναι ο κλάδος της πληροφορικής τεχνολογίας.
Α’ Γυμνασίου Βιβλίο «Σημειώσεις» σελίδες Α2
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
Κεφάλαιο 2 Το Εσωτερικό του υπολογιστή
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
Οπτικές Ίνες Οι οπτικές ίνες είναι λεπτά νήματα τα οποία κατασκευάζονται από γυαλί ή από πλαστικό .Το σχήμα τους είναι κυλινδρικό και η διάμετρος τους.
Οπτικές Επικοινωνίες Μαρινάκης Ιωάννης (2009)
Το Υλικό του Υπολογιστή
Παρουσίαση Νο. 1 Εισαγωγή Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ακαδημαϊκό Έτος
Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
! Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ!☺☻.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ. 1. Το σύστηµα παρέχει ταυτόχρονη εικονική παρουσίαση µεγάλου όγκου δεδοµένων ώστε να καθιστά εφικτή την ερµηνεία και.
ΟΘΟΝΕΣ ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΕΡΑΣ Β1/ΒΠ 2013.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΗΑRDWARE OΘΟΝΗ - ΠΟΝΤΙΚΙ ΟΘΟΝΗ ΟΘΟΝΗ.
ΡΟΗ Ι: ΒΪΟΙΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Δ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Το τροφοδοτικό είναι μία συσκευή που είναι υπεύθυνη για δύο λειτουργίες: 1. Μετατρέπει το εναλλασσόμενο σε συνεχές. 2. Παρέχει τις κατάλληλες τάσεις 5.
Μαγνητικός δίσκος (magnetic disk) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Ο μαγνητικός δίσκος χρησιμοποιείται για μόνιμη αποθήκευση δεδομένων, παρέχοντας σχετικά μικρό.
ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 5 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ν. ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ.
Είναι χημικό στοιχείο της σειράς των λανθανιδών και έχει ατομικό αριθμό 68. Ανακαλύφθηκε το 1843 από τον Σουηδό χημικό Carl Gustaf Mosander, ενώ το 1935.
5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Δεδομένα - Πληροφορία Υλικό Λογισμικό Μονάδες Εισόδου Μονάδες Εξόδου Κεντρική Μονάδα.
Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ " ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ " Εξέταση στο μάθημα της τεχνολογίας Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Μαυροματάκη.
Τί τους θέλουμε τους επιταχυντές;
Σχολικο ετοσ : 2ο υπευθυνη καθηγητρια : ΣΤ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ)
ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕλληνογαλλικΗ σχολΗ ΠειραιΑ « ΑγιοΣ ΠαΥλοΣ "
Εξομοίωση ανιχνευτών ακτίνων Χ με αναλυτικές μεθόδους
Βασικες Εννοιες Φυσικης
ΣΥΝΕΣΤΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κατηγορίες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υπολογιστική ακτινογραφία

Υπολογιστική ακτινογραφία Η ακτινογραφία είναι η πιο συνηθισμένη τεχνική και αφορά περίπου το 70% των εξετάσεων (7 φορές περισσότερο από την υπολογιστική τομογραφία (CT) και πάνω από 10 φορές από ότι η μαγνητική τομογραφία).

Η ψηφιακή ακτινοδιαγνωστική είναι ένας καινούργιος τομέας των ιατρικών απεικονίσεων που περικλείει κάθε μέθοδο ιατρικής απεικόνισης με ακτίνες Χ, που για το σχηματισμό και την επεξεργασία της τελικής εικόνας κάνει χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Η συμβατική ακτινογραφία χρησιμοποιεί φωτογραφικά φιλμ που εκτελούν τρεις λειτουργίες: 1) καταγραφή εικόνας, 2) έκθεση και 3) αποθήκευση Η CR διαχωρίζει αυτές τις λειτουργίες χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό, πιο πλεονεκτικό μέσο για την κάθε λειτουργία. Στη συνέχεια ενώνει αυτές τις λειτουργίες με βασικό εργαλείο τον υπολογιστή.

Στη θέση της παραδοσιακής οθόνης ή του φιλμ η υπολογιστική ακτινογραφία χρησιμοποιεί την πλάκα απεικόνισης (Imaging Plate, IP), έναν ανιχνευτή υψηλής ευαισθησίας που καταγράφει το είδωλο του ασθενή

Η υπολογιστική ακτινογραφία είναι ένα απεικονιστικό σύστημα που περιλαμβάνει: Φωτοδιεγερμένους φωσφόρους, που προσλαμβάνουν την προβολή του ειδώλου Έναν CR Reader, που εξάγει το ηλεκτρονικό λανθάνον είδωλο Συστήματα ψηφιακών ηλεκτρονικών, που μετατρέπουν τα σήματα σε ψηφιακή μορφή.

Μπροστά από τον ασθενή τοποθετείται η πλάκα απεικόνισης(ΙΡ), η οποία σχηματίζει το λανθάνον είδωλο από τις ακτίνες Χ που περνούν μέσα από τον ασθενή και κατόπιν από την πλάκα. Στη συνέχεια διαβάζεται το λανθάνον είδωλο μέσω ενός σαρωτή laser (από τον CR Reader). Η πλάκα απεικόνισης σαρώνεται με μια δέσμη laser η οποία διεγείρει φωταύγεια ανάλογη της τοπικής έκθεσης σε ακτίνες Χ. Η φωτεινή ακτινοβολία μέσω ενός PM μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα. Αυτό το σήμα ανακατασκευάζεται σαν οπτικό είδωλο στην οθόνη του υπολογιστή όπου υφίσταται κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία ανάλογα με τη διαγνωστική του χρήση. Αφού εξαχθεί το είδωλο μέσω της διαδικασίας της ανάγνωσης, η πλάκα απεικόνισης εκτίθεται σε ισχυρό φως έτσι ώστε να σβηστούν οι παλιές πληροφορίες και να ξαναχρησημοποιηθεί.

Οι φωσφόροι που χρησιμοποιούνται για τους δίσκους απεικόνισης έχουν ειδικές ιδιότητες και εκμεταλλεύονται το φαινόμενο της ¨φωτοδιεγειρομένης φωταύγειας¨ (photostimulated luminesence , PLS). Με αυτήν την ιδιότητα καταφέρνουν να αποθηκεύσουν την ενέργεια των ακτίνων Χ και κατόπιν διέγερσης από δέσμη laser να απελευθερώσουν την ενέργεια αυτή σαν φως.

χρησιμοποιούνται φωσφόροι με ενεργοποιητή ευρώπιο : BaFΙ:Eu+2, BaFCl:Eu+2, BaFBr:Eu+2.

Κλασική ακτινογραφία

Υπολογιστική ακτινογραφία

Δομή της πλάκας απεικόνισης

Ανάγνωση εικόνας

Οι διεργασίες ελέγχου βαθμίδας και χωρικής συχνότητας παρέχουν τη δυνατότητα οπτικοποίησης μικρών διαφόρων στην οπτική πυκνότητα των δομών που αποτελούνται από μαλακό ιστό. Αυτό κάνει εφικτό των εντοπισμό σκιών στις παρυφές των δομών. Το δυναμικό εύρος της υπολογιστικής ακτινογραφίας βοηθά στην απεικόνιση πυκνωμάτων στο στήθος ή διάφορων εμφυτευμάτων. Επιπλέον μπορούν να φανούν οι σκιές όγκων ή ατέλειες στις θηλές και το δέρμα. Ανάλογα με την περίσταση μπορεί να επιδιωχθεί τονισμός στα όρια των δομών.