Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολικο ετοσ : 2ο υπευθυνη καθηγητρια : ΣΤ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολικο ετοσ : 2ο υπευθυνη καθηγητρια : ΣΤ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολικο ετοσ : 2ο16 - 17 υπευθυνη καθηγητρια : ΣΤ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ  "Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ" Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Σχολικο ετοσ : 2ο16 - 17                                                                 υπευθυνη καθηγητρια : ΣΤ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ

2 Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Έλενα Βότσαρη
Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ   Έλενα Βότσαρη  Θέμα : Μηχάνημα ακτίνων Χ

3 Ορισμός μηχανήματος ακτίνων Χ .
Ορισμός μηχανήματος ακτίνων Χ . Μηχάνημα με ακτίνες Χ ή ακτίνες Rοntgen είναι το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιείται στην επιστήμη της Ιατρικής ως διαγνωστικό εργαλείο με τη μορφή της ακτινοβολίας. Ακτίνες Χ αποκαλούμε ένα τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που βρίσκεται ανάμεσα των τμημάτων της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακτίνων Γ.

4 Ιστορική εξέλιξη Οι ακτίνες Χ ανακαλύφθηκαν το 1985 όταν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που είχαν να κάνουν με ηλεκτρικά ρεύματα να περνούν μέσα από σωλήνα ηλεκτρονίου, ο Wilhelm Conrad Rontgen παρατήρησε ότι μια φθορίζουσα οθόνη έλαμπε όταν το ρεύμα πέρναγε.  Απόδωσε λοιπόν στο αποτέλεσμα αυτό το όνομα Ακτίνες Χ, όπου το Χ σημαίνει άγνωστη ποσότητα.

5 Όπως είναι γνωστό οι συγκεκριμένες ακτίνες μοιάζουν με φως και ραδιοκύματα, μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Μετά από δύο μήνες της αποκάλυψής του, οι ακτίνες Χ  χρησιμοποιούνταν  στην Ευρώπη αλλά και στη Βόρεια Αμερική όχι μόνο για να φωτογραφίζονται τα εσωτερικά όργανα αλλά και για την θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Η ενέργεια η οποία δεν περνάει από το υπόλοιπο σώμα, διοχετεύεται μέσα σε αυτή και προκύπτει η ενέργεια η οποία προκαλεί τις βιολογικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

6 Τρόπος λειτουργίας - βασικά μέρη
Τρόπος λειτουργίας - βασικά μέρη Αρχικά , στο μηχάνημα ακτίνων Χ υπάρχουν ποικίλες λειτουργίες καθώς και διαφορετικά βασικά μέρη. Το βασικότερο, είναι η κεφαλή  του ακτινογραφικού μηχανήματος με το κιβώτιο διαφραγμάτων. Η κεφαλή του συστήματος που περιλαμβάνει τη λυχνία των ακτίνων Χ και το μεταλλικό κύλινδρο που την περιβάλλει ( περίβλημα ή κέλυφος ).  Σε κάποιο σημείο στην εξωτερική επιφάνεια του περιβλήματος είναι αποτυπωμένη με μια κόκκινη κυλίδα.  Έπειτα, έχουμε το κιβώτιο διαφραγμάτων το οποίο είναι προσαρμοσμένο κάτω ακριβώς από τη θυρίδα εξόδου της ακτινογραφικής δέσμης ακτίνων Χ και συνδεδεμένο με το κέλυφος.

7 Η ακτινοβολία Χ είναι αόρατη
Η ακτινοβολία Χ είναι αόρατη.  Για να προσδιοριστεί ακριβώς η επιθυμητή επιφάνεια την οποία πρέπει να ακτινογραφήσουμε, είναι απαραίτητο να προβάλουμε το φωτεινό αντίγραφο της ακτινοβολίας. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η γεννήτρια υψηλής τάσης. Ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης και οι ανορθωτές σε ένα δοχείο χωριστά από το υπόλοιπο σύστημα.  Συχνά ο όρος γεννήτρια αποδίδεται στο χειριστήριο.  Επιπλέον, ένα άλλο μέρος του μηχανήματος είναι η τράπεζα χειρισμού και ελέγχου.  Ο ποιοτικός και ο ποσοτικός έλεγχος της δέσμης ακτίνων Χ, που παράγεται στην ακτινολογική λυχνία, γίνεται από το χειριστήριο.  Τέλος, έχουμε το διαφραγματικό σύστημα όπου η διάταξη αποτελείται από ζεύγη οριζόντιων και καθέτων μολύβδινων πλακιδίων, τα οποία αλληλοπλησιάζουν και αλληλοαπομακρύνονται, καθορίζοντας το επιθυμητό και αναγκαίο πεδίο ακτινοβολίας.  

8 Μελλοντικές προεκτάσεις
Κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος από την μεγάλη γκάμα κοινωνικών ομάδων  ( φαρμακευτικές εταιρίες, ιδιώτες κτλ. ) αλλά και το κράτος για την χρήση ακτίνων Χ. Ο χώρος της ακτινολογίας παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική και αυξανόμενους ρυθμούς. Στρέφοντας λοιπόν το βλέμμα μας στο μέλλον θα μπορούσε να κατασκευαστεί φορητό μηχάνημα με μικρότερο βάρος, μικρότερες ακτινοβολίες και κατά συνέπεια θα προκαλούνται μικρότερης έκτασης επιβλαβείς συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. 

9 Τέλος  Ευχαριστώ για την παρακολούθηση ! 


Κατέβασμα ppt "Σχολικο ετοσ : 2ο υπευθυνη καθηγητρια : ΣΤ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google