Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η τηλεοδοντιατρική στις απομακρυσμένες περιοχές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η τηλεοδοντιατρική στις απομακρυσμένες περιοχές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η τηλεοδοντιατρική στις απομακρυσμένες περιοχές
Εργασία πληροφορικής 2ου εξαμήνου Η τηλεοδοντιατρική στις απομακρυσμένες περιοχές Πολυξένη Παπαζέκου Φωτεινή Σιδηροπούλου Δήμητρα Τάσσου

2 ΤΗΛΕΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ Αποτελεί έναν από τους κλάδους της Οδοντιατρικής Πληροφορικής. Συνδυάζει τη χρήση τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής τεχνολογίας για τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής περιορίζοντας το χώρο και το χρόνο εργασίας. Προϋποθέτει την αποστολή ενός όσο γίνεται πληρέστερου ιατρικού φακέλου του ασθενή με φωτογραφίες και ακτινογραφίες. Βοηθά μεγάλο αριθμό ασθενών και ιδιαίτερα αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

3 Προσφορά Τηλεοδοντιατρικής
Στις απομακρυσμένες περιοχές υπάρχει συνήθως έλλειψη ειδικών οδοντιάτρων οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιστατικά που ένας γενικός οδοντίατρος αδυνατεί να φέρει εις πέρας. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους κατοίκους των περιοχών αυτών να πραγματοποιούν ταξίδια προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου βρίσκονται οι ειδικοί γιατροί. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Σικκίμ της Ινδίας είναι αδύνατη η μετακίνηση των κατοίκων καθώς για τη μετάβαση τους από πόλη σε πόλη απαιτείται ειδική άδεια. Σε όλα αυτά δίνει λύση η Τηλεοδοντιατρική καθώς δίνει τη δυνατότητα καθοδήγησης από τον ειδικό χωρίς την ανάγκη μετακίνησης του ασθενή.

4 Σικκίμ, Ινδία Είναι η μικρότερη πολιτεία της Ινδίας σε πληθυσμό.
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στα ανατολικά Ιμαλάια. Τη διοίκηση της Πολιτείας ασκεί ο ινδικός στρατός γι’ αυτό, όπως αναφέραμε, οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν αδείας.

5 Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε Ινδική εφημερίδα, ο Dr
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε Ινδική εφημερίδα, ο Dr. K Venu Gopal Reddy αναφέρει ότι υπάρχουν ανισότητες στην προαγωγή της στοματικής υγείας και θεωρεί ότι η Τηλεοδοντιατρική αποτελεί μια καλή λύση για τη διάδοση πληροφοριών και τη φροντίδα σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, όπως το Σικκίμ.

6 DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine)
Χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα στην Ινδία. Πρόκειται για ένα κοινό πρωτόκολλο ψηφιακής απεικόνισης που δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής ψηφιακών ακτινογραφιών. Αποθήκευση, ανάγνωση και επεξεργασία των ψηφιακών εικόνων. Περιέχει πληροφορίες για τον ασθενή και όλα τα στοιχεία για την εικόνα. Δυνατότητα συμπίεσης χωρίς απώλειες και αλλοιώσεις. Εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων.

7 Εξοπλισμός Προσωπικός ή φορητός υπολογιστής με σκληρό δίσκο μεγάλης αποθηκευτικής ικανότητας και μεγάλη μνήμη ταχείας προσπέλασης (RAM). Σαρωτής με ικανότητα σάρωσης εικόνων, εγγράφων και ακτινογραφιών. Εκτυπωτής. Ψηφιακή κάμερα. Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Ψηφιακό ακτινογραφικό μηχάνημα.

8 Εικονες

9 Διαδικασία Επίσκεψη του ασθενή σε έναν γενικό οδοντίατρο.
Παρουσίαση του προβλήματος και προσπάθεια επίλυσης του. Σε ειδικά περιστατικά γίνεται on-line επικοινωνία με ειδικό οδοντίατρο μεγάλων αστικών κέντρων. Ο γενικός οδοντίατρος βγάζει ψηφιακές φωτογραφίες ή χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάμερα για να δώσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης του ασθενή στο γιατρό με τον οποίο συνεργάζεται. Με το ψηφιακό ακτινογραφικό μηχάνημα και με τον εκτυπωτή ή σαρωτή βγάζει τις απαραίτητες ακτινογραφίες όποτε αυτές χρειάζονται και τις αποστέλλει στον ειδικό οδοντίατρο. Ο ειδικός οδοντίατρος βγάζει ένα πόρισμα.

10

11 Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "Η τηλεοδοντιατρική στις απομακρυσμένες περιοχές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google