Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ματθαιοπούλου Καλλισθένη Σολωμού Γεωργία Χριστοδουλίδης Στέφανος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ματθαιοπούλου Καλλισθένη Σολωμού Γεωργία Χριστοδουλίδης Στέφανος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ματθαιοπούλου Καλλισθένη Σολωμού Γεωργία Χριστοδουλίδης Στέφανος
Οδοντιατρική Πληροφορική ΙΙ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ψηφιακή Ακτινογραφία Ματθαιοπούλου Καλλισθένη Σολωμού Γεωργία Χριστοδουλίδης Στέφανος

2 Εμφάνιση και διάδοση της χρήσης της
1995 – σύστημα DXIS Η πρώτη οδοντιατρική ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία εισήχθη από την Signet (Γαλλία εταιρία). Η Ψηφιακή ακτινογραφία έκανε αλματώδη διάδοση. Στην Ελλάδα υπάρχει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.(εκτιμάται 35%).

3 Μηχανισμός λήψης ακτινογραφιών
Αυτό επιτυγχάνεται με την τεχνολογία CCD (Charge-Coupled Device, CCD, διάταξη συζευγμένων φορτίων). Χρησιμοποιείται για την καταγραφή της εικόνας ειδικός αισθητήρας CCD. Η δημιουργία της βασίζεται στο σχηματισμό ηλεκτρικών φορτίων σε κάθε στοιχειώδη μονάδα (pixel) του αισθητήρα.

4 Πλεονεκτήματα των ψηφιακών ακτινογραφιών
Άμεσο αποτέλεσμα. Μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απεικόνιση. Ψηφιακή επεξεργασία. Καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή. Μπορεί να σταλεί μέσω ή να τυπωθεί σε χαρτί για οποιαδήποτε χρήση. Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των δεδομένων ή φθοράς λόγω χρόνου. Η ψηφιακή ακτινογραφία μειώνει το χρόνο έκθεσης στην ακτινοβολία στο 0,25-0,04 sec (με τις συμβατικές ακτινογραφίες χρειαζόμαστε περίπου 4-5 sec έκθεσης). Μεγαλύτερη ακτινοπροστασία. Η ακτινοβολία που δέχεται ο ασθενής υπολογίζεται στο 1/20 σε σχέση με την κλασική. Λήψη ακτινογραφίας ΚΑΙ από το ιατρείο.

5 Συμβατική Aκτινογραφία
Ψηφιακή Ακτινογραφία Συμβατική Aκτινογραφία Σύγκριση από την σελίδα

6

7

8 Ανατομικές ιδιότητες ριζών που χωρίς τη χρήση ψηφιακής ακτινογραφίας θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν και να αντιμετωπισθούν με επιτυχία.

9 Ψηφιακή ακτινογραφία και εγκυμοσύνη
Οι συμβατικές ακτινογραφίες λόγω της συνεχούς χρήσης ακτινοβολίας μπορούν να αποβούν επιβλαβείς τόσο για την έγκυο γυναίκα που έχει πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της κατάστασής της, όσο και για το ίδιο το έμβρυο που κυοφορεί. Επιπτώσεις για το έμβρυο: Εμφάνιση δυσπλασιών. Νοητική καθυστέρηση. Καρκινογένεση. Λευχαιμία. Θάνατος.

10 Τη λύση στο αδιέξοδο αυτό που απασχολεί ανεξαιρέτως όλες τις μέλλουσες μητέρες έχουν δώσει οι ψηφιακές ακτινογραφίες οι οποίες συντελούν έμμεσα στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία οποιoνδήποτε οδοντικών νοσημάτων της εγκύου γυναίκας με τη χρήση ελάχιστης ακτινοβολίας.

11 Μειονεκτήματα Κόστος, 3-5 φορές ακριβότερη από τις συμβατικές μονάδες ακτινοβολίας. Κατάλληλη εκπαίδευση στην χρήση της συσκευής. Δημιουργείται εικόνα με υψηλό θόρυβο, που οφείλεται στο μεγάλο εύρος της απόκλισης που παρουσιάζουν τα φωτόνια της ακτινοβολίας–Χ σε πολύ μικρές δόσεις (κβαντικός θόρυβος).

12 Παράδειγμα συσκευής ψηφιακών ακτινογραφιών - xpod
X-pod, είναι η νέα ιατρική συσκευή τσέπης που δημιουργήθηκε από τη MyRay και παρέχει άμεσης διαγνωστικής ποιότητας ακτινογραφικές εικόνες σε μια φορητή ασύρματη συσκευή.  Τελευταίες γενιάς αισθητήρες με εργονομικό σχεδιασμό και τελευταίας ποιότητας τεχνολογία. Δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης Η άνεση του ασθενή είναι αδιαπραγμάτευτη και απαιτεί λιγότερο χρόνο θεραπείας.

13 Τα θετικά του X-pod Πολύ απλή και εύχρηστη συσκευή χωρίς περιττά κουμπιά Εύκολη συνδεσμολογία χωρίς καλώδια Ιδανική λύση για αρχάριους και πολυκλινικές Καθαρές σαν κρύσταλλο, ακτινογραφίες.

14 ΤΕΛΟΣ Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Ματθαιοπούλου Καλλισθένη Σολωμού Γεωργία Χριστοδουλίδης Στέφανος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google