ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Modern Greek Lessons
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Ισορροπημένη διατροφή
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κοστολόγηση Μάθημα 16.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΣΟΥΠΕΣ.
Σούπες - Soups.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΜΠΟΥΦΕ.
Η πυραμίδα της διατροφής
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ
Κοστολόγηση Μάθημα 14.
ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
2010 Σ Α Λ Τ Σ Ε Σ.
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
ΚΟΚΤΕΙΛ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Σαλατες - Salads.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ζυμαρικά - Pasta.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΣΑΛΤΣΕΣ - SAUCES.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ
Γενική ταξινόμηση ανάμεικτων ποτών.
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ 2
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ειδη Μενου/Σωςτη Σειρα Παρουςιαςης
Παραθέσεις - Δεξίωση κοκτέιλ (Cocktail Party)
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Μαθημα 6 Παραγοντες που επηρεαζουν τη Συνθεςη του μενου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ
22:28 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
ΜΠΡΕΖΕ BRAISE.
5ο Μάθημα Γεώργιος Απλαδάς Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Χειμερινό
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Τι εστί ελληνική κουζίναΤι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις.
Meal Management 5ο Μάθημα Γεώργιος Απλαδάς
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Σάντουιτς.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Διαρρύθμιση στο μπουφέ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
23:37 ΣΑΛΤΣΕΣ 11/12/2018 Ευριπίδης Σάββα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Στόχοι του μαθήματος Ο μαθητής να είναι σε θέση να: Ορίζει τα ορεκτικά και τις σαλάτες. Ταξινομεί τα ορεκτικά και σαλάτες σε κατηγορίες. Αναφέρει τη θέση που έχουν τα ορεκτικά και οι σαλάτες στο μενού. Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας των ορεκτικών και σαλατών. Κατονομάζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ορεκτικά και οι σαλάτες. Καταγράφει κυπριακά ορεκτικά και σαλάτες.

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΑΛΑΤΕΣ Είναι κρύες παρασκευές οι οποίες μπορεί να είναι απλές και να αποτελούνται από ένα λαχανικό ή συνδυασμό λαχανικών. Μπορεί επίσης να είναι από σύνθετες και να αποτελούνται από συνδυασμό λαχανικών με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αλλαντικά, ζυμαρικά αβγά τυριά ή φρούτα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΑΛΑΤΩΝ ΟΡΕΚΤΙΚΕΣ: Σαλάτες με κρέατα , αλλαντικά, φρούτα ψαρικά, πουλερικά, λαχανικά, τυριά και αβγά.Έχουν ως σκοπό να διεγείρουν την όρεξη π.χ. ψαροσαλάτα, ρωσική , χωριάτικη κ.α. ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ: Σαλάτες με βάση τα λαχανικά, οι οποίες σερβίρονται για να συνοδεύσουν κυρίως πιάτα. Οι σαλάτες πρέπει να συνδυάζονται με το φαγητό που συνοδεύουν. Δεν πρέπει να είναι γλυκές, διότι κόβουν την όρεξη. Συνοδευτικές σαλάτες είναι π.χ. η χωριάτικη , η πράσινη, η ντοματοσαλάτα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΑΛΑΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΓΗΤΟΥ: Είναι ανάμιξη λαχανικών κρεάτων, πουλερικών, ψαριών, ζυμαρικών και άλλων υλικών σε ποσότητα μεγαλύτερη από τις άλλες κατηγορίες σαλατών π.χ. σαλάτα με κρέατα σαλάτα με κοτόπουλο και ρύζι κ.α. ΕΠΙΔΟΡΠΙΕΣ: Συνήθως είναι γλυκές και αποτελούνται από διάφορα φρούτα π.χ. φρουτοσαλάτα.

Να διαλέγουμε προσεκτικά τους συνδυασμούς υλικών. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΑΛΑΤΑ: Να χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά και κατά προτίμηση εποχιακά. Να διαλέγουμε προσεκτικά τους συνδυασμούς υλικών. Να υπάρχει αρμονία σχέσεων και αντίθεση χρωμάτων. Να μην ψήνουμε πολύ τα λαχανικά γιατί καταστρέφεται το χρώμα και τα θρεπτικά τους συστατικά. Η γαρνιτούρα να μην είναι περισσότερη από το κυρίως μέρος. Τα μαλακά λαχανικά(π.χ. μαρούλι) να κόβονται σε μεγάλα τεμάχια, με τα χέρια. Οι σαλάτες να ετοιμάζονται κοντά στο χρόνο σερβιρίσματος τους.

ορεκτικά ΟΡΙΣΜΟΣ:Είναι μια μικρή μερίδα φαγητού ή ποτού, που σερβίρεται πριν από το κυρίως και έχει ως σκοπό να διεγείρει την όρεξη. ΠΟΣΟΤΗΤΑ: Το ορεκτικό πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα, που να αφήνει το στομάχι ελαφρύ για να δεχθεί χωρίς πρόβλημα το κυρίως φαγητό. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Απλά. Αλλά ωραία στην εμφάνιση, με χάρη και γούστο. Η γεύση πρέπει να είναι πικάντικη( Μπαχαρικά & Αρωματικά βότανα), ώστε να διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες και τα γαστρικά υγρά.

ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: ΚΡΥΑ: Σερβίρονται πριν από την ζεστή σούπα. ΖΕΣΤΑ: Σερβίρονται μετά από την ζεστή σούπα. ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Παραλείπεται η σούπα και σερβίρονται πρώτα τα κρύα και μετά τα ζεστά.

Κατηγορίες ορεκτικών Κοκτέιλ: Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, χυμοί, αλλά και ψαρικά. Τα κοκτέιλ σερβίρονται κρύα. Καναπέ: Είναι ορεκτικά μιας μπουκιάς.(Ζεστά & Κρύα) Ορεκτικές Σαλάτες: Πικάντικες σαλάτες από ορεκτικά και φρούτα, κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Βουτήματα: Πυκνόρρευστα. Τρώγονται με την βοήθεια ψωμιού, κράκερ ή λαχανικών. Χορταρικά: Είναι τραγανά φρέσκα λαχανικά, ελιές και πίκλες. (Αγκινάρες, καρότα κ.λ.π) Ποικιλία Ορεκτικών: Μεζέδες. Πρώτα Πιάτα: Ζυμαρικά, κρέατα, ψάρια κ.α. σε μικρές ποσότητες με γαρνιτούρα.