Μαθητές: Στέλλα Γκούφα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Projicere: σχεδιάζω, σκοπεύω, βάζω κάτι στο μυαλό μου.
Advertisements

Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΤΩΜΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΥΓΑΤΕΡΑ
Η ελια στην αρχαιοτητα.
Ελιά Δ3.
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ΕΛΙΑ Η ελιά μεγαλώνει με τη ζεστή φροντίδα του ήλιου.
Ελιά & ελαιόλαδο Αιμιλία Αριστείδου.
ΛΑΔΙ.
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων (Κ.Π.Ε. Μολάων)
Η Ελιά Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά,
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
Med Diet Όποιος προσέχει τον εαυτό του, με ακολουθεί Μεσογειακή Διατροφή 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχολ. Έτος:
Ως παράγοντας πολιτισμού και οικονομίας
Η Συγκομιδή της Ελιάς.
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
Ερασμία Κυπριανού Τάξη = Στ ΄ Σχολική χρόνια = Θέμα =
Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΤΑ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.
Η ελια και το λαδι.
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
Η ελιά.
ΕΛΙΑ Το Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων.
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Χρίστος Τομάζος 10/2/2015.
Η ελιά.
Η ελιά.
Ελιά Γ1.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε.- Α.Π.Θ.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΕΝΕΡΓΟΚΛΑΔΕΥΤΕΣ» ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΓΕΡΑΣ «ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΑΖΑ ΕΛΙΑΣ Εκμετάλλευση για την παραγωγή ενέργειας» Παρουσίαση Προγράμματος.
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
ΕΛΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΥΡΑΣ Δ3.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΪΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1. ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΘΟΔΟ 2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ.
Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της.
«Η ελιά» 142ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Τμήμα Δ΄1. Μύθοι και αρχαιολογίa της ελιάς  Αγγειογραφίες  τοιχογραφίες  πιθάρια λαδιού - λυχνάρια  ιδεογράμματα.
ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη.
«Όταν η φύση δημιουργεί... Πολιτισμό»
Η ελια.
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
Ομάδα εργασίας: «Τα 5 φύλλα»
Η ζωή στα τροπικά δάση Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
Αθηνά Θεά της Σοφίας.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Η Ε Λ Ι Α 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΦΥΤΟΥ ΤΑΞΗ: Δ’
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Μάθημα 14: Η Μεσόγειος.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
28. Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μαθητές: Στέλλα Γκούφα Ελιά-Λάδι-Παξιμάδι Μαθητές: Στέλλα Γκούφα Νίκη Μιχαλάκη Μαρία Καούνη Μαρία Καζινάκη Μαρία Δέμπη Τμήμα:Γ’5 ………………… Σχ.Ετος:2013-2014……….

ΕΛΙΕΣ

Ερμηνία-Προέλευση Αιωνόβιο και αειθαλές δένδρο Με φύλλα καμπυλοτά Αιωνόβιο και αειθαλές δένδρο Με φύλλα καμπυλοτά Κατά την ωρίμαση  μαυρίζει και  μαλακώνει Είναι ένα δώρο της φύσης με πλούσια ιστορία γύρω από τη Μεσόγειο Επέδρασε στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και στα έθιμα Η ελιά ως αυτοφυές δέντρο - αγριελιά - πρωτοεμφανίστηκε στην ανατολική Μεσόγειο σαν ευλογία και σαν ασφάλεια Η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο Η ελιά είναι ένα δέντρο που συνδέεται με την ιστορία μας

Είδη Το γένος Olea περιλαμβάνει τα εξής είδη και ποικιλίες: Αγρελιά ή αγρελίδι  Ελιά η ευρωπαϊκή Ελιά ο αιολόκαρπος Ελιά η ισπανική Ελιά ο μακρόκαρπος Ελιά η στρεπή Ελιά η σφαιρική Ελιά ο υπόχλωρος Ελιά οι ηδύκαρποι Ελιά ο στρόγγυλος Ελιά ο μικρόκαρπος Ελιά η εκκρέμης Ελιά ο πρωίμος Ελιά ο σαλέρνιος Ελιά ο λευκόκαρπος Ελιά η κωνική Ελιά ο υποστρόγγυλος Ελιά ο κρανιόμορφος Ελιά τα μαστοειδή Η ελιά αναπτύσεται σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες στη θερμοκρασία και την υγρασία Τα δέντρα φυτεύονται σε ευθείες σειρές ή σε ρομβοειδείς διατάξεις. Η περιοχή στην οποία καλλιεργούνται ελαιόδεντρα ονομάζεται "ελαιώνας"

Η Ελιά Γενικά Δέντρο γεμάτο πατρογονικά παραμύθια, το νοιώθει ο καθένας Αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής μας Μουσεία ελιάς και λαδιού υπάρχουν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου Τα τελευταία χρόνια η ελιά έχει αρχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης Στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων Ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς. 

Επίσης οι ελιές συμπεριλαμβάνονται σε πολλά φαγητά

ΛΑΔΙ

Γενικά για το Λάδι Το λάδι ονομαζόταν και «χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Ομηρο Οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη Το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του, ποικίλουν και εξαρτώνται από τους παρακάτω παράγοντες: Την τοποθεσία και το είδος του χώματος, όπου καλλιεργείται Την ποικιλία της ελιάς Τις περιβαλλοντολογικές και τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται και αναπτύσσεται Την ωριμότητα της ελιάς Το διάστημα που ακολουθεί από τη συγκέντρωση της ελιάς μέχρι την παραγωγή του λαδιού Τον τρόπο της παραγωγής του ελαιολάδου Τις τεχνικές της αποθήκευσης Τον τρόπο της συσκευασίας του λαδιού Τον τρόπο με το οποίο μεταφέρονται οι ελιές στα ελαιοτριβεία

Είδη Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Παρθένο ελαιόλαδο Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο Μείγμα ελαιολάδου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο Πυρηνέλαιο Αγουρέλαιο Το λάδι του πρώτου, άγουρου καρπού, της πρώτης σοδειάς είναι ξεχωριστο και μάλιστα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, τα βασικά οργανοληπτικά κριτήρια αξιολόγησής του επικεντρώνονται σε τρία κύρια χαρακτηριστικά του: Στο φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα λάδι με έντονη γεύση ελιάς και άρωμα, που το κάνουν μοναδικό και ξεχωριστό.

ΠΑΞΙΜΑΔΙ

Γενικά Η αρχική ονομασία του παξιμαδιού ήταν «Διπυρίτης Άρτος», γιατί έμπαινε δυο φορές στον φούρνο Την λέξη «Παξιμάδι», την συναντάμε στα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Στην αρχή σαν «πάξαμα», έπειτα σαν «παξαμίτη», μέχρι να πάρει την σημερινή της μορφή με την πάροδο του χρόνου Το παξιμάδι είναι μια τροφή, που συναντάμε από του αρχαίους χρόνους. Θεωρήθηκε το ψωμί των φτωχών, γιατί παραγόταν κυρίως από οικογένειες, που δεν είχαν την δυνατότητα αγοράς Υπάρχουν πολλά είδη παξιμαδιών.Βάση όψεως χωρίζονται σε: • Κουλούρες (στρογγυλά, μοιρασμένα στην μέση σε 2 μέρη. Τα επονομαζόμενα πανωκαύκαλα & κατωκαύκαλα). • Ντάκοι (μεγάλες χοντρές φέτες). • Μπουκιές (μικρές φέτες για συνοδευτικά, κυρίως μεζέδων).

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας …ή για την προσποίηση σας πως ενδιαφερθήκατε!