Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι...
Advertisements

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
« Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Ζ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΑΠ.ΑΝΔΡΕΑ) - (Κ.Α) Π.Ι., ΛΕΜΕΣΟΣ, ΤΡΙΤΗ 21/02/2012.
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
Ομάδα Φ Καλαϊτziδησ Κλεοβουλοσ Καραναστασησ Δημητρησ Κεσογλου Μαρινα
  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα Ε. Α. Ε. Π (961)
Το φαγητό μας. Η άθλησή μας Τα παιχνίδια μας στην άμμο.
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
The great Comic of Greek Philosophers Τίτλος: The great Comic of Greek Philosophers Τάξη:Έκτη Δημοτικού Διάρκεια:6 μήνες Μάθημα: Ξένη Γλώσσα (Αγγλική)
Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
«Περισσότερες Εμπειρίες, Περισσότερες Γνώσεις, Περισσότερη Χαρά»
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
Δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ! SİGARA MI? BİZDEN UZAK!
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
Jigsaw: Τί είναι;.
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Διδακτική Πληροφορικής
Σουρίδη – Μπαταγιάννη Παναγιώτα Φιλόλογος, ΜΔΕ 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Αθήνα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μουταγιάκας 3ο Συνέδριο Ελληνικών Α΄ τάξης Ενότητα 7: Καράβια Μάθημα: Ένα γράμμα για την Ιωάννα Παρουσίαση από τις δασκάλες:
ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦYΛΛΟΥ ΣΧ.ΣYΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕ05 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΄΄COMENIUS΄΄: ΒΟΗΘΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
Β΄ ΤΑΞΗ 2 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΒΑΛΑΣΗ ΑΚΡΙΒΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ.
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Στην καρδιά της Ευρώπης
«Διασχίζοντας το δρόμο που χάραξε ο Άραχθος»
Περιγραφή Εκπαιδευτικός, ενόψει του Σαββατοκύριακου, έχει μεταβεί στο νησί όπου είναι η μόνιμη κατοικία του. Τη Δευτέρα, τηλεφωνεί στο Διευθυντή και του.
Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά
Μαρία Ζερβού Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν.Κέρκυρας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (Educational field trips)
Α΄ τάξη Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Διδακτική της ιστορίας με ΤΠΕ 3ο μάθημα
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Καλώς ορίσατε, μαθητές! Το όνομα του καθηγητή.
Αγα-Πάμε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων;
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
33ο Νηπιαγωγείο Πατρών
3/θ 45ο Νηπιαγωγείο Πατρών
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Νηπιαγωγείο Κ. Μαζαρακίου
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Νηπιαγωγείο Καλλιθέας
1/θέσιο Νηπιαγωγείο Βασιλικού
Νηπιαγωγείο Λουσικών
1 ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας
Νηπιαγωγείο Μαυρομανδήλας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας 4/θ Δημοτικό Σχολείο Αντιφιλίππων Τάξεις Γ΄-Δ΄ Υπεύθυνος Προγράμματος : Καλλινικίδης Γεώργιος

4/ θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αντιφιλίππων

Διδακτικοί Παιδαγωγικοί Στόχοι Γνώσεις Γνωριμία των μαθητών με την ιστορία της στενότερης και ευρύτερης περιοχής στην οποία ζουν. Ανάδειξη της σπουδαίας ιστορικής μορφής του Φιλίππου του Β΄ . Κατανόηση του Πότε; Πού; Πώς; Γιατί; Καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης. Απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και την επιστολή του Ισοκράτη.

Δεξιότητες Η παρατήρηση και «ανάγνωση» αρχαιολογικών ευρημάτων. Εξοικείωση μαθητών με το μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους γενικότερα. Ανάπτυξη ικανότητας εντοπισμού αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αισθητική ευαισθητοποίηση.

Στάσεις Σεβασμός των ιστορικών μνημείων της χώρας μας. Ανάδειξη του προβλήματος της αρχαιοκαπηλίας και διαμόρφωση άποψης από τους μαθητές σχετικά μ’ αυτή. Συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Α΄ Φάση – Πριν την επίσκεψη

Προετοιμασία Εκπαιδευτικής επίσκεψης Επαφή με Μουσείο (Ημερομηνία, Εκπαιδευτικά Προγράμματα) Κλείσιμο Λεωφορείων (Ασφαλής μετάβαση) Επιλογή Ξεναγών Επιλογή χώρου για γεύμα, χαλάρωση και ξεκούραση Πλήρης ενημέρωση γονέων και συγκέντρωση τηλεφώνων αυτών Προετοιμασία – Συγκέντρωση υλικού (Λευκό χαρτί του μέτρου, Μολύβια, Λαδοπαστέλ, Φωτογραφική Μηχανή) Χωρισμός παιδιών σε ομάδες

Εξακτίνωση Γνωστικά Αντικείμενα Ιστορία Γλώσσα Γεωγραφία Μαθηματικά Εικαστικά

Δραστηριότητες στο Σχολείο Προϊδεασμός μαθητών. Προβολή Βίντεο αφόρμησης με το τραγούδι των Iron Maiden “ Alexander the Great”.

Ανάγνωση ενός παραμυθιού που δεν είναι παραμύθι της Έφης Αλλαμανή( Αναφέρεται στη μέρα δολοφονίας του Φίλιππου του Β΄) Προβολή Βίντεο σχετικά με το Φίλιππο Β΄ και το Μουσείο της Βεργίνας.

Δημιουργία ιστορικής γραμμής Εντοπισμός Αρχαίας Μακεδονίας και των Αιγών στο χάρτη

Β΄ Φάση - Υλοποίηση Επίσκεψη στο Μουσείο Μοίρασμα υλικών στις ομάδες (Φύλλα εργασίας, μολύβια, λαδοπαστέλ) Επαφή με υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Συνάντηση με Ξεναγό (Μικρή ιστορική αναδρομή-ενημέρωση μαθητών για τον Αρχαιολογικό χώρο, το Μουσείο) Ξενάγηση στο χώρο του Μουσείο με ενεργή συμμετοχή των μαθητών (Ερωτήσεις – Απαντήσεις) Συμπλήρωση Φύλλων Εργασίας

Γ΄ Φάση – Μετά την επίσκεψη

Δραστηριότητες - Αξιολόγηση Παραγωγή γραπτού λόγου Συμπλήρωση φύλλων εργασίας Ζωγραφική εκθεμάτων του Μουσείου Σύνδεση με Μαθηματικά (Συμμιγείς αριθμοί)

Αξιολόγηση Επίσκεψης Θετικά Η εκπαιδευτική επίσκεψη άρεσε στους μαθητές. Είχαν ενεργή συμμετοχή. Μας εξέπληξαν οι μικροί μαθητές, που αν και πιστεύαμε ότι θα εξαντληθούν παρακολούθησαν την ξενάγηση με ιδιαίτερη προσοχή. Υλοποιήσαμε ένα μέρος όσων είχαμε προγραμματίσει στο χώρο του Μουσείου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης κατανόησαν πολύ καλύτερα αυτά που είχαν μάθει στο μάθημα της Ιστορίας και αυτό φάνηκε στη συμπλήρωση των Φύλλων εργασίας. Το Μουσείο της Βεργίνας είναι μοναδικό αφού τα εκθέματά του βρίσκονται ελάχιστα μέτρα μακριά από το φυσικό τους χώρο γεγονός που επιτρέπει στους μαθητές και όχι μόνο να βιώσουν την επίσκεψη εντονότερα.

Αρνητικά Μεγάλη αλλά όχι απαγορευτική απόσταση. Συνωστισμός πολλών σχολείων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας προς την ξεναγό ενός άλλου Σχολείου και τους φύλακες. Λόγω της καθυστερημένης εισόδου μας στο Μουσείο δεν μπορέσαμε να ακολουθήσουμε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες δε λαμβάνουν χώρα στο χώρο του Μουσείου αλλά στο Δημαρχείο. Απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα στο χώρο του Μουσείου και αυτό δυστυχώς έχει επιπτώσεις στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών αλλά και στη χαρά της δημιουργίας μέσα στο χώρο, που είναι εντυπωσιακός.

Αντί επιλόγου Θα συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα την εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βεργίνα. Κατά τη γνώμη μας θα ήταν καλύτερα αν και δύσκολο να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στη Βεργίνα φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη. Ο ξεναγός απαραίτητος. Η επίσκεψη σχετικά ακριβή αλλά και η εμπειρία μοναδική.