ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χοληστερόλη Ροντίρη Στέλλα ΒΛ2.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Γ.Β.Ε ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Ηλέκτρα Μαρία Ζέρβα.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Χοληστερινη.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ.
Συμμαχία για την υγεία : ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πρόληψη και θερα π εία εκφυλιστικών π αθήσεων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ.
1 ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ μια νόσος της εποχής 2 Αθηροσκλήρωση Αθηροσκλήρωση (ή αρτηριοσκληρωτική αγγειακή νόσος) είναι μια κατάσταση όπου στις αρτηρίες εμφανίζεται.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Ομάδα: Τζαγκαράκη Ειρήνη
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΔΙΑΒΗΤΗΣ TYΠΟΥ 2 ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ TYΠΟΥ 2 ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος  Όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω έλλειψης οξυγόνου δεν μπορούν.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
Διαιτητική και φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
Προληπτικη ιατρικη.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΠΝΦ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ Πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων Συμμαχία για την υγεία:ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ

ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 2 δευτερόλεπτα Καρδιαγγειακή νόσος ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 2 δευτερόλεπτα Στεφανιαία νόσος Στηθάγχη Έμφραγμα μυοκαρδίου Αιφνίδιος θάνατος Εγκεφαλική νόσος αγγειακής αιτιολογίας Παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια Περιφερική αρτηριοπάθεια Διαλείπουσα χωλότητα Στένωση νεφρικής αρτηρίας Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδειο Στεφανιαία νόσος Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής Νεφραγγειακή υπέρταση Περιφερική αγγειοπάθεια

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι περίπου 15,3 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από παθήσεις του καρδιαγ/κου συστήματος. Ο αριθμός αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 των ετησίων θανάτων. Εκτιμάται ότι σε 2 δεκαετίες ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στα προηγμένα κράτη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ηλικία Φύλο Αρτηριακή υπέρταση Η αυξημένη ποσότητα λιπιδίων στο αίμα Κάπνισμα ΣΔ Παχυσαρκία Κακή διατροφή Έλλειψη σωματικής άσκησης Άγχος

Κύριοι παράγοντες κινδύνου ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ Οικογενειακό ιστορικό Κυρίως 1ου βαθμού συγγενείς Κάπνισμα Όλες οι ποσότητες Αρτηριακή υπέρταση >135/95 mmHg (13,5 με 9) Σακχαρώδης διαβήτης Υψηλές μετρήσεις πρωί και μετά από φαγητό Φύλο Άνδρες Υψηλή Χοληστερόλη >180-200

Δευτερεύοντες παράγοντες κινδύνου ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ Παχυσαρκία ΔΜΣ > 30 Αναλογία μέσης προς ισχίο Προσοχή στην κοιλιακή εντόπιση Καθιστκή ζωή Χρειάζεται ήπια άσκηση έστω και για 3 ημέρες / εβδομάδα Στρες γενικά Αλκοόλ > 1-2 ποτά Άπνοια κατά τον ύπνο Επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέσα στον ύπνο

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ Oρισμός θωρακικός (συνήθως) πόνος από μειωμένη αιμάτωση της καρδιάς Συμπτώματα πόνος σαν σφίξιμο, κάψιμο, πίεση ή πνιγμονή ή δυσφορία πίσω από το στέρνο Πότε συμβαίνει σωματική άσκηση, συγκινησιακή φόρτιση, έντονο κρύο (ειδικά το πρωί), ένα βαρύ γεύμα, η σεξουαλική πράξη κ.ά. Πού αντανακλά σε άλλη περιοχή του θώρακα, στην κοιλιακή χώρα, στο χέρι (ιδιαίτερα το αριστερό), στον τράχηλο ή στο σαγόνι, στην πλάτη Τί κάνουμε νιτρώδες (υπογλώσσιο) φάρμακο, ασπιρίνη και άμεση μεταφορά σε ιατρικό περιβάλλον

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ Oρισμός η απώλεια της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο Συμπτώματα μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, χέρι, πόδι, πτώση της γωνίας του στόματος, ξαφνική σύγχυση, δυσκολία ομιλίας, ξαφνική δυσκολία στην όραση, ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα, ζάλη, ή απώλεια της ισορροπίας, μια ξαφνική, απότομης έναρξης σοβαρή κεφαλαλγία και τύφλωση ή στιγμιαία τύφλωση του ενός ματιού, δυσκολία στην κατάποση ή παροδική αμνησία Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες άτομα προχωρημένης ηλικίας, άνδρες, διαβητικοί και άτομα με ιστορικό προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρταση, καρδιακή και αγγειακή νόσος. Τί βοηθάει να μην συμβεί ο έλεγχος της χοληστερίνης, η ελάττωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, καθώς και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Τί κάνουμε άμεση μεταφορά σε ιατρικό περιβάλλον

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ? Oρισμός βλάβη στη λειτουργία των αρτηριών που αιματώνουν τα κάτω άκρα Συμπτώματα διαλείπουσα χωλότητα: πόνος (κράμπα) στη γαστροκνημία (γάμπα), στο μηρό ή στους γλουτούς, Πότε συμβαίνει εκδηλώνεται στο περπάτημα και οδηγεί στη διακοπή του λόγω πόνου, ο οποίος υποχωρεί μετά από 2-3 λεπτά από την διακοπή του βαδίσματος Παράγοντες κινδύνου Κάπνισμα, Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, Σακχαρώδης Διαβήτης, Φύλο (Άνδρες), Ηλικία (Άνδρες μεγαλύτεροι από 55 και Γυναίκες μεγαλύτερες από 65), Κληρονομικό Ιστορικό, Παχυσαρκία και Έλλειψη Άσκησης Τί κάνουμε διακόπτουμε την άσκηση και επικοινωνούμε με ιατρό εντός ημερών

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Γενικά μέτρα είναι η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Άσκηση δεν σημαίνει μόνο γυμναστήριο ή τρέξιμο, αλλά και απλό περπάτημα για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα επί μισή ώρα .

Μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής για μείωση του βάρους Αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λιπαρά: π.χ. κόκκινο κρέας, αγελαδινό βούτυρο) Αύξηση φρούτων και λαχανικών Προσθήκη φυτικών στερολών στη διατροφή

Διατροφικές Συστάσεις Σωματικό βάρος μεταξύ ΒΜΙ 20-25 Kg/m2 Μειώνουμε τη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών Επιλέγουμε ελαιόλαδο στα μαγείρεμα Επιλέγουμε πηγές πρωτεϊνών χαμηλές σε λίπος Καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών Επιλέγουμε δημητριακά ολική αλέσεως/σύνθετους υδατάνθρακες Καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια –ξηρούς καρπούς Περιορίζουμε τη κατανάλωση Νατρίου σε 2.500mg/ημ. Περιορίζουμε τη κατανάλωση αλκοόλ http://www.who.int/nutrition/publications/public_health_nut5.pdf

Κρέας, Πουλερικά, Ψάρια, Όσπρια, Αυγά και ξηροί καρποί Περιορίστε τη ποσότητα κρέατος σε <150γρ / ημέρα Όταν καταναλώνετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα αφαιρείτε την πέτσα Επιλέγετε ως τρόπο μαγειρέματος το βράσιμο, ή το ψήσιμο και αποφύγετε το τηγάνισμα. Επιλέγετε άπαχα ψάρια όπως μπακαλιάρος ή γλώσσα Καταναλώνετε εβδομαδιαίος το πολύ 2 κρόκους αυγών- μη ξεχνάτε τους κρόκους που περιέχονται στις προπαρασκευασμένες τροφές (κέικ, μπισκότα κ.α)

Γαλακτοκομικά (2-3 μερίδες ανά ημέρα) Επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών Εντάξτε το cottage cheese στη διατροφή σας λόγο της ιδιαίτερα χαμηλής του λιποπεριεκτικότητας. Επιλέγετε επιδόρπια με βάση το γάλα χαμηλών λιπαρών, όπως παγωτό χαμηλών λιπαρών, σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Λίπος και έλαια Χρησιμοποιείτε ως κύρια λιπαρή ύλη στα μαγειρική και στις σαλάτες το ελαιόλαδο Προτιμάτε μαργαρίνες που ως βάση έχουν μονοακόρεστα φυτικά λίπη Περιορίστε τη κατανάλωση ζωικού βουτύρου, λίπος κρέατος και φυτίνης Αποφύγετε trans λιπαρά : τηγανιτά, μαργαρίνες, crackers

Φρούτα και Λαχανικά Καταναλώνετε τουλάχιστον 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών/ημέρα Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά ως ενδιάμεσα γεύματα, επιδόρπια ή συνοδευτικά του κυρίως γεύματος σας. Για να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών προσθέστε μαγειρεμένα λαχανικά στα κυρίως γεύματα σας, για παράδειγμα μοσχάρι με φασολάκια, χοιρινό με πράσο κ.α Καταναλώνετε τα φρούτα αναποφλοίωτα, όπου αυτό είναι δυνατό. Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τη πρόσληψη φυτικών ινών Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, αφού αυτά έχουν και μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών.

Δημητριακά Καταναλώνετε καθημερινά 6-11 μερίδες Εστιάστε σε δημητριακά ολικής αλέσεως τα οποία περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσίων. Για παράδειγμα προτιμάτε αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ψωμί ολικής αλέσεως. Επιλέγετε δημητριακά πρωινού χαμηλά σε λίπος και πλούσια σε φυτικές ίνες Προτιμάτε σπιτικά γλυκά (μπισκότα, κέικ) τα οποία θα περιέχουν περιορισμένη ποσότητα κορεσμένου λίπους

Γλυκά Τα γλυκά θα υπάρχουν στο διαιτολόγιο με συχνότητα 1 φορά/ εβδομάδα Επιλέγετε γλυκά χαμηλών λιπαρών. Προσοχή : ένα γλυκό επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι χαμηλό και σε θερμίδες Μη ξεχνάτε ότι πολλά συσκευασμένα γλύκα περιέχουν ποσότητα νατρίου. Ελέγχετε τη συσκευασία και προτιμάτε γλυκά με την ένδειξη «χαμηλά σε Νάτριο» ή «Χωρίς αλάτι»