Τα Clinical Decision Support Systems (CDSSs) είναι προγράμματα σχεδιασμένα να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιστήμονες υγείας που καλούνται να.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος
Advertisements

Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας
Ασκληπιός Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.
Τηλεϊατρική Η χρήση τηλεπικοινωνιών, ακουστικών, οπτικών και άλλων, και οι τεχνολογίες επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληροφοριών για την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Η πληροφορική στην προαγωγή της οδοντικής υγείας σε παιδιά
Προαγωγή της οδοντικής υγείας των καπνιστών με τη βοήθεια της πληροφορικής.
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Τηλεοδοντιατρική σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Αριζόνας Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Αθανασοπούλου Χ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα.
Τηλεοδοντιατρική-TDA Σιάβος Νικόλαος Τσεβεκίδης Ιωάννης Χρυσομάλλης Θεόδωρος.
Κοκκαλίδης Δημοσθένης
Ηλεκτρονικές Κάρτες Υγείας
Μάθημα: Πληροφορική Οδοντιάτρων 4 ο εξάμηνο Ομάδα: Αργυρού Αντώνης Δαμιανού Στεφανία Ιωάννου Παναγιώτα
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ»
Α΄ Δημοτικού 3ο ΔΣ Σίνδου Θωμάς Μπαγέρας
 Με τι ασχολείται η παθολογία  Σπουδές  Μειονέκτημα  Χαρακτηριστικά του μελλοντικού γιατρού  Τι χρησιμοποιεί ένας παθολόγος  Τομείς απασχόλησης.
Χρύσια Τρίγγου Ηρακλής Ευαγγέλου. Σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οδοντιατρικές κλινικές είναι δυσεύρετες, οι οδοντικοί υγιεινολόγοι επισκέπτονται τα.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή : Επιστημών Υγείας Τμήμα : Οδοντιατρικής Μάθημα : Οδοντιατρική Πληροφορική Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Aθανασοπούλου.
Βασιλάκη Δήμητρα Ζιούτη Άννα Κάββουρα Μαρία
Το άγχος για τον οδοντίατρο
Η Αξία της Πρόληψης και Προαγωγής
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Εργασία για το μάθημα της Πληροφορικής Β’εξαμήνου.
Συναίνεση και Άρνηση στη θεραπεία Τραγ έα Γιώτα Φυσικοθεραπεύτρια Μ Sc (Pain Management) CKVPP 2010.
Ε ΡΓΑΣΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑ : ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ : Εμμανουηλίδης Γεώργιος & Καρατζιούλας Κωνσταντίνος.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ: NOΣΗΛΕΥΤΡΙΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οδοντιατρική.
ΛΙΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΣΑΤΟΥ ΡΕΓΓΙΝΑ 12/3/2012. DENTAL DISTRESS Το παιχνίδι αυτό βρίσκεται στον ιστότοπο : Distress.html.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φαρμακευτικής Παπαπαναγιώτου Σταυρούλα Παπαπαναγιώτου Βασιλική.
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Οδοντιατρική Επιστήμη Επιστήμη Yγείας Στόματος – Δοντιών
Εργασία Πληροφορικής 2 ου Εξαμήνου Συστήματα Στήριξης Οδοντιατρικής Απόφασης (ΣΣΟΑ) Δημάδης Αργύρης Θεοδοσοπούλου Ζωή Παπαδούλης Κων/νος.
Παιχνίδια Σοβαρού Σκοπού (Serious Games)
«Ιατρική Εκπαίδευση και εξατομικευμένα ιατρικά συστήματα: ανάλυση άρθρων/ενημερωτικών video και καταχώρησή τους σε OER» Δημήτρης Στόκκος Παναγιώτης.
ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Μάριος Γεωργιάδης Χρυστάλλα Μιλτιάδου Νικόλας Παπαχρυσάνθου Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου Παιχνίδια Σοβαρού Σκοπού (Serious Games) Ηλεκτρονική Υγεία ΕΠΛ679.
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
Ανδρεάδης Δημήτριος Οδοντίατρος-Στοματολόγος Λέκτορας
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ.
1 Διατροφή και Πρόληψη Νοσημάτων. 2 Προτεραιότητες Προληπτικής Ιατρικής & η θέση της Διατροφής τον 21ο Αιώνα.
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Η Χρήση των Φορητών Συσκευών όπως το Έξυπνο Κινητό Τηλέφωνο (Smartphone), η Φορητή Ταμπλέτα (Tablet) & ο Φορητός Η/Υ (Notebook) στην Καθημερινή Κλινική.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Σύστημα ικανοποίησης χρηστών και εκτίμησης αναγκών: Στόχος να αξιολογήσουμε τον βαθμό ικανοποίησης του ασθενή και να εντοπίσουμε τις πιθανές μελλοντικές.
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
Εισαγωγή Η πρόοδος της ιατρικής έχει αυξήσει τις δυνατότητες του υγειονομικού προσωπικού να παρατείνει τη ζωή των ασθενών με τη χρήση πολλών τρόπων Ως.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
Μητρώο Χρονίως Πασχόντων
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΑΛΕΞΗ 9η Ελληνικός Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Κεφάλαιο 2 Αναδυόμενοι Πληθυσμοί και Υγεία
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Προβλήματα που πρέπει να λυθούν
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ
ΜΕΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΖΛ
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Ίσια δόντια = όμορφο χαμόγελο και στοματική υγεία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα Clinical Decision Support Systems (CDSSs) είναι προγράμματα σχεδιασμένα να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιστήμονες υγείας που καλούνται να πάρουν κλινικές αποφάσεις. Παραδείγματα τέτοιων συστημάτων μπορούν να βρεθούν σε διάφορους τομείς υγείας και πρόνοιας :  Στην οδοντιατρική  Στην ιατρική  Στην φαρμακευτική και σε άλλες

 1950:Μελετήθηκε για πρώτη φορά η χρήση των υπολογιστών στις δραστηριότητες των επιστημόνων υγείας.  1996: Ο White διαφοροποίησε πάνω από 30 CDSSs και τα ομαδοποίησε σε εφτά τομείς της οδοντιατρικής: 1. Επείγοντα περιστατικά και τραύματα 2. στοματική ιατρική, 3. στοματοπροσωπικός πόνος, 4. στοματική ραδιολογία, 5. ορθοδοντική, 6. πολφικές διαγνώσεις 7. αποκαταστατική οδοντιατρική.

Οι κλινικοί πρέπει να είναι ικανοί στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την φροντίδα των ασθενών και την χρήση των πληροφοριακών τεχνολογιών στην οδοντιατρική πρακτική. Οι γνώσεις τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν εξοικείωση με τους υπολογιστές και ικανότητα στην κριτική εξέταση της επιστημονικής βιβλιογραφίας.

 Ελαχιστοποιούν τα λάθη ιατρογενούς προέλευσης.  Ωθούν τους κλινικούς να παρέχουν κατάλληλα μέτρα πρόληψης.  Παρουσιάζουν ειδοποιήσεις που αφορούν πιθανώς επικίνδυνες για τον ασθενή καταστάσεις ( αλλεργία σε φάρμακα ).  Παρέχουν υποστήριξη αποφάσεων κατά το χρόνο και τον τόπο της φροντίδας και όχι πριν ή μετά την συνάντηση με τον ασθενή.

 Οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση πληροφοριακών συστημάτων στην παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης.  Η ανάπτυξη και η συχνή αναβάθμιση αυτού του λογισμικού έχει πολύ υψηλό κόστος.  Υλικοτεχνικά εμπόδια τόσο στην εισαγωγή δομημένων δεδομένων όσο και στην κατανόηση της πολύπλοκης και εναλλασσόμενης φύσης της κλινικής γνώσης.

1. Έλλειψη επίσημης εκτίμησης αυτών των συστημάτων 2. Πρακτικός σκεπτικισμός για την αξία και την σκοπιμότητα αυτών των συστημάτων μεταξύ άλλων. 3. Έλλειψη μελέτης για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων 4. Το κόστος και η δυσκολία που αφορούν τις γνωστικές βάσεις

 Κάθε ασθενής παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εισάγει δεδομένα απευθείας μέσα στο ατομικό μητρώο υγείας του.  Αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις που ρυθμίζονται από το σύστημα υπενθυμίζουν στον οδοντίατρο την επίδραση ορισμένων προβλημάτων υγείας του ασθενή στη στοματική του υγεία. Για παράδειγμα ο Χ καπνίζει και έχει διαγνωσμένη βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα και γι αυτό υποδεικνύεται στο θεράποντα να δώσει προσοχή στον έλεγχο για καρκίνο καθώς και το ότι ο ασθενής μπορεί προληπτικά να χρειαστεί χορήγηση αντιβίωσης.

 Ο κλινικός συμπληρώνει ηλεκτρονικά τις πληροφορίες σχετικά με τα δόντια στις οποίες περιλαμβάνεται η καταχώρηση των βλαβών που έχουν προκληθεί από τερηδόνα αλλά και η περιοδοντική υγεία.  Το CDSS τότε κατηγοριοποιεί τον ασθενή  Ένα προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας παρουσιάζεται αυτόματα από το CDSS  Επιπλέον πληροφορίες που είναι εξειδικευμένες για το συγκεκριμένο ασθενή παρέχονται σε ξεχωριστό ηλεκτρονικό έγγραφο

Εξαιρετικά χρήσιμα σε :  Νέους οδοντιάτρους που δεν διαθέτουν πείρα  Περιστατικά με μικρή συχνότητα εμφάνισης  Περιστατικά που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα τόσο στη διάγνωση όσο και στη διεξαγωγή της θεραπευτικής διαδικασίας.