Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προαγωγή της οδοντικής υγείας των καπνιστών με τη βοήθεια της πληροφορικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προαγωγή της οδοντικής υγείας των καπνιστών με τη βοήθεια της πληροφορικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προαγωγή της οδοντικής υγείας των καπνιστών με τη βοήθεια της πληροφορικής

2 Περιγραφή θέματος Οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την κακή υγεία του αναπνευστικού, διάφορες μορφές καρκίνου του στόματος, ακόμα και παθήσεις των δοντιών όπως ουλίτιδα, διάβρωση και, ενδεχομένως απώλειά τους. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, το ένα τρίτο του συνόλου των καπνιστών εμφάνισε υψηλό ποσοστό οδοντιατρικών προβλημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται: πονόδοντος, πόνος των γνάθων, αποχρωματισμός των δοντιών, ακόμα και ουλίτιδα.

3 Από το σύνολο των καπνιστών, πολλοί δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, πόσο μάλλον τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από οποιαδήποτε θεραπεία μπορεί να απαιτείται. Οι απαντήσεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη. Άλλωστε πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές. Αν και οι καπνιστές είναι γνώστες των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη βλαβερή αυτή τους έξη, εντούτοις πολλοί αποφασίζουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους, υποστηρίζοντας τις κακές συνήθειες τους, παρά να επίσκεφτούν τον οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία των οδοντικών προβλημάτων.

4 Λίγα λόγια για την εφαρμογή… Στο πλευρό των φανατικών καπνιστών τάσσεται η τεχνολογία, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα μέσω μίας απλής εφαρμογής στο iPad τους να ελέγχουν, να ενημερώνονται και να βελτιώνουν τη στοματική τους υγεία. Πρόκειται για μία εν ισχεί εφαρμογή που αναδείχτηκε ως το καλύτερο και πιο αξιόπιστο οδοντιατρικό τεχνολογικό εύρημα για το 2011. Άρχισε να χρησιμοποιείται κατά το έτος 2010-11 παγκοσμίως και ο εξοπλισμός που απαιτείται περιλαμβάνει ένα iPad, to οποίο κοστίζει περίπου 400 ευρώ, καθώς προϋπόθεση αποτελεί, επίσης, η αγορά της συγκεκριμένης εφαρμογής, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα $399.00.Για την εφαρμογή αυτή μπορείτε να πληροφορηθείτε από τα αντίστοιχα οδοντιατρικά blogs όπως το “DDS GP for iPad”.

5 Πώς λειτουργεί η εφαρμογή… Στο αρχικό μενού βρίσκουμε: “κατηγορίες’’, “βιβλιοθήκη’’, “αγαπημένα’’ και “πλάνο θεραπείας”. Στην επιλογή κατηγορίες εμφανίζονται οι φάκελοι: διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία, κοσμετική οδοντιατρική, εμφυτεύματα, ορθοδοντική, προσθετική κ.λ.π. Στη βιβλιοθήκη, περιέχει τις οδηγίες για την εφαρμογή, καθώς κι έναν δρομέα αναζήτησης των αρχείων και φωτογραφιών της εφαρμογής. Στα αγαπημένα περιέχεται ό,τι έχει προστεθεί από την χρήση της εφαρμογής για ευκολότερη πρόσβαση. Τέλος, στο πλάνο θεραπείας περιέχεται το πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή.

6 Για παράδειγμα αν επιλέξουμε “περιοδοντική νόσος’’ στην οθόνη εμφανιζεται μια μεγάλη, τρισδιάστατη και υψηλής ανάλυσης εικόνα δοντιού. Πάνω στην εικόνα υπάρχουν διάφορα κουμπιά επιλογών. Με το κουμπί ολίσθησης ρυθμίζουμε την κατάσταση του δοντιού από άριστη σε χείριστη κι έτσι παρατηρούμε τα διάφορα επίπεδα της πάθησης, εντοπίζοντας το αντίστοιχο του ασθενούς και δείχνοντας με εικόνα πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης αυτής, αν δε θεραπευτεί. Επίσης με τη χρήση άλλων κουμπιών μπορούμε να σχεδιάζουμε και να επισημαίνουμε πάνω στην εικόνα με δυνατότητα διαγραφής.

7 Επιπλέον, ο οδοντίατρος μπορεί να στείλει με email στον ασθενή το πλάνο θεραπείας μαζί με τις ακτινογραφίες και τις φωτογραφίες των δοντιών που απεικονίζονται στην εφαρμογή. Μπορεί ακόμη να δημιουργήσει φακέλους με τις φωτογραφίες και την περιγραφή θεραπείας για κάθε ασθενή, καθώς και να προσθέσει περιγραφή για το τι ακριβώς απεικονίζει η κάθε φωτογραφία ξεχωριστά. Τέλος, όλη αυτή η εργασία μπορεί να προστεθεί στα αγαπημένα, ώστε να είναι άμεση και εύκολη η ανάκλησή της.

8 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Τα πλεονεκτήματα αυτής της εφαρμογής είναι αρκετά καθώς εφοδιάζει και ενημερώνει σε μεγάλο βαθμό για την καθημερινή στοματική κατάσταση του ασθενούς χωρίς την ανεπιθύμητη γι’ αυτούς επίσκεψη στον οδοντίατρο. Επίσης, είναι εύχρηστη και γρήγορη στην χρήση. Από την άλλη, είναι δαπανηρή στην αγορά και στην εγκατάσταση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται επ’ άπειρον χωρίς επιπλέον έξοδα. Μπορεί να χρησιμοποείται σε καθημερινή βάση. Οι μόνες γνώσεις που πρέπει να κατέχουν οι χρήστες είναι η λειτoυργία του iPad και πώς να ανοίγουν το πρόγραμμα! Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσει την προβλεπόμενη και υποχρεωτική (εν μέρει) τρίμηνη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ένα μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι οι ασθενείς απευθύνονται σε συγκεκριμένη ομάδα οδοντιάτρων, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι και εγγεγραμμένοι χρήστες της εφαρμογής και πληρώνονται μέσω ποσοστών από την αγορά της εφαρμογής.

9 Εναλλακτικές εφαρμογές Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από τις εφαρμογές αυτές δεν αποκλείονται τα άτομα που δεν διαθέτουν οικονομική άνεση. Κι αυτό διότι υπάρχουν και δωρεάν εφαρμογές αυτού του τύπου με παρεμφερή χαρακτηριστικά και δυνατότητες.Για τις εφαρμογές αυτές μπορούν να πληροφορηθούν από αντίστοιχα οδοντιατρικά blogs όπως το “All dentists dental students blog”.

10 Ελένη Μούτου Ναταλία Παπαζήση Ιωάννα Πέτρου Ελένη Μούτου Ναταλία Παπαζήση Ιωάννα Πέτρου


Κατέβασμα ppt "Προαγωγή της οδοντικής υγείας των καπνιστών με τη βοήθεια της πληροφορικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google