Ορισμός της διδασκαλίας Οι ενέργειες και οι χειρισμοί, στους οποίους προβαίνει ο εκπαιδευτικός για να βοηθήσει το μαθητή στην οικειοποίηση γνώσεων και.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Advertisements

Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Ο Αθλητισμός στο κυπριακό Δημοτικό Σχολείο
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Επιμορφωτικό Σεμινάριο 23 & 24 Νοεμβρίου 2013 Θεωρητική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Aναστάσιος Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνος Αθλήματος Κολύμβησης.
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΘΕΜΑ:ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
Θεοχαροπούλου Φανή Φυσιοθεραπεύτρια NDT
Θρησκευτική ετερότητα και διαπολιτισμική εκπαίδευση
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
Κλασσικός αθλητισμός στο Γυμνάσιο
Κολύμβηση στο Δημοτικό
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Α΄ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α΄, Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΤΑΞΕΙΣ Λούλα Χαραλάμπους ΕΔΕ
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
Σουρίδη – Μπαταγιάννη Παναγιώτα Φιλόλογος, ΜΔΕ 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Αθήνα.
Ευάγγελος Αλμπανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής
ΣΟΥΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διαφοροποιημένη Διδασκαλία για Παιδιά με Αναπηρίες.
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ;;; COX Αθλητική Ψυχολογία είναι η επιστήμη η οποία εφαρμόζει τις αρχές της ψυχολογίας στον χώρο του αθλητισμού. Συχνά.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ Ευάγγελος Αλμπανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής.
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Το Σχολείο της Σχεσιοδυναμικής Παιδαγωγικής Η Σχ. Π. είναι η παιδαγωγική που ασχολείται με τη μελέτη και εμφάνιση των φαινομένων της διαπροσωπικής δυναμικής.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΑΧΟΥ-ΗΛΙΑΔΟΥ Καραντάκη Μαργαρίτα Α.Ε.Μ.: 3141.
ΧΟΡΟΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΧΟΡΟΣ Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
John Dewey
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Στέλιος Μητρόπουλος Α2 Εργασία για τον όμιλο φυσικής αγωγής
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Αγγελος Βαλλιανατος Σχολικος Συμβουλος ΠΕ01
Η χρήση της ενσώματης μάθησης στην εκπαίδευση.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
1.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ Ευάγγελος Αλμπανίδης.
Κεφάλαιο 1ο Θεωρητική Θεμελίωση
Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Ο πολυσύνθετος ρόλος του εκπαιδευτικού
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Άθληση και μαθητής Η ομάδα εργασίας μας ανέλαβε να ασχοληθεί με τη σημασία της άθλησης στη ζωή των μαθητών και τις θετικές επιπτώσεις της άθλησης στη.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Εφηβεία Επιμέλεια: Πετράκου Ελένη.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΕΦΗΒΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ορισμός της διδασκαλίας Οι ενέργειες και οι χειρισμοί, στους οποίους προβαίνει ο εκπαιδευτικός για να βοηθήσει το μαθητή στην οικειοποίηση γνώσεων και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων

Σκοποί και στόχοι ΦΑ Σκοπός του σχολείου είναι η πολύπλευρη πνευματική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο σκοπός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός του σχολείου είναι η πολύπλευρη πνευματική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο σκοπός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά. Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά.

Ο σκοπός της Φυσικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι να συμβάλλει κατά προτεραιότητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και παράλληλα να βοηθήσει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια και στην αρμονική τους ένταξη στην κοινωνία. Ο σκοπός της Φυσικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι να συμβάλλει κατά προτεραιότητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και παράλληλα να βοηθήσει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια και στην αρμονική τους ένταξη στην κοινωνία.

Μέσα από ποικίλες κινητικές και αθλητικές δραστηριότητες να βοηθήσει κατά προτεραιότητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και να συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια καθώς και την αρμονική τους ένταξη στην κοινωνία Γενικός σκοπός της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ Φ. Α. βιολογικός βιολογικός ψυχοπνευματικός ψυχοπνευματικός κοινωνικο-ηθικός κοινωνικο-ηθικός κινητικός-εκφραστικός κινητικός-εκφραστικός βιωματικός βιωματικός

βιολογικός Η φυσιολογική ανάπτυξη των βασικών σωματικών ικανοτήτων αντοχής, δύναμης, ταχύτητας, ευλυγισίας και επιδεξιότητας καθώς και πρόληψη, βελτίωση και διόρθωση μορφολογικών και λειτουργικών παρεκκλίσεων. Η φυσιολογική ανάπτυξη των βασικών σωματικών ικανοτήτων αντοχής, δύναμης, ταχύτητας, ευλυγισίας και επιδεξιότητας καθώς και πρόληψη, βελτίωση και διόρθωση μορφολογικών και λειτουργικών παρεκκλίσεων.

ψυχοπνευματικός Όπως οι σωματικές έτσι και οι γνωστικές λειτουργίες εξελίσσονται και αναπτύσσονται. Η μνήμη, η κρίση, η νόηση, η προσοχή, η αντίληψη, η εφευρετικότητα, η κιναίσθηση, η κινητική ευφυΐα κλπ. διαμορφώνονται με τη διδασκαλία, την άσκηση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό κάθε λαού. Όπως οι σωματικές έτσι και οι γνωστικές λειτουργίες εξελίσσονται και αναπτύσσονται. Η μνήμη, η κρίση, η νόηση, η προσοχή, η αντίληψη, η εφευρετικότητα, η κιναίσθηση, η κινητική ευφυΐα κλπ. διαμορφώνονται με τη διδασκαλία, την άσκηση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό κάθε λαού. Σ’ αυτήν την περιοχή ανήκει η γνώση των κανονισμών, η γνώση της ολυμπιακής ιδεολογίας και κίνησης, η γνώση λαογραφικών στοιχείων, καθώς και οι εκλαϊκευμένες γνώσεις προπονητικής, υγιεινής κλπ. Σ’ αυτήν την περιοχή ανήκει η γνώση των κανονισμών, η γνώση της ολυμπιακής ιδεολογίας και κίνησης, η γνώση λαογραφικών στοιχείων, καθώς και οι εκλαϊκευμένες γνώσεις προπονητικής, υγιεινής κλπ.

κοινωνικο-ηθικός Περιλαμβάνει το σεβασμό στους άλλους, τη συνεργασία, την εντιμότητα στον συναγωνισμό, την αναγνώριση της νίκης και της ήττας, την ανάπτυξη των ψυχικών δυνάμεων, δηλαδή της θέλησης, της επιμονής, της υπομονής, του θάρρους, της αυτοκυριαρχίας, της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη των κοινωνικών αρετών, δηλαδή της αλληλεγγύης, του ομαδικού πνεύματος, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αυτοπειθαρχίας, της υπευθυνότητας, της μετριοφροσύνης, καθώς επίσης και η ψυχαγωγία των μαθητών μέσα από τις κινητικές-αθλητικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνει το σεβασμό στους άλλους, τη συνεργασία, την εντιμότητα στον συναγωνισμό, την αναγνώριση της νίκης και της ήττας, την ανάπτυξη των ψυχικών δυνάμεων, δηλαδή της θέλησης, της επιμονής, της υπομονής, του θάρρους, της αυτοκυριαρχίας, της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη των κοινωνικών αρετών, δηλαδή της αλληλεγγύης, του ομαδικού πνεύματος, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αυτοπειθαρχίας, της υπευθυνότητας, της μετριοφροσύνης, καθώς επίσης και η ψυχαγωγία των μαθητών μέσα από τις κινητικές-αθλητικές δραστηριότητες.

κινητικός-εκφραστικός Εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων όπως η αίσθηση του σώματος στο χώρο και το χρόνο, ο συντονισμός του σώματος ή των μελών και μερών του σώματος στη διάρκεια της κίνησης, ο συγχρονισμός του σώματος ή των μελών του με οπτική κάλυψη, η βελτίωση της στατικής και δυναμικής ισορροπίας, η καλλιέργεια του ρυθμού και της κινητικής παράδοσης. Εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων όπως η αίσθηση του σώματος στο χώρο και το χρόνο, ο συντονισμός του σώματος ή των μελών και μερών του σώματος στη διάρκεια της κίνησης, ο συγχρονισμός του σώματος ή των μελών του με οπτική κάλυψη, η βελτίωση της στατικής και δυναμικής ισορροπίας, η καλλιέργεια του ρυθμού και της κινητικής παράδοσης.

βιωματικός Αναφέρεται στη συνειδητοποίηση της ωφέλειας και της ανάγκης για άσκηση- άθληση σε ολόκληρη τη ζωή, η απόκτηση αθλητικών συνηθειών (χόμπυ) και η καλλιέργεια της αγάπης για τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου. Αναφέρεται στη συνειδητοποίηση της ωφέλειας και της ανάγκης για άσκηση- άθληση σε ολόκληρη τη ζωή, η απόκτηση αθλητικών συνηθειών (χόμπυ) και η καλλιέργεια της αγάπης για τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου.

ΣTOXOI ΤΗΣ Φ.Α. ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Στα νέα αναλυτικά προγράμματα οι παραπάνω στόχοι συνοψίζονται σε τρεις τομείς: Ψυχοκινητικός (κινητικός-εκφραστικός και βιολογικός- υγιεινός στόχος) Συναισθηματικός (κοινωνικός-ηθικός και βιωματικός στόχος) Γνωστικός (γνωστικός στόχος)

Βιβλίο Μαθητή Καινοτομία νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία των: Α) κοινωνικού-ηθικού στόχου Β) γνωστικού στόχου Γ) βιωματικού στόχου

Πλάνο διδακτικής ώρας Φυσικής Αγωγής Διδάσκων σχολείου: Β. Μπαρκούκης Υπεύθυνος/νη πλάνου: Παπαδόπουλος Γεωρ. Α.Ε.Μ Ημερομηνία: _________ Σχολείο: Τάξη: Γ1 Αριθμός μαθητών/τριών: 24 Διάρκεια Διδακτικής Ώρας: 45΄ Χρόνος διάρκειας άσκησης Σκίτσα Βιβλιογραφία