1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Advertisements

ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Εκπαιδευτικό υλικό προγράμματος αντιμετώπισης της παιδικής επιθετικότητας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αυτοεκτίμηση Σεβασμός Αγάπη
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
«Φυσική Αγωγή Α’ Γυμνασίου» Βιβλίο Καθηγητή
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ Howard Gardner Θέμα: Ανακύκλωση.
Βιωματικές Δράσεις 2 ο Γυμνάσιο Καλλίπολης
Δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Επιμέλεια: Πουλημένου Ελένη
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
«ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΟΜΕΤΟΧΟΥ Παρουσίαση: Μαρία Τσούντα
 Τα παιδιά της Α΄ Τάξης εξαιρούνται από το πρόγραμμα.  Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που εισέρχονται για πρώτη χρονιά στο σχολείο χρειάζονται χρόνο για.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Βοηθώ Πρώτος » Σχολικό έτος ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Σχολική Ψυχολόγος Αν. Προϊσταμένη.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
1o Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης Κοσμά Γεωργία
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Συνάντηση γνωριμίας με τους γονείς της Α΄ Γυμνασίου, 20 Οκτωβρίου 2014.
Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη Μαλούντας
Πολιτιστικό Πρόγραμμα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Φορέας Υποδοχής και Εκπαίδευσης: “Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία” Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 9 - Δάσος Χαϊδαρίου, τηλ.:
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
«Αυτοαντίληψη, επικοινωνία και συνεργατικότητα στο σχολικό περιβάλλον»
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Δημιουργία σεναρίου.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ:
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Ένα απο τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι καθηγητές είναι πως τα παιδιά απο μικρή.
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Project.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις» 1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

1.2 Δημιουργοί Ονοματεπώνυμα: Κοσκινά Ελένη Μαρία,Δρόσου Κυριακή 1.2 Δημιουργοί Ονοματεπώνυμα: Κοσκινά Ελένη Μαρία,Δρόσου Κυριακή Σχολείο:14ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας E-mail:kidrossou@yahoo.gr Φορέας συνεργασίας:Δημοτική Μονάδα Πρόληψης «Ν.Μώρος»

1.3 Στόχοι Βασικοί παιδαγωγικοί στόχοι είναι οι μαθητές: να καλλιεργήσουν δεξιότητες έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξεπερνούν δυσκολίες

1.3 Στόχοι να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και πίστη στον εαυτό τους να αναπτύξουν την κριτική σκέψη να μάθουν να εκφράζουν τις απόψεις τους να σέβονται τις απόψεις των άλλων να αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες

1.3 Στόχοι να μάθουν να συνεργάζονται με άλλους δημιουργώντας καλές σχέσεις μεταξύ τους τις οποίες μπορούν στη συνέχεια να διατηρούν να μην παρασύρονται και να δείχνουν ανοχή και σεβασμό απέναντι σε άτομα με διαφορετικό κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο

1.4 Διαθεματικότητα Το πρόγραμμα συνδέεται με όλα τα μαθήματα γιατί οι μαθητές,όταν μάθουν να συνεργάζονται και να έχουν αυτοεκτίμηση, έχουν καλύτερη επίδοση και συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα.

Ιδιαίτερη σύνδεση υπάρχει με το μάθημα της Γλώσσας αφού, μέσω του προγράμματος, οι μαθητές μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με σαφή τρόπο, βελτιώνοντας έτσι τον προφορικό και το γραπτό τους λόγο.Τέλος,το γεγονός ότι τα παιδιά συχνά “μιλάνε” μέσα από τις ζωγραφιές τους κάνει εμφανή τη σχέση με το μάθημα της αισθητικής αγωγής.

1.5 Διάρκεια Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε δέκα συναντήσεις, η καθεμιά από τις οποίες είχε διάρκεια μίας διδακτικής ώρας,και οι ώρες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από το μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης. Είχαμε μία συνάντηση κάθε δεκαπέντε μέρες ξεκινώντας από το τέλος του Νοέμβρη και φτάνοντας μέχρι το τέλος περίπου της σχολικής χρονιάς.

1.6 Υλικοτεχνική υποδομή Υλικά που χρησιμοποιούνται είναι στυλό,φύλλα χαρτιού Α4 και Α3 και χοντροί μαρκαδόροι.

2.1 Περιγραφή Διδακτικής Πρακτικής Γενικός σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής πρακτικής είναι τα παιδιά,που στην προκειμένη περίπτωση ήταν μαθητές της Ε΄τάξης με έντονες συγκρούσεις μεταξύ τους,να μάθουν να δουλεύουν σαν ομάδα και να εκφράσουν τις σκέψεις,τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας κι εμπιστοσύνης.

2.2 Προεργασία Τα παιδιά ενημερώνονται για τη νέα μαθησιακή προσέγγιση που θα εφαρμοστεί και που στόχο έχει να τα βοηθήσει να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και να ενδυναμώσουν τους εαυτούς τους έτσι ώστε να μπορούν να προστατευθούν από διάφορους κινδύνους.

Ζητείται από τα παιδιά να σχηματίσουν κύκλο και στη μέση του τοποθετείται ένα“μαγικό κοχύλι”,το οποίο θα κρατά το παιδί που θέλει να μιλήσει.Κανείς δεν πιέζεται να κάνει κάτι που δε θέλει και δίνεται στον καθένα ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να νιώσει άνετα και να ανοιχτεί. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η συζήτηση σε ομάδες, η ζωγραφική,η παντομίμα,το παιχνίδι ρόλων.

Η τάξη είναι πλέον μια κοινότητα στην οποία ισχύουν κάποιοι βασικοί κανόνες τους οποίους ορίζουν και υπογράφουν τα ίδια τα παιδιά.

2.3 Παρουσίαση Α.Διδακτικό υλικό Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται είναι από το εγχειρίδιο Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας με δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς καθώς και από το τετράδιο δραστηριοτήτων για παιδιά Ε΄Δημοτικού.

Β.Διεξαγωγή της διδακτικής πρακτικής 1η δραστηριότητα(10 λεπτά) Ζητούμε από τα παιδιά να θυμηθούν τους κανόνες που τα ίδια είχαν ορίσει στην προηγούμενη συνάντηση για τη σωστή λειτουργία της ομάδας και τονίζουμε ότι για να είναι μια ομάδα αποτελεσματική θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία κι επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της.

2η δραστηριότητα (10 λεπτά) Δίνονται στους μαθητές οι εικόνες με τα δύο γαϊδουράκια (Παράρτημα 1) και τους ζητείται να τις σχολιάσουν και να ανακαλύψουν τη σημασία τους. 3η δραστηριότητα (10 λεπτά) Τα παιδιά χωρίζονται σε τριμελείς ομάδες και προσπαθούν να βρουν και να γράψουν ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της ομαδικής δουλειάς.

4η δραστηριότητα (10 λεπτά) Γίνεται συζήτηση σχετικά με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα μέλη κάθε ομάδας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δραστηριότητας. 5η δραστηριότητα (5λεπτά) Τα παιδιά κάνουν μια αξιολόγηση της συνάντησης μιλώντας για το πώς ένιωσαν,τι τους άρεσε και τι δεν τους άρεσε.

2.4 Επέκταση Τα παιδιά μπορούν ,αν θέλουν, να γράψουν στο σπίτι τι κερδίζει και τι χάνει κανείς όταν φέρεται όπως τα γαϊδουράκια στις τρεις πρώτες εικόνες και όταν φέρεται όπως τα γαϊδουράκια στις τρεις τελευταίες εικόνες(παραρτήματα 1 και 2).

3.Φύλλα εργασίας Το κύριο φύλλο εργασίας είναι η εικόνα με τα γαϊδουράκια, η οποία δίνει και το θέμα της συγκεκριμένης συνάντησης που είναι η συνεργασία.