Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Αυτοαντίληψη, επικοινωνία και συνεργατικότητα στο σχολικό περιβάλλον»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Αυτοαντίληψη, επικοινωνία και συνεργατικότητα στο σχολικό περιβάλλον»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Αυτοαντίληψη, επικοινωνία και συνεργατικότητα στο σχολικό περιβάλλον»
«Αυτοαντίληψη, επικοινωνία και συνεργατικότητα στο σχολικό περιβάλλον»

2

3 Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013 στην αίθουσα του σχολείου μας.
Δημιουργήσαμε τον κύκλο μας και, δειλά – δειλά, είπαμε λίγα λόγια για τον εαυτό μας. Διαπιστώσαμε ότι είχαμε δυσκολία να μιλάμε δημόσια για εμάς.

4 Συζητήσαμε για τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκει ο καθένας μας (οικογένεια, σχολείο, αθλητικές, μουσικές, φιλικές κλπ.) Διαλέξαμε το όνομα και το σύμβολο της ομάδας μας.

5 Είμαστε, λοιπόν, οι «ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΙ»και σύμβολό μας είναι ένα παζλ

6 Για την καλύτερη συνεργασία μας συμφωνήσαμε, συντάξαμε και υπογράψαμε το συμβόλαιο της ομάδας μας

7 Στόχοι της βιωματικής δράσης μας είναι:
- Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοαντίληψης. - Η ανάπτυξη της ικανότητας στην έκφραση και στη διαχείριση συναισθημάτων. - Η ανάπτυξη κλίματος επικοινωνίας, συνεργατικότητας και καλών σχέσεων μεταξύ μας καθώς και με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

8

9

10 ΑΥΤΟΑΝΤΙΛΗΨΗ – ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
H αυτοαντίληψη είναι η εικόνα που αποκτά το άτομο για τον εαυτό του. Διαμορφώνεται από τις καθημερινές εμπειρίες και επαφές με το περιβάλλον του. Η αυτοεκτίμηση δείχνει το βαθμό στον οποίο το άτομο αποδέχεται και επιδοκιμάζει τον εαυτό του. Η θετική αυτοαντίληψη συνεπάγεται υψηλό βαθμό αυτοεκτίμησης.

11

12

13 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Το συναίσθημα είναι η ευχάριστη ή η δυσάρεστη ψυχική κατάσταση που προκαλείται από αισθήματα, παραστάσεις ή σκέψεις.

14 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

15

16 Οι βασικές οικογένειες των συναισθημάτων είναι:
Οι βασικές οικογένειες των συναισθημάτων είναι: Απόλαυση (χαρά) - Αγάπη (αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας) - Αποστροφή (αηδία, απέχθεια) - Έκπληξη (αίσθημα απορίας ή θαυμασμού) - Θλίψη (μεγάλη λύπη) - Θυμός (έντονη δυσαρέσκεια) - Ντροπή (δυσάρεστο συναίσθημα το οποίο μας δημιουργεί η επίγνωση της ενοχής μας, η οποία μας εκθέτει στη συνείδηση των άλλων) - Φόβος (αίσθημα απειλής ή κινδύνου)

17 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Επικοινωνία είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων. Καθημερινά επικοινωνούμε με τους άλλους λεκτικά (γραπτός και προφορικός λόγος) και μη λεκτικά (εκφράσεις του προσώπου, βλέμμα, στάση και κινήσεις του σώματος). Μηνύματα μεταφέρουν τα σύμβολα, τα σχήματα, οι χάρτες, ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας, η ζωγραφική, η γλυπτική, η μουσική κλπ.

18

19 Σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας παίζει και η μαζική επικοινωνία
Σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας παίζει και η μαζική επικοινωνία. Αυτή εκπέμπεται από πολλούς κώδικες (συσκευές) μαζικής επικοινωνίας (τηλεόραση, διαδίκτυο, ραδιόφωνο κλπ.)

20

21 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασκώ αυτοέλεγχο και αναλαμβάνω την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων που έχω συμφωνήσει ότι ισχύουν σε κάθε ομάδα στην οποία συμμετέχω. Κατανοώ ότι οι κανόνες επικοινωνίας διαφέρουν ανάλογα με το είδος των σχέσεων (φιλία, σχέση με τους γονείς, με το δάσκαλο, με τον προπονητή κλπ.)

22 Αναγνωρίζω και αποδέχομαι ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις και να είναι όλες σεβαστές. Δε διστάζω να διατυπώνω μια προσωπική θέση και να την υποστηρίζω ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με την πλειοψηφούσα άποψη της ομάδας.

23 Είναι στο χέρι όλων μας να το ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.
Η αρμονική συνύπαρξη στο χώρο του σχολείου και η επίτευξη των στόχων μας εξαρτάται από το σεβασμό και την καλή συνεργασία των μελών της σχολικής μας κοινότητας. Είναι στο χέρι όλων μας να το ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα το ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ.

24 Οι μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν είναι:
Τη βιωματική δράση υλοποίησε το 3ο τμήμα, της Α΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Οι μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν είναι:

25 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κολαμπά Ελένη
Αγγελοπούλου Ελένη Βλάχου Μαρία Γιαννακόπουλος Γιάννης Γκιώνη Εύα Καρδαράς Θανάσης Κουτουμάνου Σταυρίνα Λάζαρος Βασίλης Ξερέας Σάββας Πουλοπούλου Μαρία Σκουμπέλου Αγάπη Τσεκρέζι Ρακέλα Χριστόπουλος Μάριος Χριστοπούλου Μαριντίνα Χριστοπούλου Μαριάννα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κολαμπά Ελένη

26

27


Κατέβασμα ppt "«Αυτοαντίληψη, επικοινωνία και συνεργατικότητα στο σχολικό περιβάλλον»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google