ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ισχυρισμοί διατροφής
Advertisements

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Διατροφή και υγεία.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Σπιρουλίνα Η τροφή των αστροναυτών. Σπυριδωνίδη Έλλη 1ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Β4 Σχ. Έτος Πάτρα.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κατάρτιση διαιτολογίου
Βασικές αρχές στην επισήμανση των τροφίμων
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Διατροφή- Διαιτολογία
Διατροφή- Διαιτολογία
Διατροφή και Ασθένειες
Διατροφή-Διαιτολογία
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαχρονική Σχέση μεταξύ τροφίμων, διατροφής και υγείας Σχέση ανεπαρκούς πρόσληψης τροφής – ασθενειών Υγεία και ευρωστία Επιμόλυνση τροφίμων και ασθένειες Υπερβολική λήψη τροφής και εμφάνιση νόσων Ρόλος των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών Ασφάλεια Τροφίμων Διατροφή και Χρόνιες Παθήσεις Βιταμίνες < 1900 1910 1950 1980 1990 2002 RDA DRI Διατροφικές συστάσεις

Τα ενδιαφέροντα του κοινού αλλάζουν (1975) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα προϊόν επάλειψης με βάση τις φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Είστε τρελοί;

Τα ενδιαφέροντα του κοινού αλλάζουν (1975) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα ρόφημα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Είσαι τρελός; (2006) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα ρόφημα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Εδώ και τώρα.

Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (Σ.Η.Π) για τον Μέσο Ενήλικα Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (Σ.Η.Π) για τον Μέσο Ενήλικα   Γυναίκες Άνδρες Θερμίδες 2000 2500 Λίπος 70g 95g Κορεσμένα 20g 30g Αλάτι 6g Ζάχαρη 90g 120g Για τις Βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, οι Σ.Η.Π είναι δεδομένες και ανεξάρτητες από τον συνολικό αριθμό θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Νομοθεσία Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νόμοι σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων είναι βασισμένοι σε κοινοτική νομοθεσία Άρθρο 6, της παραγράφου 10, ντιρεκτίβα 2000/13/Ε.Κ Η νομοθεσία θα ολοκληρωθεί με αλλαγές που αναμένονται μέχρι το 2010.

Ποιος είναι ο στόχος της ετικέτας; να μας βοηθάει να είμαστε ενημερωμένοι και να κάνουμε συνειδητά καλύτερες επιλογές σχετικά με το τι τρώμε.

Πληροφορίες που απαιτούνται από τον νόμο Ονομασία Πώλησης Συστατικά Βάρος ή όγκος Χρόνος Ελάχιστης Διατηρησιμότητας και συνθήκες αποθήκευσης Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή, του συσκευαστή ή του πωλητή Οδηγίες Χρήσης Αριθμός Παρτίδας

Πληροφορίες που δεν απαιτούνται από τον νόμο Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες διατροφής εκτός εάν κάνουν ένα διατροφικό ισχυρισμό π.χ «light» Η ετικέτα διατροφικής επισήμανσης δεν είναι δηλαδή απαραίτητη.

Πληροφορίες που δεν απαιτούνται από τον νόμο Πληροφορίες ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml. Ενέργεια, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπη Ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, φυτικές ίνες, νάτριο Βιταμίνες και μέταλλα ως ποσοστό % Σ.Η.Π

Πληροφορίες Διατροφής Το ποσό των θερμίδων που παρέχει

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπλαση του σώματος

Πληροφορίες Διατροφής Το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού - Η βάση της ημερήσιας διατροφής

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό Τα κεκορεσμένα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών προβλημάτων

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητο συστατικό, αλλά σε υψηλές δόσεις σχετίζεται με την εμφάνιση υπέρτασης

Πληροφορίες Διατροφής Αναγράφονται όταν περιέχονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/6 της Σ.Η.Π ή εφόσον γίνεται κάποιος διατροφικός ισχυρισμός

Διατροφικοί Ισχυρισμοί

Το παράδειγμα των δημητριακών Ξεκινάμε από την μερίδα Ελέγχουμε τις θερμίδες Χρειαζόμαστε αρκετά από αυτά Η Σ.Η.Π είναι η εκτίμηση της ποσότητας που επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του μέσου ενήλικα. Περιορίζουμε την λήψη αυτών των συστατικών

Παράδειγμα: Δημητριακά πρωινού Διατροφικές Πληροφορίες σε ένα τυπικό πακέτο υψηλό, μέτριο ή χαμηλό; Ανά 100g Ενέργεια (kcal) 374 Πρωτεΐνες (g) 15 Υδατάνθρακες (g) 75 Σάκχαρα (g) 17 Λιπαρά (g) 1.5 Κορεσμένα (g) 0.5 Εδώδιμες ίνες (g) 2.5 Νάτριο (g) 0.85 υψηλό χαμηλό χαμηλό μέτριο υψηλό

Του συγκεκριμένου θρεπτικού στοιχείου 20% ή παραπάνω: καλή πηγή Του συγκεκριμένου θρεπτικού στοιχείου

Παράδειγμα Χαμηλής Περιεκτικότητας

Light Τρόφιμα Περιέχει τουλάχιστον 30 % λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το προϊόν αναφοράς

Μερίδα Μερίδα: συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που αναγράφεται στην ετικέτα Μερίδες ανά συσκευασία: Η ετικέτα διατροφής μας αναφέρει πόσες μερίδες περιέχει συνολικά η συσκευασία του προϊόντος. Εφόσον υπάρχουν 15 μερίδες σε ένα κουτί με μπισκότα και η κάθε μερίδα συνίσταται από 2 μπισκότα, τόσο υπάρχει επαρκή ποσότητα για να φάνε 30 παιδιά.

Σημασία στην Ποσότητα

Πρόσθετα τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Το Ε υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί βάση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Χωρίς Χοληστερόλη” Το προϊόν δεν περιέχει χοληστερόλη π.χ. τυρί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλό σε λιπαρά ιδιαίτερα σε κορεσμένα ή θερμίδες.

Υπάρχει ζάχαρη στο προϊόν?

Υπάρχει ζάχαρη στο προϊόν?

Περιέχεται ζάχαρη στο προϊόν? Δεν ξέρουμε

Επιλογή μεταξύ 2 προϊόντων

Επιλογή μεταξύ 2 προϊόντων

Ερωτήσεις