Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική

2  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία

3 Γιατί τρεφόμαστε;  Φυσιολογική ανάγκη για: ενέργεια λίπη υδατάνθρακεςπρωτεΐνηιχνοστοιχείαβιταμίνες νερό νερό

4 Τα φυτά επίσης περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά σημαντικά στην υγεία  Ινδόλες  Φλαβόνες  Ισοφλαβόνες  Πολυφαινόλες  Φυτο-οιστογόνα  Φυτοστερόλες  Σαλικυλικό άλαs  Σαλικυλικό άλαs Salicylates

5 Τα φυτά επίσης περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά

6 Ενέργεια,

7 Κατανάλωση ενέργειας από τα διάφορα όργανα του σώματος (βασικός μεταβολισμός)

8 Γιατί τρεφόμαστε Υδατάνθρακες417 Πρωτεΐνες416 Λίπος937 Αλκοόλ729 kcal /gramkJ /gram Ενεργειακή παραγωγή των μεταβολικών καυσίμων

9 Ενεργειακό ισοζύγιο

10 Υδατάνθρακες Σύνθετοι Απλοί Φυτικές ίνες

11 Υδατάνθρακες  οι μέσες δίαιτες παρέχουν 45% ενέργεια από υδατάνθρακες  ιδανικά αυτό δεν πρέπει να αυξηθεί σε 55% της ενέργειας

12 Πρωτεΐνη (Ζωικής και φυτικής προελεύσεως)

13 Λίπος Απαραίτητα λιπαρά οξέα: λινολεικό & λινολενικό οξύ ΚορεσμέναΠολυακόρεστα

14 Βιταμίνες

15 Ιχνοστοιχεία / Μέταλλα

16 Hypothalamic appetite centres lateral hypothalamus – Κέντρα ρύθμισης αισθήματος πείνας ventromedial hypothalamus Κέντρα Κορεσμού amygdala (temporal lobe) – learned food behaviour Διατροφική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα μάθησης Υποθαλαμικά κέντρα ρύθμισης της όρεξης

17 Παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές τροφίμων  Διαθεσιμότητα τροφίμων  Κόστος τροφίμων  Χρόνος προετοιμασίας φαγητών και κατανάλωσης τους  Σωματική αναπηρία ή ασθένεια  Προσωπικές προτιμήσεις  Δυσανεξίες και Αλλεργίες  Το εάν τρώμε μόνοι ή με παρέα  Διαφήμιση  Θρησκευτικά και ηθικά taboo  Λόγοι υγείας  Τροποποιημένη διατροφή για τον έλεγχο κάποιας ασθένειας

18 Επάρκεια + Ποικιλία + Ισορροπία =Σωστή Διατροφή

19 4 κατηγορίες φυτοφάγων  Αυστηρά φυτοφάγοι (vegans)  Λάκτοφυτοφάγοι  Ωοφυτοφάγοι  Λακτοωοφυτοφάγοι  Ψαροφυτοφάγοι  Μερικώς φυτοφάγοι

20 Εάν τα τρόφιμα δεν αφομοιωθούν και απορροφηθούν αποβάλλονται, οπότε δεν παρέχουν θρεπτικές ουσίες

21 Απορρόφηση Fe NonHeme Heme

22 Διατροφή και Υγεία

23 Υπερσιτισμός και Υποσιτισμός Daniel Lambert, 1770-1809 (weight 330 kg)

24 Διατροφή και Χρόνιες Παθήσεις  Οι ασθένειες που είναι σημαντικές αιτίες πρόωρου θανάτου και νοσηρότητας στις αναπτυγμένες χώρες, είναι σπάνιες στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες –Καρκίνος –Καρδιακές παθήσεις –Εγκεφαλικά Είναι η διατροφή ένας παράγοντας στην αιτιολογία αυτών των ασθενειών; Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο;

25 Διατροφή & Χρόνιες Εκφυλιστικές Παθήσεις Βασικές αιτίες θανάτου στις δυτικές ευροπαϊκές χώρες  Καρδιακές παθήσεις  Καρκίνος  Εγκεφαλικά USA

26 Η ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

27 Πολλά τρόφιμα ήταν σπάνιες πολυτέλειες (ή άγνωστα) κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ζάχαρη επεξεργασμένα δημητριακά επεξεργασμένα και συντηρημένα χάμπουργκερ fish fingers chips πίτσα Μπορεί αυτές οι αλλαγές να αποτελούν παρόντες κίνδυνου που δεν έχουμε (ακόμα) εξελιχθεί για να αντιμετωπίσουμε;

28 Διατροφική Επιδημιολογία  Παρέχει τα καλύτερα δυνατά επιστημονικά στοιχεία για να κατανοηθεί ο πιθανός ρόλος της διατροφής στην αιτιολογία διαφόρων παθήσεων.

29 Ουσιαστικές αλλαγές στην διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης και πολυακόρεστου λίπους (Wales, 1870 – 1990) Unsaturated fatCholesterol intake

30 Διατροφικό λίπος και χοληστερόλη ορού Πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων Πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων

31 Καρκίνος του μαστού και διατροφική πρόσληψη λίπους.

32 Θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού και πρόσληψη ενέργειας από ζωικά προϊόντα

33 Θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου και πρόσληψη ενέργειας από ζωικά προϊόντα

34 Επίπεδα Βιταμίνης Ε πλάσματος και θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις

35 Case-control studies Καροτένιο Πλάσματος και Καρκίνος

36  χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού και του προστάτη  χαμηλά ποσοστά οστεοπόρωσης παρά το χαμηλό peak bone density  υψηλή κατανάλωση προϊόντων σόγιας Japan

37  Η επιστήμη της διατροφής είναι σύνθετη και πολύπλευρη.  Το τι τρώμε σχετίζεται άμεσα με την επικινδυνότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων παθήσεων.


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google