ΜΟΥΣΙΚΗ Δ. ΣΚΟΥΛΑΣ Τα πανέμορφα και ιστορικά Χανιά είναι η η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και διετέλεσε έδρα της από.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επιμελήτρια: Μαρία Γαϊτανίδου
Advertisements

ΓΡΑΦΗ.
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
Τα ονόματα των πλανητών, σύνδεση με τη μυθολογία!
Τα ελληνιστικά βασίλεια σελ:
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Έτσι ονομάστηκε ο πολιτισμός που άνθισε στην Κρήτη από τα τέλη της Νεολιθικής μέχρι τις αρχές της Εποχής του Σιδήρου ( π.Χ.)
Τοιχογραφίες και εικόνες του Αγίου, από την Κρήτη
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Στάδια στην εξέλιξη της γραφής : λεξιγραφία, συλλαβική γραφή, αλφάβητο στους σημαντικότερους λαούς από την αρχαιότητα έως σήμερα : Σουμερίους,
ΚΡΗΤΗ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ :ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΠΟΥΡΑΖΑ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Κρήτη Γιώργος Τσαγκάρης E’2’
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Μινωικός πολιτισμός.
«Έλαβαν μέρος 8 Λύκεια του Νομού Χανίων » ΕΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ - GREECE.
Παραθαλάσσιοι οικισμοί της Ελλάδας
Λεωνίδας Κραλίδης 8/12/2013 1ο Πρότυπο Πειρ. Θεσ/νίκης
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
ΠΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΣΟΝΑΣ.
Χοροί Κώστας κ. – Γιάννης Φ..
ΠΑΦΟΣ.
Ηράκλειο, ένας ιστορικός τόπος
Κώστας Μπάρτζης Ε2 1 Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης
Παναγιώτης Μεσίτης Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου Αντρέας Στυλιανού
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Μονή Κύκκου.
Μικαέλλα Σοφοκλέους Κωνσταντίνος Μενελάου Χρίστος Κουμίδης
ΡΑΦΑΗΛ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε
Ο πλανήτης Ερμής. Ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο είναι ο Ερμής.
Θαλής ο Μιλήσιος (640 ή 624 π.Χ π.Χ.)
El Greco
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
Ονομα;γιωργος ζαχαρακις
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τα αξιοθέατα του Ηρακλείου-Αλικαρνασσού
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ.
ΧΑΝΙΑ. Η Σπλάντζια είναι παλιά τουρκική συνοικία, που σήμερα ονομάζεται «πλατεία 1821» και όπου θα δείτε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Οι παραδόσεις μας έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές.
ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ναταλία Καντιώ. Λευκός Πύργος Παρθενώνας Γέφυρα Ρίο-Αντί Ρίο Ναός του Δία Επίδαυρος Το Μαντείο των Δελφών Κνωσός Μυκήνες Το Γεφύρι.
Ωκεανοί και Ήπειροι με μυθικά ονόματα. Ευρώπη Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από.
Οργανολογία ΙΙ Μάθημα V. Νυσσόμενα έγχορδα ΙΙ. Λαούτο Ανήκει στο γένος των λαούτων και είναι αχλαδόσχημο. Ο βραχίονάς του φέρει τάστα και η κεφαλή που.
ΗΡΟΔΟΤΟΣ!! Βασίλης Αρμάντο Δημήτρης. Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ!!!  Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό (σημερινή Τουρκία) εξ ου αποκαλούμενος ο Αλικαρνασσεύς.
ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα.
O Παρθενώνας Δ1ΣΠΥΡΟΣΧΡΙΣΤΙΝΑ. Τι σημαίνει η λέξη Ακρόπολη Το ψηλότερο σημείο μιας πόλης που κατά την αρχαιότητα το οχύρωναν με τείχη.
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΙΡΚΗ.
            13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
Νεοελληνική μεταπολεμική ποίηση: α΄ και β΄ μεταπολεμική γενιά ΕΥ, VIII
1. Η Μινωική Κρήτη.
Η ΠΑΦΟΣ.
ΚΟΡΩΝΗ.
Βιργινία Κούσπαρου Μιχαηλίνα Κούσπαρου
Ωκεανοί και Ήπειροι με μυθικά ονόματα
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Όλες μας οι εικόνες και οι κατασκευές
Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους
το μεγαλύτερο και ομορφότερο φαράγγι στην Ευρώπη
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.
OI ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Γρηγόρης, Φώτης ,Μαρία.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Κώστας κ. – Γιάννης Φ. Χοροί. Καλαματιανό Δημοφιλέστατος δημοτικός χορός ( που λέγεται και ίσος ή συρτός ) με πανάρχαιες ελληνικές ρίζες. Άγνωστος είναι.
Πυθαγόρας ο Σάμιος ( πΧ). Με λίγα λόγια…  υπήρξε σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.  θεμελιωτής.
ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία.
Έλενα Τασίου Τάξη:Δ’ ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2.ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3.ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Ναύπλιο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΟΥΣΙΚΗ Δ. ΣΚΟΥΛΑΣ

Τα πανέμορφα και ιστορικά Χανιά είναι η η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και διετέλεσε έδρα της από το 1898 (επί Κρητικής Πολιτείας) μέχρι το 1972.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΚΑΓΙΑΛΕΣ

XANIA – TAΦOΣ BENIZEΛOY

Η ονομασία Χανιά δεν έχει σχέση με την αραβική λέξη al Hanim = πανδοχείο, το χάνι oύτε με την αρχαία ελληνική λέξη «Αλχάνια». αφού δε λέμε τα Χάνια, αλλά τα Χανιά και η ονομασία Χανιά συναντιέται επί εποχής Ενετών και εξής και συγκεκριμένα με τη γραφή «La Canea».

Η πόλη της Κυδωνίας πήρε το όνομά που έχει από τον ιδρυτή της τον Κύδωνα, ο οποίος ονομάστηκε έτσι, επειδή τον βύζαινε ένας «κύων» > κύ(δ)ων = ο σκύλος.

Ακολούθως και επειδή στα Λατινικά ο κύων, κύνας > Κύδων λέγεται cane ( πληθ. Canea), οι Ενετοί μετονόμασαν την Κυδωνία σε «la Canea» απ΄όπου μετά πρφοήλθε στα ελληνικά η ονομασία « τα Χανιά»

ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΥΔΩΝΙΑΣ, 400 π.χ., ΜΕ ΤΗ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΔΩΝΑ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΚΥΝΑ = Ιταλικά Cane

ΠΙΝΑΚΑΣ Ρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΔΩΝΑ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΚΥΩΝΑ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ (LA CANEA) ΣΕ ΕΝΕΤΙΚΗ ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ

Σύμφωνα με το Στ. Βυζάντιο, αρχαίες πόλεις της δυτικής Κρήτης ήσαν η Κυδωνία, η Πολυρρήνια, η Άπτερα, η Φαλάσαρνα κ.α. Από αυτές η Κυδωνία ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, μετά την Κνωσό και τη Γόρτυνα.

O Ηρόδοτος (44 και 59) αναφέρει ότι η Κυδωνία κτίστηκε από τους Σάμιους, μόνο που εκεί έμειναν μόνο πέντε χρόνια, γιατί μετά διώχτηκαν από τους Κρήτες. Ο Διόδωρος (V, 78.2) αναφέρει ότι η Κυδωνία ήταν μία από τις πόλεις που ίδρυσε ο βασιλιάς Μίνωας στην Κρήτη.

O Παυσανίας (VIII, 53, 4 - 6) αναφέρει ότι οι αρχαίες πόλεις Κυδωνία, Γόρτυνα και Κατρέα της Κρήτης κτίστηκαν από τα αδέλφια Κύδωνα, Γόρτη και Αρχήδιο, παιδιά του βασιλιά της Τεγέας ( Αρκαδίας – Γορτυνίας Πελοποννήσου), όμως οι Κρήτες δεν το ομολογούν, γιατί θεωρούν ότι ο Κύδωνας είναι γιος της θυγατέρας του Μίνωα Ακακαλλίδος και του Ερμού, ο Κατρεύς του Μίνωα και ο Γόρτυς του Ραδαμάνθυος, αδελφού του Μίνωα.

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

FALASARNA

ΒΑΜΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

ΚΙΣΑΜΟΣ

ΜΠΑΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΧΡΥΣΟΣΠΗΛΙΩΤΙΣΑΣ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

ΣΦΑΚΙΑ