Ποια προοπτική για το Σειχ-Σου; Ενδοαστικό πάρκο ή περιαστικό δάσος; Γιώργος Μπλιώνης "Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Γ΄: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ & ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ.
Advertisements

Αστική βιοποικιλότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίπολη, 25 Νοεμβρίου 2013 Προσδοκώμενα οφέλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Έργο SoilPro Αλέξανδρος Χαραλάμπους Living.
ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ)
Μια συμβολή στη βιοποικιλότητα
Γιάννης Α. Μυλόπουλος, Καθηγητής Ελπίδα Κολοκυθά, Επίκ. καθηγήτρια
Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας Παρεμβάσεις του Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας στον τομέα Περιβάλλοντος Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.
Δασική Διαχειριστική Ι
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑ.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Πυρόπληκτων Περιοχών Το πρόγραμμα της Φτέρης εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
CEO & CSR Money Conference 2012 Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 Ρ. Σουλάκη Δντρια ΕΚΕ Ομίλου.
Διαχείριση Φυσικών Πόρων
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ι.Μ.ΔΕΛΑΣΑΛ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ EXALLON ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ.
Ημερίδα Ενημέρωσης ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ
Πρόγραμμα: XM EOX: EL-0024 (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος – Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ) Το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού περιβάλλοντος.
ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους.
ΔΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Δ.ΜΕΛΙΣΣΑΣ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος Ν.998/1979 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Απώλεια ενός μεγάλου πνεύμονα…23/08/2009.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 15 Μαρτίου στην προστασία του Περιβάλλοντος στη στήριξη του Πολιτισμού στη στήριξη κοινωνικών ομάδων στη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. Περιφερειακή.
Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
1 Περιφερειακή Διάσταση του σχεδιασμού για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη & καινοτομία - ΕΤΑΚ συνάντηση εργασίας 4 Σεπτεμβρίου 2012 Κύρια σημεία,
Δασική Διαχειριστική Ι
«. Μια πρωτοποριακή σύμπραξη... Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 30 επιχειρήσεις-μέλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS Στόχος: αποκατάσταση.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαβούλευση.
Αστικό και περιαστικό πράσινο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ – ΑΞΙΟΥ - ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ Εύα Κατράνα Βιολόγος-MSc Περιβαλλοντικής Βιολογίας Υπεύθυνη οικοξεναγήσεων-
Όνομα : Ελένη Κλεάνθους Ειδικότητα : Δασκάλα
1 Διασκέψεις για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη Συνδιάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (1972) υιοθετήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν ορισμένες.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ. ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
Η κτηνοτροφία στις προστατευόμενες περιοχές NATURA.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής Άρτα, Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Cyprus Destination Partnership. Συνεταιρισμός Μοναδική συνεργασία μεταξύ του ΚΟΤ, CSTI και του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Travel Foundation UK Ο συνεταιρισμός.
Πρόταση Αναγνώρισης και Μεθοδολογίας Παρακολούθησης Καμένων Εκτάσεων Δημήτρης Τσούχλης Το υλικό αυτής της παρουσίασης συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την.
 Ο Εθνικός δρυμός ή Εθνικό πάρκο είναι ένα οικοσύστημα ή βιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική αξία που παραμένει ανεπηρέαστο ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Β΄ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ.
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 2: Προβλήματα Δασοκομίας της χώρας. Γενική θεώρηση, αντιμετώπισή τους. Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα,
Ολοκληρωμένη Διαχείριση ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά Διοργάνωση Ημερίδας 14/3/2012.
Jessica Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ JESSICA ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Μανώλης Ματσάγκας.
ΜΑΘΗΜΑ 1: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΗ
Παραδόσεις Εφαρμοσμένης Δασοκομικής
Νίκος Μαρκάτος, Καθηγητής ΕΜΠ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ «ΠΕΔΙΒΟ»
Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;»
Περιβάλλον για την Αειφόρα ανάπτυξη!
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗmΟΣΙΩΝ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΑΣΟΣ «ΚΟΥΡΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ.
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Οιχαλίας, κατά το σχολ
Η σημασία και η αναγκαιότητα του αστικού και περιαστικού πρασίνου στις.
Εργαστήριo 2 «Αναδασώσεις»
Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.
ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Γ΄: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ & ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ.
ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Γ΄: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ & ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ.
Περιβάλλον Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών Γ΄ Λ
Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ποια προοπτική για το Σειχ-Σου; Ενδοαστικό πάρκο ή περιαστικό δάσος; Γιώργος Μπλιώνης "Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης" Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΑΣΟΣ  Οι φυτεύσεις στους γυμνούς σχεδόν λόφους της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 20 ου αιώνα, είχαν στόχο τη σταθεροποίηση των εδαφών και την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.  Οι αναδασώσεις συνεχίστηκαν ιδιαίτερα μετά το 1934 και τη μεταπολεμική περίοδο.  Η συνεχής αναδασωτική προσπάθεια δημιούργησε ένα δάσος έκτασης στρμ. περίπου όπου κυριαρχεί η Τραχεία πεύκη.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ 1997  Τον Ιούλιο του 1997 το Σέϊχ-Σου υπέστη φοβερή οικολογική καταστροφή, καθώς το 55% της συνολικής του έκτασης ( στρμ.) κάηκε.  Ακολούθησαν έργα αποκατάστασης, κυρίως από τις Δασικές Υπηρεσίες.  Η φυσική αναγέννηση της Τραχείας και οι φυτεύσεις με νέα είδη (δρύ, αριά, φράξο, κέδρο, κυπαρίσσι, κουκουναριά, κουτσουπιά κ.α.) οδήγησαν στην ύπαρξη ενός δάσους που κατά 55% είναι ένα νεαρό και ευαίσθητο οικοσύστημα που πρέπει ακόμη περισσότερο να προστατευθεί.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ.Μ.  Τα τελευταία 4 χρόνια υλοποιήθηκε το έργο «Προστασία και Αναβάθμιση Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου)».  Το συντονισμό είχε η Δ/νση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ.Μ.  Άξονες δράσης:  Αντιπλημμυρική προστασία  Προστασία δασών  Περιβαλλοντική αναβάθμιση  Ευαισθητοποίηση

Αποτελέσματα: άλλοτε επιτυχημένα άλλοτε αμφισβητούμενα!

Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από πολλές πλευρές για να έχει και πάλι η Θεσσαλονίκη ένα δάσος που της αξίζει

Ένα δάσος με υψηλή βιολογική αξία

Χωρίς τα σημερινά προβλήματα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Σύνδεση με γειτονικά οικοσυστήματα  Να παραμείνει το δάσος «περιαστικό» και να μην μετατραπεί σε «ενδοαστικό πάρκο».  Να διατηρηθεί η σύνδεση του δάσους με τα γειτονικά οικοσυστήματα και κυρίως με το φυσικό δάσος του Χορτιάτη.  Να αναληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως υπογειοποίηση μέρους του δρόμου Πανόραμα – Χορτιάτης.

Πεύκα Ασβεστοχώρι Εξοχή Πανόραμα Χορτιάτης

 Να διατηρηθούν πράσινοι φυσικοί διάδρομοι μεταξύ οικισμών όπως τα Πεύκα και το Ασβεστοχώρι.  Να επεκταθούν οι διαχειριστικές παρεμβάσεις (και φυτεύσεις) σε όλο το μέτωπο βορείως της πόλης.  Να προστατευτούν και να επεκταθούν τα φυσικά δρυοδάση στο Κουρί και στο Φίλυρο. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επέκταση διαχειριστικών παρεμβάσεων

 Να υπάρξει ένας τολμηρός σχεδιασμός «εισόδου» του δάσους στην πόλη.  Αυτό σημαίνει:  σύνδεση της δασικής έκτασης με τη φυσική βλάστηση των χειμάρρων που διασχίζουν την πόλη,  αναβάθμιση των χειμαρρικών οικοσυστημάτων  Σύνδεση των πράσινων εκτάσεων των χειμάρρων με συγκεκριμένα πάρκα της πόλης (Κήποι του Πασά, Καυταντζόγλειο)  Πεζογέφυρες στην Περιφερειακή Οδό ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Σύνδεση με αστικό πράσινο

 Φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων που παρέχουν τροφή για τα πουλιά  Ενίσχυση της υδροχαρούς βλάστησης στα ρέματα  Προστασία και επέκταση της Μακκίας βλάστησης  Ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα για εγκατάσταση συστάδων δρυός στα καταλληλότερα εδάφη  Αποφυγή χρήσης ξενικών ειδών ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Αναβάθμιση της ποικιλότητας

 Να κατασκευαστούν μονοπάτια που να συνδέουν την πόλη με το δάσος.  Να υπάρξουν προγράμματα ξεναγήσεων και πεζοπορίας, με την υποστήριξη των Δήμων και τη συνεργασία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.  Να δημιουργηθεί Κέντρο Πληροφόρησης και Φορέας Διαχείρισης ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Προσβάσεις, ξεναγήσεις και διοίκηση

Για ένα περιαστικό δάσος με υψηλή οικολογική αξία και πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης Σας ευχαριστώ!