ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πιστοποίηση Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας»
Advertisements

1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
Παρουσίαση στην ΕΧΑΕ 18 Νοεμβρίου 2013
ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ
16/09/2008ΥΠΕΞ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ 1 Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Β. Παΐσιος Πρόεδρος ΕΕΠΕΣ.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009» ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Θεσσαλονίκη, 21/12/2009 Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Η σημασία και ο Ρόλος των ΤΠΕ στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας Βασίλης Θωμαΐδης Πρόεδρος.
Του Μιχάλη Παπαηλιάκη Γεωπόνου στη Διεύθυνση Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης Διδάσκοντος καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Διακρατική.
Μέτρο 123Α – Μεταποίηση και Εμπορία γεωργικών προϊόντων
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΥΑΓΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ Βοηθ. Γεν. Δντης.
3 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Αθήνα, Ιουνίου 2007.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ1 Περιφερειακό Marketing Μοντέλο Περιφέρειας Κρήτης. Εξαγωγική ομπρέλα προϊόντων ελαιόλαδου.
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
“Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων”
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
12 Οκτωβρίου 2009 «Η πορεία της βιομηχανίας προς το 2020 Περιφερειακή Ανάπτυξη – Καινοτομία - Εξωστρέφεια»
expectations raise your H ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Νέες τάσεις της διεθνούς αγοράς Ελληνικά αγροτικά προϊόντα Προϋποθέσεις ανάδειξης σε ισχυρό εξαγωγικό «όπλο» ΥΠΕΞ – Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας: Υποστήριξη.
ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
Ερωτήσεις Televoting 9 th HealthWorld 21/4/2010. Α – Β Γ Την περίοδο η απασχόληση στις φαρμακευτικές.
Ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού των ΜΜΕ σε Θέματα Εξωστρέφειας.
Προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή του κανονισμού REACH Αθήνα, 18 Μαίου 2006 Πορεία έγκρισης της πρότασης REACH από την ΕΕ Αλέξανδρος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Α. Πορεία δράσης μαρμάρου Β. Επόμενες Προγραμματισμένες ενέργειες δράσης. Γ. Συνοπτική Ενημέρωση για την Πρόσκληση Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.
18η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
1 Καινοτομικό Πρόγραμμα RI-SE ΕΚΕΠΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
1 ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος Καθηγητής Γεωπονίας Α.Π.Θ.
ΚΙ.Β.Υ.Κ ΚΙνηση Βιοκαλλιεργητών Υπερτροφών Κύπρου
1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δημιουργώντας στην αυλή μας.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Νόμος 2939/ ΦΕΚ 179Α / “Συσκευασίες και Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων” ΠΔ 82 ΦΕΚ 64Α / “Μέτρα,
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ στο Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Παρουσίαση της Πράξης Ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων και της τοπικής κοινωνίας.
RIS3 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Σύνοψη Συνάντησης Εργασίας.
Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Προγράμματα Εκσυγχρονισμού των Επιχειρήσεων 24 Ιουνίου 2009.
Αγροτική Επιχειρηματικότητα:
Η αγορά των βιολογικών προϊόντων Προοπτικές και απαιτήσεις ΑΘΗΝΑ Σεπτέμβριος 2008 ΑΘΗΝΑ Σεπτέμβριος 2008 Σπύρος Σγούρος Πρόεδρος-Γεν. Διευθυντής.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Νόμος 2939/ ΦΕΚ 179 Α / “Συσκευασίες και Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων” ΠΔ 82 ΦΕΚ 64 Α / “Μέτρα, όροι.
Αρωματικά Φυτά-Εναλλακτικές Καλλιέργειες
Η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα Μηνάς Καρατζόγλου Προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης της Αγοράς και του Ανταγωνισμού.
Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος ΔΑΣΤΑ Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος Αν Καθηγητής, Πανεπιστημίου Αθηνών Αντιπρόεδρος Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος.
"Πορεία και Προοπτικές του Ελληνικού Ελαιολάδου στη Διεθνή Αγορά" Γρηγόρης Αντωνιάδης Πρόεδρος Δ/Σ ΣΕΒΙΤΕΛ Ημερίδα ΥΠΕΞ-ΥΠΑΑΤ, 16/9/2008.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Γιάννης Παπαδάκης Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δ/νση Τεχνολογικής.
“Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία” 16 Μαΐου 2013 Κιλκίς.
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
Επιμελητήριο Ηρακλείου Δήμος Καστελλίου Δήμος Καστελλίου Δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και δυνατότητες για νέα επαγγέλματα Επιμελητήριο.
Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Ελληνικά Προϊόντα & Τεχνολογίες Αιχμής «Οι Επιδόσεις του Ελληνικού Αγροτικού Τομέα » Βασίλειος Θωμαΐδης Πρόεδρος.
«ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ»
Βασίλειος Δρούγκας Υποδιοικητής ΑΤΕbank. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ χρόνια στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναγνώριση φυτών-Τρόπος καλλιέργειας Εκπαιδευτής: Κωτσοβίνου Ευαγγελία.
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
Πληροφόρηση, υποστήριξη και συμβουλευτική για την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.  ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ  Αρωματικά φυτά είναι μια ομάδα ειδών φυτικού βασιλείου με κοινό χαρακτηριστικό το ότι περιέχουν στα διάφορα.
RIS 3 – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Αγροδιατροφή Καραμάρκος Κώστας TEXNIKOΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΙΧ. ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ RIS3 ΤΗΣ ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ ΣΙΑΤΙΣΤΑ 12/12/2015.
1 Νέα δυναμική για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος, MSc Νοεμβρίου 2013 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ "Εθνική Συνδιάσκεψη.
Ίδρυση τον Ιούλιο του Έναρξη παραγωγικής διαδικασίας τον Ιούλιο του 2013 Έναρξη εμπορικής δραστηριότητας τον Μάρτιο του 2014 ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
Ντίνος Μπλιάτσιος ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. 7/11/2013.
Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία
ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Μια ή περισσότερες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο?
Πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά βάμβακος
Παρουσίαση στο Συνέδριο ΣΕΓΜ 2017 Γιώργος Τζιάλλας
Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας Δρ Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
Η επιχείρηση………………………………… που εδρεύει στην περιφέρεια ……………………
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Σκοπός της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι η παραγωγή αιθέριων ελαίων και ξηράς δρόγης. Τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες αρωματοποιίας, αρτυμάτων και καρυκευμάτων, καθώς και στη φαρμακοβιομηχανία. Η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή είναι η Ασία και ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονταν περίπου σε 86.000 εκτάρια (860.000 στρ.) και στην Ελλάδα σε 17.000 στρ., δηλαδή περίπου το 2%.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Με βιολογικό τρόπο παραγωγής καλλιεργούνται περίπου τα 2.500 στρ. Η ελληνική αυτοφυής αρωματική και φαρμακευτική χλωρίδα είναι η πλουσιότερη και ποιοτικότερη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών. Ευδοκιμούν 120 είδη φυτών, τα 70 εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως μελισσοτροφικά.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΛ/ΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ (στρ) Βασιλικός Ocinum basilicum 190 Δενδρολίβανο Rosmarinus officinalis 180 Δίκταμος Origanum dictamus 80 Θυμάρι Thymus capitatus 90 Κρόκος Crocus sativus 2.100

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΛ/ΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ (στρ) Λεβάντα Lavandula angustifolia 240 Μέντα Mentha piperita 110 Ρίγανη Origanum vulgare 8.300 Τσάι του βουνού Sideritis syriaka 630 Φασκόμηλο Salvia officinalis 180

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ 2001 Ποσότητα (σε tn) 13.100 850 Αξία (σε €) 10.650.000 6.870.000 2002 5.400 1.150 10.900.000 6.500.000 2003 4.850 2.150 9.000.000 4.500.000

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ Επισημαίνεται το διαχρονικό έλλειμμα (ποσοτήτων και αξίας) στο ισοζύγιο πληρωμών. Ως προς τις ποσότητες η ρίγανη καλύπτει το 63% των εξαγόμενων προϊόντων και ακολουθούν ο κρόκος , η δάφνη και το φασκόμηλο με 2%. Ως προς το σύνολο της αξίας των εξαγώγιμων προϊόντων ο κρόκος κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 51% και ακολουθεί η ρίγανη με ποσοστό 19%. Το συμπέρασμα που συνάγεται από τα παραπάνω είναι ότι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας εισαγωγών-εξαγωγών «κλείνει» λόγω της υψηλής αξίας του κρόκου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΛΑΔΟΥ Μέχρι την ένταξή μας στην ΕΟΚ (1980), εφαρμοζόταν Εθνική Πολιτική για τον κλάδο, με καθορισμό τιμών παρέμβασης και απορρόφηση της παραγωγής από φορείς παρέμβασης (Συνεταιρισμούς). Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις υπερέβαιναν τα 50.000 στρ. Μετά την ένταξη της χώρας μας ο κλάδος εξαιρέθηκε από όλες τις ΚΟΑ, με συνέπεια τη σημαντική υποχώρησή του. Στις 12 Ιουνίου 2007, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ προσδιορίστηκε η μεταρρύθμιση της νέας ΚΟΑ οπωροκηπευτικών με ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2008. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ο κρόκος και αρωματικά φυτά που προορίζονται για μαγειρική χρήση (θυμάρι, βασιλικός, φασκόμηλο και ρίγανη). Γι’ αυτά τα προϊόντα μπορούν να αναγνωριστούν Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΛΑΔΟΥ Οι ανασταλτικοί παράγοντες επέκτασης της καλλιέργειας είναι οι εξής: Μη επαρκής ενημέρωση των αγροτών ως προς τις καλλιεργητικές τεχνικές. Έλλειψη πιστοποιημένων σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού. Έλλειψη σύνδεσης πρωτογενούς παραγωγής και βιομηχανιών τυποποίησης ή παραγωγής αιθέριων ελαίων. Συγκέντρωση των μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας στην Αθήνα και Μακεδονία κατά κύριο λόγο και στην Κρήτη κατά δεύτερο. Μη επαρκής προώθηση των προϊόντων μέσω καινοτόμων συσκευασιών ως προς την τυποποίησή τους ή ως προς την παραγωγή αιθέριων ελαίων.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟÏΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ Οι προοπτικές του κλάδου «περνάνε» μέσα από τις ακόλουθες παραμέτρους: Αξιολόγηση αυτοφυούς γενετικού υλικού και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, με σκοπό την εξασφάλιση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού προς παραγωγή επώνυμων τοπικών προϊόντων. Ανάδειξη πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων (βιολογικών, προϊόντων ΠΟΠ και προϊόντων ΠΓΕ). Προβολή και προώθηση των προϊόντων στην διεθνή αγορά μέσω ημερίδων, εκθέσεων κλπ. Προώθηση αυτοφυών γενοτύπων, καλλιεργούμενων αποκλειστικά στην Ελλάδα. Ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας καινοτόμων προϊόντων. Προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών σε ατομική ή συλλογική βάση. Συντονισμός των ανωτέρω δράσεων μέσω της ίδρυσης Ινστιτούτου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.