Αλληλεπιδράσεις θρεπτικων συστατικών των τροφιμων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ορισμός Νηστείας Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία».  Αλλά, στην θρησκεία.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
Διατροφή και Ασθένειες
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικων συστατικών των τροφιμων Τα τρόφιμα είναι σύνθετοι συνδυασμοί που προέρχονται από πολλές πηγες. Όλα τα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα αλλεπίδρασης (χημικής) σε διαφορετικό βαθμό. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές προσδιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητα, απορρόφηση και αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών

Η βιοδιαθεσιμοτητα δηλώνει την έκταση στην οποία ένα θρεπτικό συστατικό ή χημική ένωση είναι διαθεσιμη για μεταβολισμό Η απορροφηση που προσδιορίζει τη βιοδιαθεσιμότητα, είναι η διαδικασία κατά την οποία αυτές οι ενώσεις περνούν στους ιστούς του οργανισμού. Δηλ. Απορρόφηση από τα τοιχώματα του λεπτου εντερου.

Η αξιοποίηση είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός τελικά χρησιμοποιεί τα συστατικά των τροφίμων. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων μπορούν να εχουν σημαντική επίδραση στην υγεία και τη καλη διατηρηση του οργανισμού. Μερικές μπορούν να είναι ευεργετικές ενώ άλλες να είναι επιζήμιες σε βαθμό που είναι θανατηφόρες.

Θετικές αλλαηλεπιδράσεις είναι εκείνες που αυξάνουν ή βελτιώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα απορρόφησης και αξιοποίηση των τροφίμων ή των θρεπτικών τυς συστατικών, ενώ αρνητικές αλληλεπιδράσεις είναι εκείνες που παρεμποδίζουν, μειώνουν ή ολικά μπλκάρυν τις παραπανω δράσεις. Οι τρόποι με τους οποίους οι αλληλεπιδράσεις λαμβάνουν χώρα ονομάζονται «μηχανισμοί δράσης» Μερικοί από τους πιο κατανοητούς μηχανισμούς αναφερονται σαν «δέσμευση», «αναστολή ή παρεμποδιση» και ανταγωνισμός

Κατά την δέσμευση ένα μόριο μπορεί να ενωθεί με ένα ή πολλα μόρια καθιστώντας τα μη διαθεσιμα για τον οργανισμό. Μερικά από τα συστατικά που αποτελούν Τις ίνες στα τρόφιμα, για παραδειγμα μπορεί μονιμα να δεσμεύσουν τα μέταλλα δημιουργώντας «σύμπλοκα» Η δέσμευση αυτη καθιστά πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά είτε τελείως ανεύρετα ή διαθεσιμα σε μειωμένες ποσότητες.

Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να έχει σαν αποτελεσμα την απομακρυνση ή καταστροφή του δεσμευτικού παραγοντα. Η επξεργασία μπορεί να προκαλεσει τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των θρεπτικών συστατικών. Η παρεμπόδιση ή η αναστολή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν η διεργασία της καταστολής ή ανασχεσης μιας λειτουργίας ή δρασης. Το οινοπνευμα π.χ. μπορεί να δράσσει σαν παρεμποδιστής καταστρεφοντας τα κύτταρα και μειώνοντας την ικανότητας τους να απορροφούν θρεπτικά συστατικά κανονικά.

Ένα άλλο πραδειγμα συναγωνισμού είναι μεταξύ σιδήρου και ψευδαργύρου για τη δημιουργία δεσμών με την τρασφερίνη ή σιδηροφιλίνη, μια πολύ σημαντική πρωτείνη του αίματος αναγκαίας για τη μεταφορά σιδήρου στους ιστούς.

Ύψος της καταλισκόμενης πρωτείνης επηρεάζει την απορρόφηση, κατακράτηση και αξιοποίηση των άλλων θρεπτικών συστατικών, ειδικά των μεταλλων. Ο μεταβολισμός του ασβεστίου επηρεάζεται σημαντικά από την κατανισκόμενη πρωτείνη. Ακόμη και μικρές αυξήσεις πρωτείνης ανεβάζουν το ποσό του ασβεστίου που απομακρύνεται με τα ούρα.

Εάν αυτό συμβαίνει μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.

Οι φυτικές τροφές ειδικά οι σπόροι περιέχουν ίνες και ένα οργανικό οξύ (φυτικό οξύ) Οι διαιτητικές ίνες και τα άλατα του φυτικού οξέος στα φυτικά τρόφιμα δεσμεύουν τα μεταλλα και σχηματίζουν αδιαλυτα σύμπλοκα που δύσκολα απορροφούνται από τον άνθρωπο. Η βιοδιαθεσιμότητα του ψευδαργύρου είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο αλλα δεν υστερούν και το ασβεστιο, μαγνησιο, φώσφορος και σίδηρος

Το πίουρο των σπόρων και των δημητριακών παίζει σπουδαίο ρόλο στην αλληλεπίδραση των μεταλων. Όταν τα δημητριακά αλέθονται τότε τα πίτουρα απομακρύνονται μαζί και τα φυτικά άλατα που υπάρχουν εκεί, με σύνεπεια την βιοδιαθεσιμοτητα των μεταλλίων. Ειδικα για τον σίδηρο και ψευδάργυρο. Εάν τα πιτυρα συμπεριλαμβανονται στο ψωμί που έχει υπερβληθεί σε ζυμωση, υπάρχει πιθανότητα η ποσοτητα των φυτικών αλατων να μειωθεί.

ν Αλληλεπιδραση μεταξυ των απλών υδατανθράκων με τις πρωτείνες κατά την ξηρανση ή αποθηκευση αφυδατωμένων τροφίμων. Τα σάκχαρα συμπυκώνονται με τα αμινοξέα των πρωτείνες υποβαθμίζοντας την ποιοτητα των πρωτεινων παραγοντα και δυσαρεστες οσμές.

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών με μεταλλα και βιταμίνες Ανισορροπία γευμάτων με μη ευνοικές αναλογίες μεταλλων μπορούν να οδηγησουν σε πειζήμιες αλληλεπιδράσεις μεταλλων. Π.χ. η μεγάλη καταναλωση ψευδαργυρου προκαλεί αναιμία που οφείλεται στην έλλειψη χαλκού. Επίσης η μεγάλη καταναλωση ωευδαργυρου επηρεάζει και την απορρόφηση του ασβεστίου. Αυτή η παρεμποδιστική αυτή δράση δεν υφίσταται όταν τα επίπεδα του ασβεστίου είναι ικανοποιητικά

Ο φώσφορος βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου Ο φώσφορος βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου. Ενώ ο φωσφορος υπαρχει αφθονος στα τρόφιμα, το ασβεστιο απανταται στα γαλακτοκομικα. Συνινσταται σχεση ασβεστιου προς φωσφορο 1 προς 1 ή δύο προς 1. Η αύξηση της καταναλωσης αεριούχων ποτών σε βαρος του γαλακτος μεταβαλλει την αναλολια ασβεστίου προς φωσφορο σε τετοιο βαθμό που μειωνεται η απορροφηση του ασβεστίου γιατι τα εριουχα ποτα περιεχουν αρκετό φωσφορο. Αυτό είναι αρκετά επζήμιο για τη περίοδο της εγκυμοσύνης και της ναπτυξης των μικρών παιδιών.

Υπαρχουν ορισμένοι μη διατροφικοί παραγοντες στα τρόφιμα που είναι υπέυθυνοι για αλληλεπιδράσεις όπου συμμετεχουν θρεπτικά συστατικά. Ονομαζονται «αντι-θρεπτικά συστατικά», φυσικές τοξικές ουσίες, αντιμεταβολίτες και σαν αντι βιταμίνες. Είναι παρεμποδιστες ενζύμων, ανταγωνιστές βιταμινών, ταννινες, οξαλικά άλατα, θειγυκοζίες και σαπωνίνες.

Τα περισσότερα από αυτά είτε αδρανοποιούνται κατά την επεξεργασία ή δεν είναι τοσο σημαντική η παρουσία τους σε ένα υγιή οργανισμό με ισορροπημένη διατροφή. Οι παρεμποδιστές των πρωτεολυτικών ενζύμων είναι οι πλέον γνωστοί που επηρεάζουν το μεταβολισμό των πρωτείνων. Απαντούν στη σόγια, όσπρια και δημητριακά. Καταστρέφονται με τη θερμανση

Αβιδίνη στο ασπρο του αυγού, δεσμευει την βιοτινη που καθιστα μη διαθεσιμη. Στα τηγανιτά ή βραστα αυγά δεν υπάρχει αυτο το πρόβλημα. Η βιταμίνη Β1, αδρανοποιείται από τις θειαμινάσες στα ωμα ψάρια. Καταστρέφονται με θερμανση.

Οι θειογλυκοζιτες απαντουν στα λαχανα, μουσταρδα, ρεπανακαι Οι θειογλυκοζιτες απαντουν στα λαχανα, μουσταρδα, ρεπανακαι. Προκαλούν προβληματα στον θυροειδή αδενα. Σ’αυτους οφείλειται το 4% βρογχοκήλη. Παρεμαβίνουν στην απορροφηση του ιωδίου από το θυροειδή. Από τότε που εμπλουτίζουμε το αλατι με ιω΄διο το προβλημα μειωθηκε πολύ.

Ταννίνες σε τσαι και κόκκινα κρασια. Οι ταννίνες μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των χημικών ενώσεψν του σιδηρου, Β12, πρωτεινών μπλοκαροντας τα ενζυμα του μεταβολισμού των. Η γκοσσυπολη στο βαμαβκόσπορο μειώνει την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου δεσμευοντας το

Τα οξαλικά άλατα απαντωνται στα φυτικά προιοντα και κυριως στα λαχανικά. Δεσμευουν το ασβεστιο και παρεμβανουν στην απορροφηση του. Οι σαπωνίνες είναι γλυκοζίτες και παντουν σε μαγαλη ποικιλία φυτών (σόγια, σακχαροτευτλα, φυστικαι, απανακι). Σχηματιζουν συμποκα με την χοληστερίνη και επομενως μειωνουν την ποσοτητα της από το πλασμα.

Αλλά υπερβολική τους χρήση προκαλεί θραυση των αιμοσφαιρίων γι’αυτό και θεωρούνται οι κατ’εξοχήν «φυσικές τοξικές ενώσεις»

Θετικη αλληλεπιδραση Η παρουσία της βιταμίνης C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι η καταναλωση μιας τοματας μαζι με ένα τρόφιμο που περιεχει σίδηρο, βοηθάει στην διαθεσιμότητα του σιδηρου. Βιατμινη D και ασβεστιο. Το γαλα ενισχύεται με βιταμινη D ΚΑΙ Η ΒΙΤΑΜΊΝΗ D συμπεριλαμβανεται σε συμπληρωματα ασβεστιου.