Οψιανοσ ή Οψιδιανοσ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Advertisements

Väder- och Klimatförändringar
Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση.
ΥΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή έξοδος από το εσωτερικό της Γης ή άλλου ουράνιου σώματος που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από.
Αν κόψουμε τη γη μας στη μέση, πώς θα είναι; Τι θα συναντήσουμε;
ΠΥΡΙΤΙΟ.
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος & Δημήτρης Μιχαλακόπουλος
ΠΥΡΙΤΙΟ.
BRIEF Πρέπει να σχεδιαστεί ένα φωτιστικό εσωτερικού χώρου ειδικά σχεδιασμένο να καλύπτει τις ανάγκες σε φωτισμό των ατόμων που ασχολούνται με μοντελισμό.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΗΗΜΕΙΑ.
Αιολική ενέργεια Γ.ΜΕΡΝΤΑΡΙ, Θ.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, Γ.ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, Κ.ΜΠΟΥΝΤΑΣ,
ΚΑΛΙΟ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΒΙΤΣ.
Πυριτιο Βενετία Τσαγκαρούλη Μαριτίνα Τσαγκαρούλη Δήμητρα Λυμπεράκου
Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ 8/4/2017 Εγγλεζάκη Φρίντα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΡΜΑΝΤΖΗ!. ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ Ο οψιανός ή οψιδιανός είναι πέτρωμα που προέρχεται από ηφαιστειογενείς περιοχές νεαρής γεωλογικά.
ΤΜΗΜΑ : Β1 ΟΜΑΔΑ : ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ
Η ατμόσφαιρα.
Το νησί μου. Η Κως είναι νησί του Αιγαίου. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό.
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
Κανελλοπούλου Δέσποινα
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΥΑΛΙ Σχολείο: 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης Μέλη Ομάδας: Δερδελάκου Τζένη
ΓΥΑΛΙ Ρουμελιώτης Αναστάσιος Τρουγκάκου Δήμητρα Σβολόπουλος Κων/νος
Θερμική μεταμόρφωση Παρατηρείται στην επαφή μιας μαγματικής διείσδυσης με τα περιβάλλοντα πετρώματα Υψηλή θερμοκρασία Επίδραση ρευστών από το μαγματικό.
Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ Θέση του Άνθρακα στον Περιοδικό Πίνακα Βρίσκεται στη 14 η ομάδα και στη 2 η περίοδο του Π.Π. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα C.
Όπως προαναφέρθηκε, η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία αρχίζουν οι μεταμορφικές διεργασίες στα ιζήματα είναι 150 ο C – 200 ο C και η ελάχιστη πίεση 0,5.
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΣΕΙΣΜΟΙ ΝΑΣΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14
ΠΥΡΙΤΙΟ …!.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται μια συσκευή.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ
Medilab.pme.duth.gr Δρ. Π. Ν. Μπότσαρης 1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ.
ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ..  ΓΕΝΙΚΑ : ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ 14 η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ.
 Το πυρίτιο (Silicium) είναι το χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο Si, ατομικό αριθμό 14 και ατομική μάζα 28,0855 amu. Είναι ένα μεταλλοειδές που ανήκει.
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Δυνάμεις που διαμορφώνουν
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΓΥΑΛΙ.
Όνομα: Γκρέκα Πελαγία Αριθμός μητρώου:484 Εξάμηνο: Δ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΠΑΣΙΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Θερμότητα.
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Τεχνολογια υλικων Θεωρητική Εισαγωγή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Το πυρίτιο Ιδιότητες και χρήσεις.
Ηφαιστεια αγγελικη & χριστιανα Στ΄2.
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Επανάληψη Α τετραμήνου
Οι Φυσικές καταστάσεις της ύλης και οι αλλαγές τους
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
Οι σεισμοί και τα ηφαίστεια στη ζωή μας
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οψιανοσ ή Οψιδιανοσ

ΠΥΡΙΤΙΟ Το πυρίτιο βρίσκεται σπάνια ελεύθερο στην φύση. Η κυριότερη ένωσή του είναι το SiO2 το οποίο είναι βασικό συστατικό της άμμου και του γυαλιού.

ΦΥΣΗΤΟ ΓΥΑΛΙ Γενικά Το φυσητό είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει τη διόγκωση του λειωμένου γυαλιού σε μια φούσκα, ή μπαλίτσα, με την χρήση του σωλήνα φυσήματος. Η διαδικασία περιλαμβάνει το φύσημα σύντομων ριπών αέρα σε μια λειωμένη μερίδα του γυαλιού που μαζεύεται από τη μία πλευρά ενός σωλήνα. Αυτό έχει την επίδραση της διαμόρφωσης ενός ελαστικού στρώματος στο εσωτερικό της σταγόνας γυαλιού που ταιριάζει με το εξωτερικό που προκαλείται από την αφαίρεση της θερμότητας από το φούρνο. Ο τεχνίτης μπορεί έπειτα φυσώντας στο σωλήνα να διογκώσει το λειωμένο γυαλί σε μια φούσκα και να απασχοληθεί σε μια επιθυμητή μορφή. Εξειδικευμένοι εργάτες είναι σε θέση να δώσουν σχεδόν οποιαδήποτε μορφή με την περιστροφή του σωλήνα, την ταλάντευση του και τον έλεγχο της θερμοκρασίας του κομματιού ενώ φυσούν. Μπορούν να παραγάγουν μια μεγάλη ποικιλία των αντικειμένων γυαλιού

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το γυαλί σαν υλικό υπήρχε ανέκαθεν στην φύση, σχηματισμένο από το λιώσιμο συγκεκριμένων πετρωμάτων, σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών (κυρίως μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις). Πρόκειται για τον οψιδιανό, ένα σκούρο αδιαφανές πέτρωμα, που χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή κοσμημάτων, αγγείων, εργαλείων και όπλων.

Η πρώτη εμφάνιση του γυαλιού στην Ελλάδα Στην Ελλάδα το γυαλί πρωτοεμφανίζεται κατά τον 14ο π. Χ. αιώνα, στα νησιά του Αιγαίου και τις Μυκήνες. Το γυαλί αναφέρεται σαφώς για πρώτη φορά από τον Πλάτωνα (Τιμαίος 61c). Πάντως στον ελλαδικό χώρο δεν είναι γνωστό κανένα αξιόλογο κέντρο παρασκευής γυαλιού, πιθανώς επειδή δεν υπήρχε η πρώτη ύλη (πυριτική άμμος).

ΣΥΝΘΕΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το γυαλί είναι εξ ορισμού ένα άμορφο υλικό. Αποκαλείται άμορφο επειδή δεν είναι ούτε στερεό ούτε υγρό, αλλά παραμένει σε μια υαλώδη κατάσταση. Σ τη φύση υπάρχει με τη μορφή του φυσικού γυαλιού, που δημιουργείται κατά την ταχεία άνοδο και ψύξη του μάγματος στην επιφάνεια της Γής. Το κοινό γυαλί το οποίο χρησιμοποιείται στα κτίρια, είναι προϊόν τήξης πυριτικής άμμου (SiO2) 65%, (συνθετικής) σόδας (Na2CO3) 15% και ασβεστόλιθου (CaCO3)/δολομίτη (CaCO3-MgCO3) 18%. Στο «χαρμάνι» προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα υλικά (όπως μεταλλικά οξείδια Al2O3, MgO, Fe2O3), σε μικρές ποσότητες, είτε για να βελτιώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του γυαλιού, είτε για να διευκολύνουν την διαδικασία παραγωγής, είτε για να χρωματίσουν την μάζα του. Άλλοι τύποι γυαλιών (κρύσταλλα, βοριοπυριτικά γυαλιά κλπ), προκύπτουν από συνδυασμούς των βασικών πρώτων υλών με άλλα δευτερεύοντα υλικά, στις κατάλληλες αναλογίες.

ΝΗΣΑΚΙ ΓΥΑΛΙ , ΚΩΣ Στη μέση περίπου της απόστασης Κως - Νίσυρος, 4-5 ναυτικά μίλια Νότια από την Κω βρίσκεται το μικρό νησάκι Γυαλί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο ηφαιστειακής προέλευσης απ' όπου εξορύσσουν κυρίως ελαφρόπετρα. Υπάρχουν και στρώματα οψιδιανού και περλίτη. Στο νησάκι έχουν βρεθεί ίχνη από προϊστορικές εγκαταστάσεις ανθρώπων (Νεολιθική εποχή και πρώιμη εποχή του Χαλκού). Η πρόσβαση γίνεται μόνο με μισθωμένο σκάφος και αφού πρώτα πάρετε άδεια από τους υπεύθυνους της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τα ορυκτά προϊόντα της γης. Φυσικά πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε νερό και ίσως πρόχειρο φαγητό, καπέλο, γυαλιά ηλίου και να είστε κατάλληλα ντυμένοι, γιατί ο ήλιος στο ξερό τοπίο είναι πολύ δυνατός.

ΠΕΡΛΙΤΗΣ ΧΑΛΑΖΙΑΣ

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΖΙΑ ΚΑΠΝΙΑΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

ΑΧΑΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΑΙΟΣ

ΟΠΑΛΙΟ ΙΑΣΠΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ 24-02-2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ