Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση.

3 SiO2 διοξείδιο του πυριτίου κρυσταλλικό άμορφο χαλαζίας αμέθυστος
όνυχας οπάλιος αχάτης

4 και κυρίως… πυριτική άμμος (άμμος θαλάσσης)

5 Γυαλί εύθραυστο σκληρό άμορφο στερεό κακός αγωγός του ηλεκτρισμού
κακός αγωγός της θερμότητας όταν θερμαίνεται, ρευστοποιείται και μπορεί να «χυθεί» σε καλούπια ή να «φυσηθεί» με αέρα.

6 φυσικό γυαλί περλίτης οψιδιανός Όταν το ρευστό μάγμα από το εσωτερικό της Γης βγει απότομα στην επιφάνεια (π.χ. σε ηφαίστεια), τότε ψύχεται απότομα και δημιουργεί φυσικό γυαλί.

7 Η αρχαιότερη «συνταγή» γυαλιού
τεχνητό γυαλί Αρχαία Μεσοποταμία π.Χ. « άμμος (SiO2), σόδα (Na2CO3), ασβεστόλιθος (CaCO3) και θέρμανση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία…» Η αρχαιότερη «συνταγή» γυαλιού

8 κοινό γυαλί (σημερινή συνταγή)
κοινό γυαλί (σημερινή συνταγή) « άμμος (SiO2), σόδα (Na2CO3), ασβεστόλιθος (CaCO3) και θέρμανση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία…» η ίδια συνταγή!!! διάφορες ποιότητες γυαλιού αν βάλουμε σόδα ποτάσας (Κ2CO3) αντί για απλή σόδα το γυαλί είναι σκληρότερο και πιο διαφανές. αν προσθέσουμε οξείδια του μολύβδου παίρνουμε κρύσταλλα. αν προσθέσουμε οξείδια διαφόρων μετάλλων παίρνουμε χρωματιστό γυαλί. με πιο πολύπλοκες συνταγές παίρνουμε θερμοανθεκτικό γυαλί (pyrex) ή αλεξίσφαιρο γυαλί κλπ.

9 κεραμικά κεραμικά από απλή άργιλο (πηλός)
ακριβά κεραμικά από ειδικό πηλό, την φαγεντιανή γη τα καλύτερα κεραμικά από καολίνη – την καθαρότερη μορφή πηλού (πορσελάνες) πυρίμαχα κεραμικά από ειδική ποιότητα αργίλου που περιέχει οξείδιο του μαγνησίου (MgO)

10 οπτικές ίνες Το διοξείδιο του πυριτίου που χρειάζεται για την κατασκευή τους είναι άφθονο στη φύση (σε αντίθεση με τον χαλκό των καλωδίων). Η ικανότητα μεταφοράς ενέργειας από μια μόνο ίνα αντιστοιχεί σε εκατοντάδες χάλκινους αγωγούς. Έχουν μικρό βάρος. Είναι φθηνότερες από τα άλλα μέσα μετάδοσης τηλεπικοινωνιακών μηνυμάτων. Είναι σχεδόν αδύνατη η υποκλοπή ή γενικά οι παρεμβολές.

11 ημιαγωγοί Silicon Valley (Κοιλάδα του Πυριτίου), ΗΠΑ
Ημιαγωγός είναι κάθε υλικό, όπως το πυρίτιο ή το γερμάνιο, που επιτρέπει να περνά το ηλεκτρικό φορτίο από μέσα του με κάποιες προϋποθέσεις, όπως είναι αύξηση της θερμοκρασίας ή η πρόσπτωση φωτός. Δίοδος: έχει δύο περιοχές με διαφορετική ηλεκτρική αγωγιμότητα, έτσι τα ηλεκτρόνια μπορούν να κινηθούν προς τη μια κατεύθυνση, αλλά όχι και στην αντίθετη (δηλαδή σαν την κίνηση σε μονόδρομο, όχι σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης). Silicon Valley (Κοιλάδα του Πυριτίου), ΗΠΑ (--- δεν παράγει πυρίτιο…)

12


Κατέβασμα ppt "Πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google