ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Advertisements

ΤΟ ΝΕΡΟ.
το αμπέλι 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Δ΄ Τάξη
.  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας.
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΙΤΗΡΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΟΥΝΑΒΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Αρωματικά Φυτά-Εναλλακτικές Καλλιέργειες
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΣΗ ΥΨΗΛΗ ΔΟΣΗ.
Επιμέλεια: Μακρής Κώστας1 Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ήταν έργο της ΕΑΠ και απέβλεπε στη δημιουργία μικρών γεωργικών ιδιοκτησιών. Η εγκατάσταση των προσφύγων.
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ως συντελεστής παραγωγής
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
Κήποι - συμβουλές Χαλάς Μάριος Τσουκλείδης Σωτήρης.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα δεν είναι σκουπίδια
Φυτωριακή επιχείρηση Άδειες εμπορίας και παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού.
Περιεχόμενα Α’ Μέρος: Καλλιεργητικές φροντίδες 1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝΑ 2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ 3. ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 4. ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ 5. ΠΑΓΕΤΟΙ.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Ιωάννα Διαλυνά Βώροι 13 Νοεμβρίου 2011.
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
Πολυφάγο έντομο. Αμπέλι, ελιά, δαμασκηνιά και ακτινιδιά. Ολομετάβολο: αυγό, προνύμφη, πλαγγών (pupa), ακμαίο Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη. Προσβάλει άνθη,
Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά.
2ο μάθημα: Στοιχεία φυσιολογίας της Ελιάς
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Αρχές Γεωργικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων 2 η Διάλεξη.
ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Αποθήκευση σε συνθήκες κοντινές με του περιβάλλοντος.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
5200 π.χ μ.Χ.  Σκοπός καλλιέργειας καρπό - καρπό - βιομάζα.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή
Αμπελουργός - Οινοποιός (Οινοτέχνης)
Προοπτικές της καλλιέργειας Γκότζι Μπέρι (Goji berry)
Ρύπανση του εδάφους.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
ΚΥΤΤΑΡΟ 2ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Γιάννης Παπαγεωργίου Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Διεύθυνση Αγροκτήματος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΜΑΔΑ: 3η ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ Ο σχεδιασμός εγκατάστασης ενός νέου αμπελώνα, αφορά στο σύνολο της την εκμετάλλευση από την επιλογή της θέσης του χωραφιού, τις ποικιλίες και τα υποκείμενα, μέχρι τη διάθεση του προϊόντος. Τοποθεσία: Η θέση του χωραφιού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε το αμπέλι να δέχεται τις ευεργετικές επιδρά­σεις τόσο των ηλιακών ακτίνων, όσο και του αέρα. Τα επι­κλινή εδάφη Θεωρούνται τα καταλληλότερα για την εγκατάσταση αμπελώνων. Έδαφος: Η δομή, η σύσταση και η χημική σύνθεση του εδάφους του χω­ραφιού, παίζει σπουδαίο ρόλο, τόσο στην ανάπτυξη των φυτών της αμπέλου, όσο και στα παραγόμενα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για οινοποίηση. Διάταξη: Σήμερα γίνεται γραμμική διάταξη διότι βοηθάει στην ευκολότερη εφαρμογή των καλλιεργιτικών φροντίδων. Πριν την φύτευση γίνονται: • Διάνοιξη αποστραγγιστικών τάφρων περιμετρικά του χωραφιού ή και εντός του χωραφιού • Ύπερβαθύ όργωμα με μονόϋνο. • Εμπλουτισμός ίου εδάφους με κα­τάλληλα οργανοληπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια του αμπελιού Επιλογή ποικιλιών φυτών: Με βάση την κατέθυνση της εκμετάλλευσης, επιλέγονται και οι κατάλληλες ποικιλίες. Άρα στην περίπτωση μας επιλ΄ργονατι οι ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών. Τα φυτά που πρόκειται να εγκατασταθούν στον οποιοδήποτε αμπελώνα, επιβάλλεται να προέρχονται από φυτώρια ε­γκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας και να πληρούν τις παρακάτω προδιαγραφές: • Τα υποκείμενα να είναι πιστοποιημένα και να συνο­δεύονται από εγγύηση της ποικιλίας • Τα υποκείμενα να έχουν με την ποικιλία των εμβολίων • Να μην είναι προσβεβλημένα από ασθένειες ή εχθρούς • Να έχουν ομοιόμορφη ανάπτυξη, κατάλληλο μέγεθος για φύτευση και σωστά αναπτυγμένο ριζικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής εγκατάσταση τους στο χωράφι.

Η ΦΥΤΕΥΣΗ Μηχανήματα Υλικά εγκατάστασης Η φύτευση των νέων φυ­τών συνιστάται να γίνεται το Δεκέμ­βριο ή τον Ιανουάριο και να ακολου­θούνται όλες οι ενδεδειγμένες καλ­λιεργητικές φροντίδες. Η εγκατάσταση των αμπελώνων γί­νεται συνήθως με τη φύτευση εμβολιασμένων έρριζων φυτών. Για την καλύ­τερη απόδοαη και λειτουργι­κότητα ενόςνέου αμπελώνα, πρέπει η φύτευση να γίνεται στις εξής διαστάσεις: 2-2,40μ. μετα­ξύ των σειρών και 1μ. από πρέμνο οε πρέμνο. Μηχανήματα Απαραίτητα μηχανήματα για την αμπελοκαλλιέργεια, είναι οι ελκυ-ατήρες ειδικές φρέζες, γεωργικά εργαλεία, όπως είναι τσάπες, ψαλίδες, ψε­καστήρες , κ.ά. Υλικά εγκατάστασης Τα βασικά υλικά της εγκατάστασης αποτελούνται από πασάλους στηρίγματα, υποστυλώματα, υπβ στηρίγματα, κορδόνια, σύρματα, σωλήνες, αρδευτικά συστήματα, μπεκ κ.α.

Καλλιεργητικές φροντίδες Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια είναι το άζωτο,ο φώσφορος και το κάλιο,υπάρχουν και άλλα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του αμπελιού που χρησιμοποιούνται σε μικρότερες ποσότητες που ονομάζονται ιχνοστοιχεία και είναι τα: Zn,B,Mn. 1) Το Αζωτο ( Ν ): Επιδρά στο σχηματισμό των φύλλων, βλαστών,σταφυλιών.Συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη των ριζών αλλά και στην επιτυχία μεγαλύτερης παραγωγής και καλής ποιότητας. 2) Ο Φώσφορος (Ρ): Επιδρά στην ποιότητα γιατί ευνοεί την ανθοφορία και την ωρίμαν­ση των σταφυλιών. 3) . Το Κάλι (Κ): Ευνοεί τη φυσιολογική λει­τουργία των φύλλων και των ριζών. Επίσης ευνοεί την καλύτερη ωρίμανση των κληματίδων και αυξάνει την αντοχή τους στην ξηρασία, το ψύχος και τους παγετούς της άνοιξης 4) Ασβέστιο (Ca) Είναι απαραίτητο σε με­γάλες ποσότητες κατά την κυτταρική διαίρεση- παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου σε όξινα εδάφη με ΡΗ<> 5) Βόριο (Β). Συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη μετακίνηση του σακχάρου, ανάπτυξη των ανθέων και καρπών. 6) Ψευδάργυρος (Z) 7) Μαγγάνιο (Mn) 8) Mαγνήσιο (Mg) 9) Τοξικότητα από χλωριούχα άλατα

ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ ΚΛΑΔΕΜΑ ΝΕΑΡΩΝ ΦΥΤΩΝ Το κλάδεμα της αμπέλου γίνεται, κατά κανόνα, κάθε έτος και απαιτεί ο κλαδευτής πέρα από τη δεξιοτεχνία, να σκέφτεται και να κρίνει πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του. Αυτό είναι απαραίτητο για: α. Να ισορροπήσει την παραγωγή με τη βλάστηση σε συνδυασμό με την ηλικία και την ευρωστία_του πρέμνου στη-μελετώμενη περιοχή. β. Να ρυθμίσει την παραγωγή έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των ετών. γ. Να βελτιώσει την ποιότητα της παραγωγής δ. Να διατηρήσει το σχήμα. ΚΛΑΔΕΜΑ ΝΕΑΡΩΝ ΦΥΤΩΝ Στα πρώτα χρόνια της ζωής των φυτών ακόμη και ένα μικρό φορτίο θεωρείται υπερβολικό. Το φυτό στα πρώτα χρόνια της ζωής του 8α πρέπει να οικοδομήσει τα μόνιμα τμήματά του και επομένως η παραγωγή δρα ανταγω­νιστικά προς αυτό. Ετσι κατά τα πρώτα χρόνια, θα πρέπει να αφαιρούνται οι ταξιανθίες.

Το θαύμα της κοπριάς στο αμπέλι Θερινα κλαδεματα Με τα θερινά κλαδέματα επιδιώκουμε την διόρθωση σφαλμάτων που έγιναν κατά το χειμερινό κλάδεμα και την βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής. Το θαύμα της κοπριάς στο αμπέλι Το Νοέμβριο είναι η ώρα να ταΐσουμε το αμπέλι μας.Πρέπει να αντικαταστήσουμε όλες τις ουσίες που του πήραμε τρυγώντας τα σταφύλια καθώς και αυτές που ξόδεψε το ίδιο για να κάνει κλαδιά,φύλλα και να παράγει ενέργεια,απαραίτητη για να ζήσει.Όταν το αμπέλι "πεινάσει" μας το "δείχνει" με τον δικό του τρόπο..... Μάλιστα μας λέει ανάλογα με τα συμπτώματα και τι λογής φαγητό θέλει. Παλαιότερα για λίπασμα χρησιμοποιούσαν τις κοπριές των ζώων,γιατί δεν υπήρχαν άλλα λιπάσματα,αλλά και γιατί το επέτρεπε η αγροτική οικονομία του κάθε σπιτιού. Σήμερα η χρήση των μηχανών και η αλλαγή στην εκτροφή των ζώων,στράφηκαν οι αμπελουργοί στη χρήση των βιομηχανοποιημένων χημικών λιπασμάτων. Η κοπριά πάντως μένει αναντικατάστατη γιατί περιέχει μια μεγάλη ποικιλία ιχνοστοιχείων και μακροστοιχείων απαραίτητα στη διατροφή των φυτών. Ακόμα βελτιώνει τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους.