Μεσογειακή Διατροφή!
Ορίστηκε από: Άφθονες φυτικές ίνες Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα Γαλακτοκομικά προϊόντα Ψαριά και Πουλερικά Κόκκινο κρέας 2 φορές τον μήνα Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών
Διατροφή! Μεσογειακή χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες
Διατροφή μέσω των αιώνων! Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο: Διατροφή μέσω των αιώνων! Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο: -εποχή -περιοχή γεωγραφικά -κλίμα -οικονομικό επίπεδο -παράδοση λαού(ήθη, έθιμα) -θρησκεία
Οι Διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων…
Σαν Έλληνες τρώμε όχι μόνο για την επιβίωση …αλλά και για την επικοινωνία! Γι’ αυτό και οι αρχαίοι έτρωγαν σε συμπόσια..!
ΓΕΥΜΑΤΑ... Το πρωινό τους λεγόταν ακράτισμα (ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, δημητριακά) Προς το μεσημέρι ή το απόγευμα έπαιρναν το εσπέρημα (απλό και γρήγορο γεύμα). Το κανονικό γεύμα το έλεγαν δείπνον (πλουσιοπάροχο που το έπαιρναν στο τέλος της ημέρας) Το δείπνο τελείωνε με επιδόρπιο, το τράγημα( φρέσκα φρούτα ή ξερά, γλυκά, μέλι, καρύδια)
Βασικό τους ποτό ήταν το κρασί που το έπιναν συνήθως νερωμένο για να έχουν διαύγεια στη συζήτηση…!
Ποιες συνήθεις είχαν οι πρόγονοί μας; Οι Μυκηναίοι Οι Σπαρτιάτες Οι Κρητικοί Οι Βυζαντινοί
Πως διατρέφονται οι Έλληνες στα νεότερα χρόνια; Αλλαγή τρόπων ζωής! (προς το χειρότερο)
Ομάδες τροφίμων στη μεσογειακή διατροφή Ομάδες τροφίμων στη μεσογειακή διατροφή -Υπάρχουν 8 ομάδες τροφίμων -Σε κάθε γεύμα η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει μια τουλάχιστον τροφή από τις τέσσερις ομάδες τροφών.
πρώτη ομάδα: τα δημητριακά (σιτάρι, ρύζι, σίκαλη, βρώμη, αραβόσιτος) και τα αμυλούχα λαχανικά (κολοκάσι, πατάτες). δεύτερη ομάδα: φρούτα και τα λαχανικά τρίτη ομάδα: το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα όσπρια και ξηροί καρποί τέταρτη ομάδα: τα γαλακτοκομικά προϊόντα λίπη – έλαια, και ζάχαρη – ζαχαρωτά:δεν αποτελούν από μόνα κύριο γεύμα
Πώς συμβάλει η διατροφή στην υγεία Πώς συμβάλει η διατροφή στην υγεία! Πώς συμβάλει η διατροφή στην υγεία
Σωστή Διατροφή Καταπολεμάει το οξειδωτικό στρες Προσφέρει αντιφλεγμονώδεις δράσεις Βοηθά στη χαλάρωση των αεραγωγών Προστατεύει τους πνεύμονες από διάφορες λοιμώξεις Συμβάλει στη πρόληψη σοβαρών ασθενειών και γριπών
Λάθος διατροφή Μια πτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή: Μια πτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή: Επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων προκαλώντας φλεγμονή των αεραγωγών, αλλεργικές αντιδράσεις κ.α. Αφήνει τους πνεύμονες ευάλωτους σε λοιμώξεις και στην πνευμονία
Μεσογειακή διατροφή Συμβάλει: Στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων Στη μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, της νόσους Πάρκινσον και του Alzheimer(απώλεια μνήμης) Στην προστασία του οργανισμού από το κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου
Μεσογειακή Διατροφή-Μυστικό Υγείας και Μακροζωίας ΦΔΘ φον γ
Μείωση καρδιοαγγειακών παθήσεων
Βασικά τρόφιμα Ελαιόλαδο και Ψάρι
Προστασία από την πτώση των εγκεφαλικών λειτουργιών!
Πως συμβάλλει η μεσογειακή διατροφή στη καλή λειτουργία του Καρδιαγγειακό Πως συμβάλλει η μεσογειακή διατροφή στη καλή λειτουργία του
Συμβουλές! 1.Πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση των λιπαρών , ιδιαίτερα των κορεσμένων(βούτυρο, κόκκινο κρέας κ.ά.) 2.Να αποφεύγουμε τη χρήση σπορέλαιων. 3.Να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών στη διατροφή μας. 4.Να τρώμε με μέτρο τις τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερίνη , όπως τα αβγά. 5.Να μην τρώμε περισσότερο από ενάμιση κουταλάκι αλάτι την ημέρα.
Καλές τροφές! Ψάρια Ελαιόλαδο Δημητριακά ολικής αλέσεως Φρούτα και λαχανικά Ξηροί καρποί
Επιβλαβείς τροφές Κρέας Γάλα Αβγά Έτοιμα προτηγανισμένα τρόφιμα
Συσχετισμός καρκίνου-διατροφής Συσχετισμός καρκίνου-διατροφής Με τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: Λίπος Πρωτεΐνη Β-Καροτίνη Βιταμίνη C Βιταμίνη B Σέλινο Ασβέστιο Φυτικές ίνες
Ο Καρκίνος Είναι η δεύτερη συχνότερη ασθένεια μετά την καρδιά. Τα είδη του είναι : Καρκίνος παχέος εντέρου Καρκίνος στομάχου Καρκίνος μαστού Καρκίνος οισοφάγου Καρκίνος πνεύμονα
Διατροφή και διαβήτης Διαβήτης: είναι μία χρόνια ασθένεια που κάθε χρόνο πλήττει όλο και περισσότερα άτομα. Αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή ινσουλίνη, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του έχουν η διατροφή και η άσκηση. Η προσεγμένη διατροφή στο διαβήτη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα ή πιο απλά "ρυθμίζει το ζάχαρο".
Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής στα διαβητικά άτομα μπορεί: Να συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα Να περιορίσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας Να διατηρήσει καλή κατάσταση θρέψης και να βελτιώσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, διατηρώντας την απόλαυση του φαγητού Να προκαλέσει την επιθυμητή απώλεια βάρους, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη Να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μέσω της μείωσης των λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα και να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Είναι μια ασθένεια με μεγάλη νοσηρότητα ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους διαφορετικού φύλλου, φυλής θρησκείας, και καταγωγής Είναι μια ασθένεια με μεγάλη νοσηρότητα Ευθύνεται με τη σειρά της για μια μεγάλη σειρά ασθενειών που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΕΙΑ Κληρονομικότητα Υπερφαγία Παθήσεις στα νεφρά Ηλεκτρολυτικές διαταραχές Ορμονικές διαταραχές
μανιώδης φόβος για την απόκτηση βάρους ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς βάρους μανιώδης φόβος για την απόκτηση βάρους διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους
ΠΑΡΑΓΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Κληρονομικότητα Τροφό-φοβία Αναιμία Χαμηλή αυτό-εκτίμηση, Αποκοινωνικοποίηση Κατάθλιψη
Η νευρική ανορεξία και η παχυσαρκία εκδηλώνεται συνήθως σε εφηβεία ανθρώπους κάθε ηλικίας ανθρώπους κάθε φυλής ανθρώπους κοινωνικοοικονομικής κατάστασης επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες
Η μεσογειακή διατροφή-πολιτιστική κληρονομιά! Ψηφίστηκε από την UNESCO εντάχθηκε στην λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς 36
Διατροφή και Θρησκεία!
ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ Κόπτες και Αβησσυνοί Εβραίοι Μωαμεθανοί Βραχμάνες Βουδιστές
Ορθόδοξη θρησκεία και διατροφικές συνήθειες! (χορτοφαγική δίαιτα )
πως σχετίζεται με τη διατροφή των μοναχών Μεσογειακή Διατροφή! πως σχετίζεται με τη διατροφή των μοναχών αντιφλεγμονώδης διατροφή περιορισμένα λιπαρά υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Ταχίνι!μια σπουδαία τροφή καθυστερημένη αθηρωμάτωση μειωμένη επίπτωση καρδιαγγειακών συμβάντων μειωμένη επίπτωση σακχαρώδη διαβήτη μειωμένη επίπτωση καρκίνου μειωμένη επίπτωση νευροεκφυλιστικών νοσημάτων μειωμένη επίπτωση αυτοάνοσων νοσημάτων
Τα είδη των ορθόδοξων νηστειών! ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ ΞΗΡΟΦΑΓΙΑ
ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ευχαριστιακή Νηστεία Ασκητική Νηστεία Μεγάλη Τεσσαρακοστή Νηστεία Αγίων Αποστόλων Νηστεία Δεκαπενταύγουστου Νηστεία των Χριστουγέννων
Η Ορθόδοξη Χριστιανική δίαιτα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με την Κρητική Μεσογειακή δίαιτα και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και ενός καλού διατροφικού επιπέδου του πληθυσμού. Τηρώντας τις νηστείες του έτους το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένη διατροφή και καλή υγεία
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφή μας! Κάποτε Στις μέρες μας
Περιβαλλοντικοί παράγοντες Παγκόσμιο πληθυσμιακό πρόβλημα Άνιση κατανομή τροφής Οικονομικοί παράγοντες Πολιτισμικοί παράγοντες Παράγοντας κατάσταση υγείας Κοινωνικο-ψυχολογικοί παράγοντες
Γρήγορο φαγητό!
Διατροφή και οικονομία! Φτηνά τρόφιμα-Ανθυγιεινά(λιπαρά, ζάχαρη) Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά
Μεταλλαγμένα προϊόντα Τέσσερα βασικά είδη: Καλαμπόκι! Σόγια! Ελαιοκράμβη! Πατάτα!
Τέλος Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου Προβατά Σας ευχόμαστε καλή ΕΠΙΤΥΧΙΑ και καλή ΠΡΟΟΔΟ! Ευχαριστούμε!