Ελιά Μια πρωτη γνωριμια Καψαλάκης Γιώργος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αλεξία -Ιωάννα -Γιώργος Ε2’ ΤΑΞΗ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Advertisements

Συνεισφορά στις ελληνικές εξαγωγές ανά περιφέρεια Διάστημα: Ιαν-Ιούνιος 2012 •70% των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τις περιφέρειες.
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Η ΕΛΙΑ…. για το παιδί σου.
Ημερίδα Τράπεζας της Ελλάδος Ελληνική αγορά εργασίας: Χαρακτηριστικά, εξελίξεις και προκλήσεις Περιφερειακές αποκλίσεις και εμμονή της ανεργίας Εμπειρικές.
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
Ύφεση και εξαγωγική δραστηριότητα ανά περιφέρεια.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΤΟΠΟΙ» ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΛΟΥΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 2005 – 2012 Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Ομάδα.
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΤΠΑ : ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ Π/Υ ΕΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΟΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ιούλιος 2012.
Αρωματικά Φυτά-Εναλλακτικές Καλλιέργειες
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
Κρήτη Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πειραματικό Θεσσαλονίκης Τμήμα Ε2
Ερασμία Κυπριανού Τάξη = Στ ΄ Σχολική χρόνια = Θέμα =
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Χρυσό τσακάλι Το χρυσό τσακάλι (Canis aureus - Κύων ο χρυσός) ένα από τα τρία είδη τσακαλιού που απαντώνται , είναι ένα μεσαίο θηλαστικό που ανήκει στην.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
Ζώα υπό εξαφάνιση Γιάννης και Λυδία.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
Η ελιά είναι δέντρο με σκληρό βλαστό,
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
Το Γιγαντιαίο Πάντα Το Πάντα είναι ένα ζώο το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη υπό εξαφάνιση.
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Η ελιά.
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
Η ελιά.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Ελιά Γ1.
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε.- Α.Π.Θ.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο:
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
Mηλιά Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή τα.
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της.
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 12 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΙΛΑ Ε1
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
Προοπτικές της καλλιέργειας Γκότζι Μπέρι (Goji berry)
Χρυσάνθεμο Τα χρυσάνθεμα (chrysanthemum), είναι γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών.Τα χρυσάνθεμα είναι ιθαγενή της Ασίας.
Δροσοπούλου Γεωργία Λιαγκουρδή Ειρήνη Σακκά Βάσια Σταμούλος Νίκος
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ
Βραζίλια…Η χώρα του καφέ
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Μάθημα 14: Η Μεσόγειος.
Η φύση είναι το σπίτι μας
Ημερίδα Τράπεζας της Ελλάδος
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
Τα προϊόντα του Νέου Κόσμου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ελιά Μια πρωτη γνωριμια Καψαλάκης Γιώργος

«Είμαι η ελιά η τιμημένη» Κ.Παλαμάς Δέντρο αειθαλές & αιωνόβιο. Ευδοκιμεί στο γλυκό κλίμα της πατρίδας μας και σ’ άλλες χώρες που γειτονεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα. Καλλιεργείται στη χώρα μας από τα πανάρχαια χρόνια. Οι ρίζες της προχωρούν πολύ βαθιά στο χώμα. Ο καρπός της έχει διάφορα σχήματα. Αρχίζει να ωριμάζει τον Οκτώβριο. Το μάζεμα ξεκινά το Νοέμβριο και σε πολλά μέρη διαρκεί ως το Μάρτιο. Ανθίζει τον Απρίλιο-Μάιο. Η επικονίαση γίνεται με τον άνεμο. Τα άνθη της βγαίνουν πολλά μαζί (15-25) αλλά δε μυρίζουν. Τα φύλλα της είναι μικρά, σε σχήμα λόγχης . Καψαλάκης Γιώργος

Η ΕΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΣΕ (IOOC) υπάρχουν, σήμερα, περί τα 750 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, σε όλη την υδρόγειο, τα οποία καλύπτουν έκταση 9 εκατομμυρίων εκταρίων. Παράγονται παγκοσμίως 2,5 εκατομμύρια τόνοι λάδι. Η παραγωγή αυτή προέρχεται από 7, κυρίως, χώρες οι οποίες κατά σειρά σπουδαιότητας είναι: η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Τυνησία, η Αλγερία και το Μαρόκο. Λίγες αναλογικά ελιές υπάρχουν στην Αμερική (Η.Π.Α. και Αργεντινή) Η ποσοστιαία κατανομή, κατά ήπειρο, είναι περίπου η εξής: Καψαλάκης Γιώργος

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παραγωγή ελαιόλαδου ανά περιφέρεια ΚΡΗΤΗ 125.000 τον. Στη χώρα μας, τη χώρα που συμβιώνει με το ελαιόδεντρο τουλάχιστον 5.000 χρόνια, 350.000 οικογένειες, οι μισές από τις οποίες στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς. Το λάδι είναι η κυριαρχούσα λιπαρή ουσία της ελληνικής κουζίνας. Η καλλιέργεια της ελιάς στη χώρα μας καλύπτει έκταση 7 εκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή το 17% της καλλιεργούμενης γης, και απασχολεί συνολικά 450.000 οικογένειες. Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, είναι όμως η πρώτη σε παραγωγή «βρώσιμων» ελιών (90.000 τόνους) Παραγωγή ελαιόλαδου ανά περιφέρεια ΚΡΗΤΗ 125.000 τον. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 87.000 τον. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 43.000 τον. ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 38.000 τον. ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 30.000 τον. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 22.000 τον. ΗΠΕΙΡΟΣ 7.000 τον. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 6.000 τον. ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 6.000 τον. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 6.000 τον. ΑΤΤΙΚΗ 4.000 τον. ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3.000 τον. ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2.000 τον. ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ Καψαλάκης Γιώργος

Η ελιά στην Ελλάδα http://www.karpea.gr/el/nutrition/olive-varieties Καψαλάκης Γιώργος

Κορωνέικη  Είναι η πιο γνωστή ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα αφού της αντιστοιχεί το 60% της ελληνικής παραγωγής. Έχει μικρό μέγεθος και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το βάρος της είναι από 0.3 έως 1.0 γραμμάρια και το ύψος της από 12 έως 15 χιλιοστά. Παρά το γεγονός ότι το κορωνέικο δέντρο χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι αυτό που δίνει την καλύτερη ποιότητα λαδιού σε σχέση με άλλες ποικιλίες. Κορωνέικη Καψαλάκης Γιώργος

Καλαμών Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της ποικιλίας αυτής είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουάριου. Η συγκιμιδή γίνεται μόνο όταν το χρώμα του καρπού έχει γίνει εντελώς μαύρο. Έχει ασύμμετρο σχήμα ενώ το βάρος του καρπού είναι αρκετά αυξημένο. Το δέντρο της Καλαμών έχει τη δυνατότητα να αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες κλίματος δίνοντας εξαιρετικούς καρπούς. Η ποικιλία αυτή είναι και παγκοσμίως και η πιο γνωστή ελιά τραπεζιού. Καλαμών Καψαλάκης Γιώργος

Αμφίσσης Η συγκομιδή της ποικιλίας αυτής εξαρτάται από το πόσο ώριμος είναι ο καρπός της. Το μέγεθος της ελιάς αυτής είναι επίσης αρκετά αυξημένο όπως αντιστοίχως και το βάρος της. Λόγω του γεγονός ότι η συγκεκριμένη αυτή ποικιλία δίνει σχετικά χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδου συγκριτικά με άλλες ποικιλίες, χρησιμοποιείται κυρίως σαν ελιά ή πατέ.   Αμφίσσης Καψαλάκης Γιώργος

Η ελιά και η ιστορία της Καψαλάκης Γιώργος

Η ελιά του Πλάτωνα (επίσκεψη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 5-12-2011) Από την Ελιά του Ερεχθείου σύμφωνα με τους θρύλους, δημιουργήθηκαν οι δώδεκα ελιές της Ακαδημίας που αντιστοιχούσαν στις δώδεκα πύλες της. Από αυτές δημιουργήθηκε αργότερα το «ιερό δάσος των Αθηνών».    Στην Ιερά οδό στον Βοτανικό, κοντά στο σημερινό Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΓΠΑ), υπήρχε ελαιόδεντρο το οποίο ονομαζόταν «Ελιά του Πλάτωνα»  και πιστευόταν  ότι επρόκειτο για το γνωστό δένδρο κάτω από την σκιά του οποίου – όπως λέγεται-  δίδασκε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλατών. Το ελαιόδεντρο αυτό,   απομεινάρι των δενδροστοιχιών της Ακαδημίας που αναφέρει ο Αριστοφάνης στις «Νεφέλες»,,   εκριζώθηκε από κτύπημα κάποιου Λεωφορείου το 1975 . Το ξύλο του  μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ελιά του Πλάτωνα (επίσκεψη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 5-12-2011) Καψαλάκης Γιώργος

Καλλιέργεια-ασθένειες Ο κυριότερος εχθρός της ελιάς είναι ο «δάκος». Το έντομο είναι μικρό, έχει καστανό χρώμα και προσβάλει τον καρπό απ’ όταν αρχίζει να ωριμάζει, τρώγοντας την «ψίχα» της ελιάς. Ρυγχίτης Τα τέλεια έντομα τον Απρίλιο, Μάιο τρέφονται από τρυφερά φύλλα και τους καρπούς που μόλις «έδεσαν». Πυρηνοτρίτης Το μικρό αυτό έντομο έχει γκρίζο χρώμα με μερικές μαυριδερές κηλίδες στα φτερά. Οι προνύμφες της κάθε γενιάς τρέφονται με τα φύλλα και τους καρπούς του ελαιόδεντρου.Το θηλυκό εισάγει τα αβγά του στις ελιές και η προνύμφη που βγαίνει φτάνει στο σπέρμα του κουκουτσιού, του οποίου τρώει το μεγαλύτερο μέρος. Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών Για να καταπολεμηθούν όλοι οι παραπάνω εχθροί και ασθένειες της ελιάς γίνονται ψεκασμοί με φυτοφάρμακα. Καλλιέργεια Το κλάδεμα της ελιάς αποτελεί μια σπουδαία καλλιεργητική φροντίδα κι επιδρά τόσο στη βλάστηση όσο και στην καρποφορία του δέντρου. Οι σκοποί του κλαδέματος εξαρτώνται από την ηλικία του δέντρου. Έτσι, στα νεαρά δέντρα το κλάδεμα γίνεται: Για να δοθεί το κατάλληλο σχήμα και Για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός σκελετός, ανθεκτικός στους ισχυρούς ανέμους και το πολύ φορτίο. Ενώ, στα μεγάλα δέντρα το κλάδεμα γίνεται: Για να διευκολυνθούν οι εργασίες καταπολέμησης των παρασίτων και συγκομιδής του ελαιοκάρπου και Για να προλάβουμε την εξάντληση του ηλικιωμένου (γερασμένου) δέντρου. Επίσης για να ενισχυθεί το έδαφος με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται λιπάσματα. (λίπασμα που περιέχει «αμμωνία» για να δυναμώσει το δέντρο και λίπασμα που περιέχει «κάλιο» για καρποφορία») Σημαντική φροντίδα είναι και το όργωμα. Το έδαφος απαλλάσσεται από τα ζιζάνια, το χώμα αερίζεται και συγκρατείται η υγρασία. Καψαλάκης Γιώργος

Το μπόλιασμα της ελιάς Καψαλάκης Γιώργος

Το μάζεμα της ελιάς Καψαλάκης Γιώργος

Μουσεία ελιάς στην Ελλάδα http://www.olivemuseumvouves.com/default.aspx?lang=el (Μουςειο Βουβων ςτα Χανια) http://www.piop.gr/PiopMuseum.asp?ID=283&NT=18&Lang=1&MuseumID=277 (Μουςειο ελιας και λαδιου ςτη λακωνια) Καψαλάκης Γιώργος

Από την ελιά βγαίνει το λάδι Καψαλάκης Γιώργος