ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παρουσίαση στην ΕΧΑΕ 18 Νοεμβρίου 2013
Advertisements

8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ
Γραμμή παραγωγής Θεοδωρής Σωτηριάδης.
.  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας.
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οι Ειδικοί στο Σησάμι.
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
10 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο Η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο παράγονται πολλά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ολιστική προσέγγιση της ποιότητας των τροφίμων σαν προαπαιτούμενο
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
"Πορεία και Προοπτικές του Ελληνικού Ελαιολάδου στη Διεθνή Αγορά" Γρηγόρης Αντωνιάδης Πρόεδρος Δ/Σ ΣΕΒΙΤΕΛ Ημερίδα ΥΠΕΞ-ΥΠΑΑΤ, 16/9/2008.
Greek Foodosophy- Mall για παραγωγούς Η φρέσκια, νέα ιδέα εμπορίου.
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μεσογειακή διατροφή Φωτεινή χείρα Στ‘  Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο.
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΤΑ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
Ίδρυση τον Ιούλιο του Έναρξη παραγωγικής διαδικασίας τον Ιούλιο του 2013 Έναρξη εμπορικής δραστηριότητας τον Μάρτιο του 2014 ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Μια ή περισσότερες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο?
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας Δρ Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
Από την συγκομιδή στην κατανάλωση
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά, Προώθηση. Αθήνα, 17/4/2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ

Πόσο καλά γνωρίζουμε το ελαιόλαδο; Σάββατο, 17 Απριλίου 2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2010

Ο ίδιος, αποκαλεί την ελιά «Φωτόδεντρο και δέκατη τέταρτη οµορφιά». Στην Ελλάδα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, η ελιά είναι συνδεδεμένη με την ύπαρξή μας. Ο Οδυσσέας Ελύτης έχει γράψει : «εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, θα βρεις ότι αποτελείται από μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι που σημαίνει ότι με αυτά τα τρία μπορείς να την ξαναφτιάξεις». Ο ίδιος, αποκαλεί την ελιά «Φωτόδεντρο και δέκατη τέταρτη οµορφιά».

Από τον Όμηρο το Ελαιόλαδο,χαρακτηρίσθηκε “Υγρό χρυσάφι” Από τον Όμηρο το Ελαιόλαδο,χαρακτηρίσθηκε “Υγρό χρυσάφι” ΦΙΛΑΙΟΣ:Ένας από τους 4 μυρεψούς που με τέχνη & γνώση μετέτρεπαν το ελαιόλαδο σε αρώματα. (Πινακίδα στην Πύλο)

Ελαιόλαδο : Ορισμός Έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδενδρου με φυσική επεξεργασία & αποκλειστικά με μηχανικά μέσα. Προϊόν απολύτως φυσικό. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98%. Η Ποιοτική του αξιολόγηση γίνεται βάσει διεθνών σταθερών με γνώμονα : τρόπο παραγωγής βαθμό οξύτητας βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα)

Ελλάδα: 3η Ελαιοπαραγωγός Χώρα στον κόσμο και συνεπώς Το άρωμα, η γεύση και το χρώμα δεν αποτελούν στοιχεία επεξεργασίας του καρπού αλλά αποτελέσματα του τρόπου καλλιέργειας & της ποικιλίας της ελιάς Το ελαιόλαδο επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποιότητα του εδάφους και συνεπώς διαφέρει από τόπο σε τόπο

Ποιοτικές Κατηγορίες Παρθένο ελαιόλαδο Οι Βασικές Ποιοτικές Κατηγορίες που κυκλοφορούν στο στάδιο του λιανικού εμπορίου είναι : Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Παρθένο ελαιόλαδο Ελαιόλαδο - Αποτελούμενο από Εξευγενισμένα Ελαιόλαδα και Παρθένα Ελαιόλαδα Πυρηνέλαιο Επίσης κυκλοφορούν διάφοροι τύποι εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου όπως : Βιολογικό Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης ή άθερμο Αγουρέλαιο Ελαιόλαδο με αρωματικά φυτά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Ποιοτικές Κατηγορίες Κατηγορίες Ελαιολάδου Οξύτητα Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέχρι 0,8 γρ. ανά 100 γρ. Παρθένο Ελαιόλαδο μέχρι 2 γρ. ανά 100 γρ. Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα μέχρι 1 γρ. ανά 100 γρ. Πυρηνέλαιο μέχρι 1 ανά 100 γρ.

Τυποποιημένο Ελαιόλαδο Τυποποίηση: Κύριος Παράγοντας Διασφάλισης των Καταναλωτών, για τη Γνησιότητα και την Ποιότητα όλων των Προϊόντων

Η Τυποποίηση εξασφαλίζει την σταθερή ποιότητα του ελαιολάδου εγγυάται την τήρηση διαδικασιών ελέγχου ποιότητας & ασφάλειας σύμφωνα με Ευρωπαϊκή & Ελληνική Νομοθεσία που εφαρμόζεται μέσω του Γ.Χ.Κ, του ΕΦΕΤ κλπ. αποτελεί εγγύηση ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου προβλέπει την αναγραφή ποιοτικής κατηγορίας ελαιολάδου, ημερομηνίας λήξης κλπ επιλέγει συσκευασίες με ειδικό πώμα εγγύησης για την ποιοτική διασφάλισή του από τη νοθεία κατά τη διακίνηση υποχρεώνει την αναγραφή επωνυμίας και πλήρους διεύθυνσης τυποποιητή και συνεπώς προβλέπει ευθύνες & ποινές μικρή συσκευασία σημαίνει γρήγορη διακίνηση από το ράφι των Σ.Μ και φυσικά κατανάλωση φρέσκου προϊόντος

Ενδείξεις στη Συσκευασία Ελαιολάδου

Υποχρεωτικές Ποιοτική κατηγορία Καθαρή ποιότηα περιεχομένου σε όγκο Παρασκευαστής ή συσκευαστής Αριθμός παρτίδας Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας Συνθήκες διατήρησης

Προαιρετικές Εμπορική ονομασία “Πρώτη πίεση εν ψυχρώ” “Εξαγωγή εν ψυχρώ” Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Οξύτητα (με υπεροξείδια, Κ & κηρούς)

Συντήρηση του Ελαιολάδου Το ελαιόλαδο σε τυποποιημένη μορφή διατηρείται 12 έως 18 μήνες, επειδή: η συσκευασία είναι ακέραιη, με σύστημα ανοίγματος που καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση δεν έρχεται σε επαφή με το φώς και τον αέρα, αποθηκεύεται σε σκιερό και δροσερό μέρος δεν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (10-15 βαθμούς C) φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα αδιαφανή μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία

Μεσογειακή Διατροφή Το Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής που βασίζεται στο Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, έχει συμβάλλει στην μακροβιότητα των κατοίκων των χωρών της Μεσογείου

Ελαιόλαδο:Υγιεινό & Εύγευστο Υγιεινό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται ως ένα ιδιαίτερα εύπεπτο λάδι Δεν παχαίνει περισσότερο από τα άλλα λάδια, έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων (9cal/gr) Διατηρεί όλες τις ιδιότητές του ανεξίτηλες, ιδίως αν προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος Aποκαλύπτεται όλη του η νοστιμιά όταν χρησιμοποιείται ωμό Δίνει εξαιρετική γεύση στις σαλάτες και τα λαχανικά Ιδανικό για τηγάνισμα,αφού αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες Χρησιμοποιείται σαν συντηρητής τροφίμων (π.χ. Τυριών, λαχανικών, ψαρικών).

Μαγειρέψτε με Ελαιόλαδο.... >Μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα, με λιγότερες ενοχές. >Αντέχει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες >Δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του συκωτιού & στο μεταβολισμό των λιπιδίων >Είναι υγιεινό λόγω των μονοακέρεστων λιπαρών οξέων & των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχει

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Γεύση & Υγεία για μιά ζωή!!!