Γιατί πάχυναν τα Ελληνόπουλα; Τ. Μπακάλη Υπεύθ. Αγωγής Υγείας Β/θμια Διεύθυνση Δ΄Αθήνας
ΙΟTF, 1999
Pagels,2007 Επιπλοκές παιδικής παχυσαρκίας Καρδιαγγειακές (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, χρόνια φλεγμονή) Ενδοκρινών αδένων Σακχαρώδης διαβήτης II Υπογοναδισμός Πολυκυστικές ωοθήκες Μυοσκελετικές Γαστρεντερικές Στεατοηπατίτις Νευρολογικές Ψυχοκοινωνικές Διατροφικές διαταραχές Κατάθλιψη Αναπνευστικές Άσθμα Υπν. Άπνοια
Τι είναι παχυσαρκία; Η ασυνήθης ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στον λιπώδη ιστό του σώματος. Υπερπλαστική - Υπερτροφική λιποκύτταρα
ΔΜΣ=Β/Υ >25 >30 2
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας γενετικοί μεταβολικοί περιβαλλοντικοί ψυχολογικοί
Γενετικοί Γονίδιο παχυσαρκίας = ελαττωματική ρύθμιση του ελέγχου της όρεξης (ελλιπής συνεργασία εγκεφαλικού φλοιού με υποθάλαμο και αμυγδαλή) Μεταβολικοί Ορμονικές διαταραχές = Μείωση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού = Αύξηση εναπόθεσης λίπους Περιβαλλοντικοί Κοινωνικές επιρροές: Οικογένεια(x7)- Παρέα Κουλτούρα Τρόπος ζωής Ψυχολογικοί Χαμηλή αυτοεκτίμηση Αρνητική αυτοεικόνα Κατάθλιψη- απομόνωση
Ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας Ερευνα Ιατρ. Σχολής Παν/μιου Κρήτης
ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ;
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ Πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λίπη
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Τοπική παραγωγή Φρέσκα Εποχιακά προϊόντα Συσκευασμένα Επεξεργασμένα Συντηρημένα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Διαπροσωπικές σχέσεις Πρότυπα-Αξίες
Ενέργεια Θρεπτικά συστατικά Προσλ. Κατ. Υ Π Λ
Το ορμονικό υπόβαθρο της παχυσαρκίας Γλυκόζη αίμα εγκέφαλος Συκώτι-Μύες ινσουλίνη Αποθήκευση στις αποθήκες υπό μορφή λίπους & κλείδωμα γλυκoγόνο περίσσεια γλυκαγόνη Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπος
Ενδεικτικές μικρομερίδες Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπη
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Πρόληψη Ισορροπία θρεπτικών συστατικών Έμφαση στην ποιότητα της τροφής αντί στην ποσότητα των θερμίδων Ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή και όχι μόνο στα γυμναστήρια Ένταξη του μαγειρέματος και του οικογενειακού φαγητού στις καθημερινές ευχάριστες δραστηριότητες Εστίαση σε ομάδες υψηλού κινδύνου
Θεραπεία Θετική σκέψη Μικρά βήματα Συχνά μικρά γεύματα Ισορροπία θρεπτικών συστατικών Ψυχολογική στήριξη από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας Άρση κοινώνικών διακρίσεων με κατάλληλη εκπαίδευση- ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περιβάλλοντος Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία Βρυξέλλες, 2007
Ενημέρωση;;; Η ενημέρωση από μόνη της δεν εξασφαλίζει απαραίτητα κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά Glanz 1985, Contento 1995, Roe 1997, Thorogood 2001 Εκτός και πέρα από την πληροφόρηση σε θέματα διατροφής πρέπει να προωθηθεί η γνώση και η αγάπη για την τροφή W. Philip T. James, 2007 Ευαισθητοποίηση προς την κατεύθυνση υιοθέτησης υγιούς συμπεριφοράς ατόμων, οικογενειών, τοπικής κοινωνίας, οργανισμών, από την πλευρά του κράτους και των υπηρεσιών Υγείας – εναλλακτικές λύσεις UK Goverment Foresight, 2007