Το κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
Advertisements

Maria Papakrivou – Larissa 8/6/2006 ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ιστορία και Εξέλιξη του θεσμού στην Ελλάδα.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ε. ΜΑΙΣΤΡΟΥ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 – 2012 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή έχει 28 σχολεία (14 Δημοτικά & 14 νηπιαγωγεία) - Η Δευτεροβάθμια έχει 14 σχολεία (5.
Τουριστικός οδηγός Αγίου Δημητρίου
Τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση. 3 ο Γενικό Λύκειο Υμηττού Ομάδα εργασίας: Τα σαΐνια της εκπαίδευσης  Γεωργία Γ.  Παναγιώτα Μ.  Αλέξης Φ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΥ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δρ Λαμπρινός Πλατυπόδης Διευθυντής 9 ου Γυμνασίου Αχαρνών.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
EUSO 2015 ΠΑΝΕΚΦΕ 7ος Πανελλήνιος Εργαστηριακός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών Απονομή βραβείων Ίδρυμα Ευγενίδη 08/02/2015.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 18/10/14
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 1959 με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την νεοϊδρυθείσα τότε στην Ευρωπαϊκή.
ΡΟΤΟΝΤΑ,ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ,ΚΑΜΑΡΑ
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
“Καλλιέργεια δεξιοτήτων προσέγγισης αγοράς εργασίας”
129ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ΑΠΘ
Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου
5ο Ιστορικό Λύκειο Θεσσαλονίκης
ΡΑΛΛΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 155 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε -Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Aspasia Karabini Στα 1905, λίγους μήνες πριν πεθάνει, η Ασπασία Δημητρίου Καραμπίνη συντάσσει, στον συμβολαιογράφο Νικόλαο Γιγάντε, διαθήκη δια δημοσίου.
Θέμα : « Στα χνάρια των Πορφυρογένηδων στον τόπο και στο χρόνο»
ΖΩΓΡΑΦΟΥ Η περιοχή του Ζωγράφου έχει ανατολικά το όρος Υμηττός , το αγαπημένο βουνό των κατοίκων της Αθήνας και νοτιοδυτικά τα ποτάμια Ηριδανό και Ιλισό.
 Το 1964 το κτήριο στέγασε τα πρώτα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών μέχρι το 1984.Αργοτερα το κτήριο έμεινε γνωστό ως > και έγινε τόπος συγκέντρωσης.
Το σχολείο μας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936 με ιδρυτή τον Ιωακείμ Ξενόπουλο, ο οποίος ήταν δάσκαλος και είχε έρθει από τη Μ. Ασία. Το πρώτο κτίριο που.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Θρησκευτικά Γ1 Νίκος Γιαννιός Δ.Ε. :7.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ……………….. Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι ΕπαρχίαΑμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου Η πόλη και τα χωριά της.
Σμύρνη Η Σμύρνη (τουρκικά: İzmir), είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και ο σημαντικότερος εισαγωγικός.
Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων. Περιγραφή επαγγέλματος Ο ειδικός Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων είναι εκπαιδευμένος να : Παρακολουθεί υπεύθυνα τα παιδιά σε όλες τους.
O ελληνισμός της δυτικής Μικράς Ασίας και του Πόντου Επιμέλεια παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη
Βυζαντινή Θεσσαλονίκη Ε'Τάξη 43ου Δημοτικού σχολέιου Ηρακλείου.
Το «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για μαθητές Δημοτικού Σχολείου Σκοπός των ενοτήτων του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου είναι: -Η.
10 ο Γενικό Λύκειο Πειραιά. Στοιχεία του σχολείου Διεύθυνση : Κεχαγιά 6 και Μαυρογένους Τηλ: Ιστοσελίδα:
1. Η Αμμόχωστος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το 1960 κατοικούσαν Έλληνες, 6120 Τούρκοι και 24 Μαρωνίτες. 2. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής.
Η Δια Βίου Μάθηση στις Σέρρες
Τα δημοτικά σχολεία της Λακατάμειας
Εμείς τα παιδιά του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου μπορούμε να κολυμπήσουμε και στα βαθιά νερά.
Τα παιδαγωγικά-εκπαιδευτικά αιτήματα στην Ελλάδα
Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό
Συγκριτικά στοιχεία ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας
Μαθητές με βαρηκοΐα στην 8η ΕΑΕ Δίον 18/9
«Πνευματική ακρόπολις απάσης της Μακεδονίας»: Το ‘Γυμνάσιον της Ελληνικής Κοινότητος Θεσσαλονίκης’ και η εκπαίδευση στη Μακεδονία. Μια αμφίδρομη σχέση.
Εμείς τα παιδιά του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου μπορούμε να κολυμπήσουμε και στα βαθιά νερά.
Γυμνάσιο Αγλαντζιάς Σχολική Χρονιά
ΚΟΡΩΝΗ.
ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Τα βασικά Δόγματα της Ορθοδοξίας
ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )
Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Γυμνάσιο Αγλαντζιάς Σχολική Χρονιά
Η Νέα Μηχανιώνα σήμερα.
ΣΜΥΡΝΗ.
 Η Λιβαδειά είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας.(Πρωτεύουσα του Ν. Βοιωτίας). Η Λειβαδιά βρίσκεται στην βορεινή πλευρά του Ελικώνα, απ’ όπου πηγάζει το ποτάμι.
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 1/ θ Νηπιαγωγείο Φράγκα
Αγία Σοφία Μαρία – Στεφανία Χατζηγορηγορίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης Η εργασία έγινε από τις μαθήτριες Ζιόνγκα Μαγδαληνή και Κολαΐτη Μυρσίνη, της Γ’ Τάξης, Σχολ.Έτος 2011-2012.

Τα είδη των Μικρασιάτικων σχολείων ΣΧΟΛΕΙΑ Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανώτατη Εκπαίδευση Γυμνάσια Επαγγελματικές Σχολές Διδασκαλεία Ιεροδιδασκαλεία Κοινοτικά Ιδιωτικά Αρρεναγωγεία Παρθεναγωγεία Δημοτικά Σχολεία

Το κεντρικόν Παρθεναγωγείον Ιστορία Αρχικά στεγάστηκε: περίβολος ναού της Αγίας Φωτεινής Συνεχής αύξηση μαθητριών οίκημα ανεπαρκές Σμυρναίοι μεταφέρουν το κτίριο σε χώρο ευρύ και κατάλληλο. διευθύντρια Σαπφώ Λεοντιάς Αγορά 22 Σεπτεμβρίου 1878 (οδός Ρόδων 46) δωρεές 1908: οδός Μεϊμάρογλου ισόγειο κτίριο, σε δύο πτέρυγες με περιστύλιο αντάξιο προς τον Ελληνισμό της Σμύρνης

22 Σεπτεμβρίου 1900: αναγνώριση ως ισόβαθμο και ισότιμο με το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο της Αθήνας το Παρθεναγωγείο είχε τα εξής τμήματα: 1. Πλήρες νηπιαγωγείο 2. Πρότυπο εξατάξιο (δημοτικό) 3. Αστική σχολή (διτάξια) 4. Πλήρες τριτάξιο διδασκαλείο 5. Πλήρες τετρατάξιο κλασικό γυμνάσιο 6. Τριτάξια εμπορική σχολή ή εμπορικό τμήμα 7. Διτάξιο διδασκαλείο νηπιαγωγών. φοιτούσαν και απόφοιτες της αστικής σχολής

εφτά «παραρτήματα» στην εποπτεία του: Του Αγίου Πνεύματος (στη συνοικία του Αγίου Δημητρίου) Κιουπετζόγλειος Σχολή (συνοικία Κιουπετζόγλου) Αγίας Αικατερίνης (δίπλα από την ομώνυμη εκκλησία) Κωλέττειο Σχολή (συνοικία Αγίου Γεωργίου) Μεταμορφώσεως (δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στη συνοικία Μορτάκια) Ακασόγλειο Σχολή (στη συνοικία της Ευαγγελιστρίας) Αγίου Τρύφωνος (δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα συνολικός αριθμός μαθητριών Παρθεναγωγείου και παραρτημάτων 3.000

Σκοπός των παρθεναγωγείων: εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας πληρέστερη ένταξη κοριτσιών στην εθνική κοινότητα του μικρασιατικού ελληνισμού γνωριμία ενός γλωσσικού οργάνου για την αλληλογραφία με τους ξενιτεμένους συνήθως συζύγους δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να βοηθούν τη μόρφωση και την αγωγή των παιδιών τους αργότερα μετάδοση γνώσεων υγιεινής, καθαριότητας, μαγειρικής, ραπτικής, κοπτικής, κεντημάτων κλπ. Πριν από το 1856: θεσμός των παρθεναγωγείων γνωστός σ’ όλη τη Μ. Ασία

Επίλογος Το κτίριο της Κεντρικού Παρθεναγωγείου σώθηκε κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και χρησιμοποιείται από τους Τούρκους ως σχολείο αρρένων, με την ονομασία «Λύκειο Ατατούρκ» Με την καλλιέργεια του πνεύματος, με την χριστιανοσύνη στην ψυχή, με την Ελλάδα στην καρδιά – τους τρεις αυτούς χαλύβδινους θώρακες – οι Σμυρναίοι Ελληνόπαιδες ξεκινούσαν για την πραγματοποίηση ενός φωτεινού μέλλοντος και τη δημιουργία μιας μεγάλης Ελλάδος…

Λύκειο Ατατούρκ σήμερα Η μεγάλη του αίθουσα «Σα ναός αρχαίος με το απλό ιωνικό περιστύλιο, στέκεται ακόμα ανέπαφη. Αδειανή της εκκλησούλας η κώχη. Θαρρείς πως κάτι προσμένει…».

3ο Λύκειο Νέας Σμύρνης Σε ανάμνηση των σπουδαίων εκπαιδευτηρίων-οικοτροφείων της Σμύρνης που αποτελούσαν πρότυπο της εποχής τους ονόμασαν τα γυμνάσια θηλέων «Ομήρειο» και «Κεντρικό».Το σχολείο ιδρύθηκε το έτος 1972 και πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1972-3 σαν δεύτερο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης. Από το σχολικό έτος 1979-80 λειτουργεί σαν μεικτό Λύκειο με τον τίτλο Λύκειο Ν. Σμύρνης .