Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 1/ θ Νηπιαγωγείο Φράγκα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 1/ θ Νηπιαγωγείο Φράγκα "— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1/ θ Νηπιαγωγείο Φράγκα Σχολικό έτος 2018-2019

2 Ποιοι είμαστε Η ομάδα μας αποτελείται από 14 παιδιά (8 νήπια, 6 προνήπια ) και τη νηπιαγωγό. Το τμήμα λειτουργεί ως πρωινό - υποχρεωτικό σε μία αίθουσα.

3 Σκοπός και στόχοι Ο βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων μετάβασης που υλοποιήσαμε ήταν η ψυχοκοινωνική προετοιμασία των νηπίων, ώστε να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση τις νέες προκλήσεις ( γνωστικές, κοινωνικές, συναισθηματικές, περιβαλλοντικές ). Οι επιμέρους στόχοι ήταν οι εξής :  Γνωριμία με τα βιβλία της Γλώσσας και των Μαθηματικών της Α΄ δημοτικού.  Εξοικείωση με την αίθουσα διδασκαλίας της Α΄ δημοτικού.  Ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας με τους μαθητές κα τη δασκάλα της Α΄ δημοτικού.  Δημιουργία θετικών εικόνων - συναισθημάτων και καλλιέργεια προσμονής για το νέο « συναρπαστικό ταξίδι » που μας μεγαλώνει και μας δυναμώνει.

4 Δράση 1 η : Νέοι επισκέπτες στην βιβλιοθήκη μας ΣΤΟΧΟΙ : 1) Να εντάξουμε τα βιβλία της Α΄ δημοτικού στην καθημερινότητα των νηπίων. 2) Να εξοικειωθούν τα νήπια με τη μορφή & το περιεχόμενό τους. Στη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων τα νήπια μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τα βιβλία είτε ξεφυλλίζοντάς τα, είτε « διαβάζοντας » τις εικόνες, είτε συμπληρώνοντας γράμματα και αριθμούς. Η δράση ξεκίνησε το Μάιο. Αρχικά όλα τα νήπια έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά μόνο δύο νήπια ( κορίτσια ) ασχολήθηκαν καθημερινά.

5 Δράση : Νέοι επισκέπτες στη βιβλιοθήκη μας

6 Δράση 2 η : Ας συνεργαστούμε Η δράση υλοποιήθηκε στην τάξη της Α ’ δημοτικού. Τα νήπια είχαν την ευκαιρία να καθίσουν μαζί με τους περσινούς συμμαθητές τους, να δουν τα τετράδια, τα βιβλία και τις κασετίνες τους, να παρακολουθήσουν την πρωινή ρουτίνα και να συνεργαστούν στη συμπλήρωση δύο φύλλων εργασίας. Η δράση υλοποιήθηκε, αφού είχε προηγηθεί συζήτηση της νηπιαγωγού με τη συνάδερφο σχετικά με τη διάρκεια, το περιεχόμενο και την επιλογή της διδακτικής μεθόδου. Τα νήπια παρακολούθησαν την πρώτη διδακτική ώρα της Α ’ δημοτικού και δήλωσαν ενθουσιασμένα, καθώς επιστρέφοντας έδειχναν στη νηπιαγωγό και τους συμμαθητές τους, καμαρώνοντας, τα επιτεύγματά τους.

7 Δράση : Ας συνεργαστούμε

8 Δράση 3 η : Ετοιμάζουμε γιορτή για τους μαθητές της Στ΄ δημοτικού Η δράση είχε διπλό στόχο : Αφενός τα παιδιά της Στ΄ τάξης να ξαναθυμηθούν το πρώτο τους σχολείο ( που είχαν την ίδια νηπιαγωγό ) και να αναστοχαστούν όλη την πορεία τους κι αφετέρου τα νήπια να “ προβάλουν ” τον εαυτό τους στο μέλλον με όλες τις δυνατότητες που τους επιφυλάσσει. Έτσι, η μετάβαση στην Α΄ δημοτικού αποκτά τη σημασία του : “ θα γίνω κι εγώ όπως τα μεγάλα παιδιά ”. Οργανώσαμε στην αίθουσα του νηπιαγωγείου μία γιορτή διάρκειας 1 ώρας με παιχνίδια, χορό, αναμνήσεις και κεράσματα. Η δράση ήταν μια ωραία έκπληξη για τους μεγάλους μαθητές κι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους.

9 Αξιολόγηση Οι δράσεις μετάβασης που πραγματοποιήθηκαν ενσωματώθηκαν στην κανονικότητα της σχολικής μας ζωής και είχαν θετική απήχηση στους εμπλεκόμενους ( προνήπια, νήπια, νηπιαγωγό, μαθητές Α΄ και Στ΄ δημοτικού, συναδέρφους δασκάλους ). Ιδιαίτερα, η δεύτερη και η τρίτη δράση ενθουσίασαν τα παιδιά, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις τους ( π. χ. Κυρία, πότε θα ξαναπάμε στην Α΄ τάξη, ή Κοίτα, τα έκανα όλα και πήρα αυτοκόλλητο, ή θα ξανακάνουμε γιορτή με τα μεγάλα παιδιά ;). Η πρώτη δραστηριότητα θα πρέπει να εμπλουτιστεί με υποστηρικτικό υλικό, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική στα παιδιά.


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 1/ θ Νηπιαγωγείο Φράγκα "

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google