Τα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης και πρακτικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικά Εργαλεία.
Advertisements

Το ατομικό πρότυπο του Bohr
Το Φως
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
Περί της φύσης του φωτός
Συμμετρία & Σχετικότητα στον κόσμο μας Κατερίνα Ζαχαριάδου.
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι, Α. Λαχανάς17 / 10 / :53:21 AM 1 Από τις διαλέξεις του ακ. έτους
Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus
Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 1ο
Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
Νεύτωνας (Isaac Newton ).
οι ΘΕΩΡΙΕΣ QED QCD GRAND UNIFIED THEORY ΗΛΕΚΤΡΑΣΘΕΝΗΣ ΘΕΩΡΙΑ
Διανυσματικό πεδίο μεταβολής ηλεκτρονικής πυκνότητας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ. KΆΘΕ ΦΥΣΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΈΧΕΙ (Ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΆ ΑΠΟΘΗΚΕΎΕΙ) ΜΊΑ ΠΟΣΌΤΗΤΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΆΖΕΤΑΙ ΕΝΈΡΓΕΙΑ. ΕΝΈΡΓΕΙΑ, ΣΥΝΕΠΏΣ, ΕΊΝΑΙ Η ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΕΝΌΣ ΣΏΜΑΤΟΣ.
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Νέες Φυσικές Θεωρίες (τέλος 19ου – Αρχές 20ου Αιώνα)
Κβαντική Μηχανική Η Εξίσωση Schrödinger Θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας
Ο Ισαάκ Νεύτων Και η θρησκευτικότητα Στο έργο του.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Ερευνητική Εργασία Ο Θάνατος(;) των άστρων
ΣΚΕΨΟΥ OΠΩΣ Ο EINSTEIN. Ο πιο διάσημος επιστήμονας όλων των εποχών και ίσως ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, Albert Einstein, παραδίδει το μάθημά του.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
Θεωρία Υπολογισμού Εισαγωγή (μέρος 2 ο ) Πρακτική Θεωρία.
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιστημονική μέθοδος
Η Φυσική με Πειράματα Α΄ Γυμνασίου.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Οι σύγχρονες αντιλήψεις
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στo ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία.
ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
Άτομα και μόρια.
ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Werner Heisenberg (Βέρνερ Χάιζενμπεργκ)
Βασικες Εννοιες Φυσικής. Προηγουμενο μάθημα Δεξιότητες – Δεξιότητες: Δυνάμεις του 10 και λιγη άλγεβρα – Δεξιότητες: Λύση απλών σχέσεων – Ασκηση: μια άσκηση.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή.
 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας.
ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασικοί στόχοι: 1. να αναπτύσσει ερμηνείες της πραγματικότητας.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Το Ηλεκτρικό Πεδίο Στη μνήμη τού Ανδρέα Κασσέτα.
Υποθέσεις εργασίας και μεταβλητές
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Ειδική θεωρία της σχετικότητας
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Διάλεξη 9 , η Κοσμολογική Σταθερά
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ)
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
Η δομή του ατόμου . ΙΙ. Το σύγχρονο ατομικό πρότυπο.
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
Θεωρίες για την δημιουργία του σύμπαντος
Π Ένας μαγικός αριθμός.
ΤΟ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.. ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ ΤΟΝ ΣΑΜΙΟ ΣΤΟ ΝΕΥΤΩΝΑ
ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Επιστημονικοί τομείς χωρίζονται σε :
Η Ιστορία της Φυσικής Νίκη Μαματσή Φυσικός.
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
Μηχανισμός παραγωγής και απορρόφησης φωτονίων
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων Εργαστήριο Φυσικής-Μηχανικής Δρ. Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης.
ΦΥΣΙΚΗ Γ. ΜΗΤΣΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης και πρακτικής Τα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης και πρακτικής Ζαφειροπούλου Ζωη - φιλόλογος

Τα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης και πρακτικής Παλαιά αισιόδοξη αντίληψη: Από το 17ο αιώνα ως τα τέλη του 19ου κυριαρχούσε η άποψη ότι το σύμπαν είναι μια καλοστημένη μηχανή που μπορούσε να μελετηθεί με ακρίβεια (μηχανιστική αντίληψη, εισαγωγή της μαθηματικοποιημένης φυσικής, ασφαλείς προβλέψεις με βάση την παρατήρηση, αναλλοίωτοι φυσικοί νόμοι, αιτιότητα κλπ). Στα τέλη του 19ου και στο πρώτο μισό του 20ου οι βεβαιότητες θα κλονισθούν

Νέα αντίληψη: εικόνα ενός θρυμματισμένου σύμπαντος το ενοποιημένο σύμπαν της προηγούμενης περιόδου δίνει τη θέση του πολλούς μικρότερους κόσμους που αποτελούν το πεδίο έρευνας. Οι αρχές της τυχαιότητας και της απροσδιοριστίας αντικαθιστούν τη βεβαιότητα και την πρόβλεψη. Το υποκείμενο, ο επιστήμονας που παρατηρεί, θεωρείται μέρος του συστήματος που παρατηρεί. Αναδεικνύεται ένας κόσμος σχετικός που αλλάζει ανάλογα με την κίνηση του παρατηρητή.

Planck Max: 1858-1947 και Niels Bohr: 1885-1962 Η Κβαντική Μηχανική (ή Κβαντική Φυσική ή Κβαντομηχανική), είναι αξιωματικά θεμελιωμένη θεωρία της Φυσικής, που αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η νευτώνεια μηχανική αδυνατούσε να περιγράψει. Η κβαντομηχανική περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο. Ο όρος κβάντο (quantum, μικρή ποσότητα - προέρχεται από τη λέξη quantus που στα Λατινικά σημαίνει πόσο) αναφέρεται σε διακριτές μονάδες που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες φυσικές ποσότητες, όπως η ενέργεια ενός ατόμου ύλης σε κατάσταση ηρεμίας. Η κβαντομηχανική είναι μια θεωρία της φυσικής μηχανικής. Θεωρείται πιο θεμελιώδης από την κλασική μηχανική, καθώς εξηγεί φαινόμενα που η κλασική μηχανική και η κλασική ηλεκτροδυναμική αδυνατούν να αναλύσουν,

Η θεωρία της γενικής και ειδικής σχετικότητας του Einstein αφορά κυρίως τη φυσική του μεγαλόκοσμου των πλανητών και του διαστήματος. Ήρθε να λύσει προβλήματα της νευτώνειας φυσικής διευρύνοντας τον παλιό νόμο σχετικά με τη βαρύτητα. Einstein Albert: 1879-1955