Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 1ο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 1ο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 1ο
Γαλιλαϊκοί Μετασχηματισμοί

2 Galileo Galilei Μεγάλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος
Γνωστός για τις αστρονομικές του παρατηρήσεις, αν και η εν γένει συνεισφορά του στη φυσική είναι πολύτιμη. Ο πρώτος που μίλησε για τη σχετικότητα των κινήσεων ήταν ο Galileo και όχι ο Einstein, όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν.

3 Συστήματα συντεταγμένων René Descartes

4 Τι είναι σύστημα αναφοράς;
Ο παρατηρητής μαζί με τους χάρακες και τα ρολόγια, που χρησιμοποιούνται για να μετρούν αποστάσεις και χρόνο, συντελούν αυτό που καλείται σύστημα αναφοράς.

5 Τι είναι σύστημα αναφοράς;
Αδρανειακό σύστημα αναφοράς είναι το σύστημα που ισχύει ο πρώτος νόμος του Newton. Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε περί κινήσεων, πρέπει πρώτα να ορίσουμε το σύστημα αναφοράς, σύμφωνα με το οποίο η κίνηση περιγράφεται.

6 Γαλιλαϊκοί μετασχηματισμοί
Οι μετασχηματισμοί του Galileo εκφράζουν τη σχέση μεταξύ των συντεταγμένων, αναφερόμενοι στο ίδιο γεγονός, όπως αυτό εξετάζεται από δύο αδρανειακούς παρατηρητές σε σχετική κίνηση μεταξύ τους.

7 Ποια είναι η χρησιμότητα της ύπαρξης των μετασχηματισμών;
Μετρήσεις Σύγκριση μετρήσεων και ορθότητάς τους Περιγραφή των κινήσεων και της μεταξύ τους σχέσης

8 Η αρχή της σχετικότητας του Galileo
Οι θεμελιώδεις νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι σε όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς.

9 Ο χρόνος Ο Galileo παρατηρεί πρώτος ότι η περίοδος ενός εκρεμμούς, που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση, είναι σταθερή. Νευτώνειος χρόνος: “Absolute, true and mathematical time, of itself, and from its own nature flows equably without regard to anything external.”

10 Ο χώρος Νευτώνειος χώρος: “Absolute space, in its own nature, without regard to anything external, remains always similar and immovable. Relative space is some movable dimension or measure of the absolute spaces; which our senses determine by its position to bodies, and which is vulgarly taken for immovable space. Absolute motion is the translation of a body from one absolute place into another, and relative motion, the translation from one relative place into another.”

11 Γαλιλαϊκοί μετασχηματισμοί

12 Ο νόμος της πρόσθεσης ταχυτήτων
Η διανυσματική περιγραφή του νόμου των ταχυτήτων στους μετασχηματισμούς του Galileo.

13 Ένα πρόβλημα αναδύεται
Ο J. C. Maxwell δείχνει μέσω της περίφημης ηλεκτρομαγνητικής του θεωρίας ότι: Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ανεξάρτητη της ταχύτητας του μέσου που το εξέπεμψε.

14 Ένα πρόβλημα αναδύεται
Η ταχύτητα του φωτός μέσω πειραματικών μετρήσεων υπολογίζεται ότι είναι: c= m/s. Το πείραμα υποδεικνύει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή για όλους τους αδρανειακούς παρατηρητές.

15 Ένα πρόβλημα αναδύεται
Η θεωρία των Newton και Galileo αδυνατεί να εξηγήσει τα πειραματικά αποτελέσματα. Κάναμε λάθος στο πείραμα ή μήπως είναι λάθος η θεωρία;

16 To Be Continued…


Κατέβασμα ppt "Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 1ο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google