Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο
Μετασχηματισμοί Lorentz

2 Στο προηγούμενο επεισόδιο…

3 Τι είναι σύστημα αναφοράς;
Ο παρατηρητής μαζί με τους χάρακες και τα ρολόγια, που χρησιμοποιούνται για να μετρούν αποστάσεις και χρόνο, συντελούν αυτό που καλείται σύστημα αναφοράς. Αδρανειακό σύστημα αναφοράς είναι το σύστημα που ισχύει ο πρώτος νόμος του Newton.

4 Η αρχή της σχετικότητας του Galileo
Οι θεμελιώδεις νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι σε όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς.

5 Ο χρόνος και ο χώρος Απόλυτα μεγέθη
Νευτώνειος χρόνος: “Absolute, true and mathematical time, of itself, and from its own nature flows equably without regard to anything external.” Νευτώνειος χώρος: “Absolute space, in its own nature, without regard to anything external, remains always similar and immovable.”

6 Μετασχηματισμοί του Galileo

7 Ένα πρόβλημα αναδύεται
Η ταχύτητα του φωτός είναι ανεξάρτητη του μέσου που το εξέπεμψε. Η ταχύτητα του φωτός είναι η ίδια για όλους τους αδρανειακούς παρατηρητές, με μέτρο: c= m/s.

8

9 Μετασχηματισμοί Lorentz
Είναι η σχετικιστική μορφή των γαλιλαϊκών μετασχηματισμών. Ήταν γνωστοί σε πολλούς φυσικούς από το 1887, ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του H. Lorentz, που πρώτος τους ανακάλυψε. Ο H. Poincaré το 1905 αναγνώρισε ότι οι μετασχηματισμοί έχουν τις ιδιότητες μιας μαθηματικής ομάδας.

10 Μετασχηματισμοί Lorentz
Το ίδιο έτος, ο A. Einstein εξέδωσε τους μετασχηματισμούς υπό την αρχή της σχετικότητας και της σταθερότητας της ταχύτητας του φωτός, λαμβάνοντας ίδια αλγεβρικά αποτελέσματα με παλαιότερούς του, όμως δίνοντάς τους διαφορετική ερμηνεία.

11 Μετασχηματισμοί Lorentz

12 Μετασχηματισμοί ταχυτήτων
Γαλιλαϊκός: Σχετικιστικός:

13 Μετασχηματισμοί ταχυτήτων

14 Σχετικιστική μηχανική
Ο A. Einstein έχοντας οδηγηθεί στα προηγούμενα αποτελέσματα, έσπευσε να αποκαταστήσει έννοιες της φυσικής και να τις εισάγει σε ένα σχετικιστικό πλαίσιο.

15 Σχετικιστική μηχανική

16 Χώρος Minkowski Πρέπει να υπάρχει γεωμετρική ισοδυναμία μεταξύ των συστημάτων δύο αδρανειακών παρατηρητών και των αντίστοιχων μετρήσεών τους. Η σχέση που παρουσιάζει αναλλοιότητα είναι:


Κατέβασμα ppt "Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google