Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ισαάκ Νεύτων Και η θρησκευτικότητα Στο έργο του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ισαάκ Νεύτων Και η θρησκευτικότητα Στο έργο του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ισαάκ Νεύτων Και η θρησκευτικότητα Στο έργο του.

2 Εισαγωγή στη ζωή του. Ο Ισάακ Νεύτων ανατράφηκε ως Αγγλικανός, στο σχολαστικό περιβάλλον του Καίμπριτζ το οποίο όμως ήταν ανοιχτό στις νεότερες επιρροές της μηχανιστικής φιλοσοφίας. Ο Νεύτωνας υπήρξε ένας πολυπράγμων επιστήμονας και άνθρωπος του πνεύματος που είναι κυρίως γνωστός για την ασχολία του στη φυσική και τα μαθηματικά,ενώ λιγότερο γνωστή είναι η ενασχόληση του με την αλχημεία και την αποκρυπτογράφηση της βίβλου. Ο Ισάακ Νεύτων ανατράφηκε ως Αγγλικανός, στο σχολαστικό περιβάλλον του Καίμπριτζ το οποίο όμως ήταν ανοιχτό στις νεότερες επιρροές της μηχανιστικής φιλοσοφίας. Ο Νεύτωνας υπήρξε ένας πολυπράγμων επιστήμονας και άνθρωπος του πνεύματος που είναι κυρίως γνωστός για την ασχολία του στη φυσική και τα μαθηματικά,ενώ λιγότερο γνωστή είναι η ενασχόληση του με την αλχημεία και την αποκρυπτογράφηση της βίβλου.

3 Η θρησκεία στη ζωή του Νεύτωνα. Εμείς όμως σε αυτή την εργασία θα ασχοληθούμε περισσότερο με το θεολογικό του έργο. Παρά το οικογενειακό και θρησκευτικό του πλαίσιο οι προσωπικές θρησκευτικές οπτικές του Νεύτωνα δεν ήταν συμβιβασμένες με το αγγλικανικό δόγμα.Βλέποντας αναλυτικά τις θρησκευτικές του απόψεις, θα τις βρει κανείς αρκετά αντι-καθολικές, ενώ παράλληλα φαίνεται να αναφέρεται στον «Ένα και μοναδικό πατέρα θεό» απορρίπτοντας το δόγμα της αγίας τριάδας. Επίσης ασκεί αυστηρή κριτική στη πρώιμη εκκλησιαστική ιστορία ( μεταξύ 3ου και 5ου αιώνα ), κατά την οποία θεωρεί ότι ο χριστιανισμός έχασε τις βάσεις του. Σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές ο Νεύτων ήταν αριανιστής.

4 Από το σύνολο του έργου του γίνεται φανερό ότι ο Νεύτων ήταν εκ πεποιθήσεως ευσεβής θρησκευόμενος και θεολογικός στοχαστής και ταυτόχρονα εξέχων επιστήμονας. Αποτελεί κοινό μυστικό πως ο Ισαάκ Νεύτων διέθεσε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της ζωής του στη συγγραφή θεολογικών κειμένων. Από το σύνολο του έργου του γίνεται φανερό ότι ο Νεύτων ήταν εκ πεποιθήσεως ευσεβής θρησκευόμενος και θεολογικός στοχαστής και ταυτόχρονα εξέχων επιστήμονας. Αποτελεί κοινό μυστικό πως ο Ισαάκ Νεύτων διέθεσε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της ζωής του στη συγγραφή θεολογικών κειμένων.

5 Aαπόψεις σχετικά με το θεολογικό του έργο. Παρότι δεν ήταν ιδιαιτέρα γνωστό η πλειονότητα του έργου του αφορά τα θεολογικά του συγγράμματα. Για πολύ καιρό επικρατούσε η άποψη πως τα έγραψε στα βαθιά γεράματα του και πάσχοντας από γεροντική άνοια άποψη αυτή αντικρούεται όμως από κάποιους καθηγητές.Είναι πιθανό ότι οι απόψεις που αναφέραμε πριν ευνόησαν την άποψη για την κατάσταση αυτή. Σίγουρα πάντως αυτός ο φόβος του συγγράφει τον οδήγησε να μην τα αποκαλύψει στον ευρύτερο κοινό. Ο καθηγητής Iliffe υποστηρίζει πως ο ίδιος ο Νεύτωνα πίστευε πως η φυσική φιλοσοφία με την οποια ασχολούταν ήταν ουσιαστικά μια πράξη θρησκευτική. Πράγματι γενικότερα η ενασχόληση του με τις επιστήμες συμπίπτει περισσότερο με τον τρόπο δουλειάς των προσωκρατικών φιλοσόφων και δεν εντάσσετε στο μοτίβο της δουλειάς ενός σύγχρονου επιστήμονα. Παρότι δεν ήταν ιδιαιτέρα γνωστό η πλειονότητα του έργου του αφορά τα θεολογικά του συγγράμματα. Για πολύ καιρό επικρατούσε η άποψη πως τα έγραψε στα βαθιά γεράματα του και πάσχοντας από γεροντική άνοια άποψη αυτή αντικρούεται όμως από κάποιους καθηγητές.Είναι πιθανό ότι οι απόψεις που αναφέραμε πριν ευνόησαν την άποψη για την κατάσταση αυτή. Σίγουρα πάντως αυτός ο φόβος του συγγράφει τον οδήγησε να μην τα αποκαλύψει στον ευρύτερο κοινό. Ο καθηγητής Iliffe υποστηρίζει πως ο ίδιος ο Νεύτωνα πίστευε πως η φυσική φιλοσοφία με την οποια ασχολούταν ήταν ουσιαστικά μια πράξη θρησκευτική. Πράγματι γενικότερα η ενασχόληση του με τις επιστήμες συμπίπτει περισσότερο με τον τρόπο δουλειάς των προσωκρατικών φιλοσόφων και δεν εντάσσετε στο μοτίβο της δουλειάς ενός σύγχρονου επιστήμονα.

6 H θεολογία του Νεύτωνα σε συνάρτηση με τις ανακαλύψεις του πάνω στη φυσική Οι απόψεις του Νεύτωνα ήτανε κοντά στον Ντεϊσμό αλλά διέφεραν στο ότι έβλεπε το θεό μια ειδική Φυσική αιτία ώστε να κρατάει σε τροχιά τους πλανήτες. Μάλιστα ήταν εναντίον της χρήσης του νομού της βαρύτητας ώστε να βλέπουμε το σύμπαν ως μια μηχανή,ένα τέλειο ρολόι.. Επίσης έλεγε πως η βαρύτητα εξηγεί τις κινήσεις των πλανητών αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει ποιος έθεσε τους πλανήτες σε τροχιά. Πίστευε πως ο Θέος είναι ένα ων που κυβερνάει τα πάντα και γνωρίζει όλα τα μελλούμενα. Όλο αυτό το σύστημα μπορούσε να γίνει υπαρκτό μόνο υπό την επίβλεψη και κυριαρχία μιας πανέξυπνης ύπαρξης. Αυτή η ύπαρξη κυβερνά όχι ως ψυχή του κόσμου, αλλά ως παντοκράτορας της. Μια ύπαρξη αιώνια αθάνατη και απολύτως τέλεια. Εν κατακλείδι υποστήριζε πως η αντίθεση στο θεό είναι ο αθεϊσμός από επάγγελμα και πρακτικά η ειδωλολατρία. Οι απόψεις του Νεύτωνα ήτανε κοντά στον Ντεϊσμό αλλά διέφεραν στο ότι έβλεπε το θεό μια ειδική Φυσική αιτία ώστε να κρατάει σε τροχιά τους πλανήτες. Μάλιστα ήταν εναντίον της χρήσης του νομού της βαρύτητας ώστε να βλέπουμε το σύμπαν ως μια μηχανή,ένα τέλειο ρολόι.. Επίσης έλεγε πως η βαρύτητα εξηγεί τις κινήσεις των πλανητών αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει ποιος έθεσε τους πλανήτες σε τροχιά. Πίστευε πως ο Θέος είναι ένα ων που κυβερνάει τα πάντα και γνωρίζει όλα τα μελλούμενα. Όλο αυτό το σύστημα μπορούσε να γίνει υπαρκτό μόνο υπό την επίβλεψη και κυριαρχία μιας πανέξυπνης ύπαρξης. Αυτή η ύπαρξη κυβερνά όχι ως ψυχή του κόσμου, αλλά ως παντοκράτορας της. Μια ύπαρξη αιώνια αθάνατη και απολύτως τέλεια. Εν κατακλείδι υποστήριζε πως η αντίθεση στο θεό είναι ο αθεϊσμός από επάγγελμα και πρακτικά η ειδωλολατρία.

7 Συνοψίζοντας, το έργο του Νεύτωνα στην θεολογία υπήρχε μεγάλο σε έκταση,μεγαλύτερο ακόμα και από το έργο του στη φυσική, αλλά έμεινε άγνωστο στη πλειονότητα του κόσμου γιατί επικεντρωθήκαμε στην σημαντικότητα των ερευνών του στα Φυσικομαθηματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το αγνοούμε ή ότι στερείται ιδιαίτερης σημασίας. Συνοψίζοντας, το έργο του Νεύτωνα στην θεολογία υπήρχε μεγάλο σε έκταση,μεγαλύτερο ακόμα και από το έργο του στη φυσική, αλλά έμεινε άγνωστο στη πλειονότητα του κόσμου γιατί επικεντρωθήκαμε στην σημαντικότητα των ερευνών του στα Φυσικομαθηματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το αγνοούμε ή ότι στερείται ιδιαίτερης σημασίας.

8 ΒιβλιογραφίαWikipedia.grWikipedia.comArtofwise.grNewtonproject.ic.ac.uktobimaonline.gr Για τη εργασία εργαστήκαν οι: Νίκος Μανάρας Γιάννης Μακαρόνας Νικόλας Λυμπερόπουλος


Κατέβασμα ppt "Ο Ισαάκ Νεύτων Και η θρησκευτικότητα Στο έργο του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google