2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Υπεύθυνη προγράμματος Κοτσονούρη Πέρσα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Υπεύθυνη προγράμματος Κοτσονούρη Πέρσα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (BULLYING)
Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
Κατερίνα-Ηλέκτρα Κ. Δήμητρα Γ. Χριστίνα Γk.
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Εργασία της μαθήτριας Γ’ τάξης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΠΑΛ ΣΥΚΕΩΝ : ΣΧΟΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Αντανάκλαση Συναισθήματος
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. Το εργαστήρι στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ανταλλαγή.
8oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Βασικές τεχνικές γνωριμίας
Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
«ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
 Τα παιδιά της Α΄ Τάξης εξαιρούνται από το πρόγραμμα.  Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που εισέρχονται για πρώτη χρονιά στο σχολείο χρειάζονται χρόνο για.
Σχολικός Εκφοβισμός/Bullying
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (23-26 Νοεμβρίου 2006) Ανακοίνωση του Στέφανου Χρ. Κουμαρόπουλου Δρ. Παν. Αθηνών Υπευθύνου Συμβουλ. Σταθμού.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ Μάθημα: Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών & Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και Πρακτική Άσκηση Τίτλος: Καταγραφή.
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Σχολικός Εκφοβισμός School Bullying.
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ 1 3 ο ΓΕΛ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Δ.Ε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/4/15 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
1ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ομότιμοι Μεσολαβητές»
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Α τάξη Καλφαγιάννειου Γυμνασίου Φίλιας Βιωματικές Δράσεις.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
“ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ” ΜΕΤΑΞΙΑ ΜΕΡΙΑΝΟΥ ΓΙΟΒΑΝΑ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ.
Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό «Επίλυση διαφορών» Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος - Γιώργος Ιωάννου Γυμνάσιο ΩΘΗΣΗ - Α’ Γυμνασίου - τμήμα Α1 - 1 Δεκεμβρίου 2015.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
Βία στα σχολεία. Τι είναι ο εκφοβισμός; O σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη δύναμη του/της,
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
ΕΓΩ - ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
1o Λύκειο Ελευσίνας Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης: 4ος χρόνος !
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
Το εκφε σε αριθμους Στοιχεία από τις εκθέσεις δραστηριοτήτων (δες εδώ και εδώ) και τις 10 εκδηλώσεις για τις Φυσικές Επιστήμες του ΕΚΦΕ Καρδίτσας (δες.
Θεατρική ομάδα 6ου Γυμνασίου Κέρκυρας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Υπεύθυνη προγράμματος Κοτσονούρη Πέρσα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Υπεύθυνη προγράμματος Κοτσονούρη Πέρσα

 Η μεσολάβηση είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία οι συγκρούσεις, οι καυγάδες, οι εντάσεις μεταξύ μαθητών επιδιώκεται να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, με την συνδρομή επιμορφωμένων μαθητών- μεσολαβητών που βοηθούν ώστε οι εμπλεκόμενοι να ακούσουν με προσοχή ο ένας τον άλλον.

Οι Μεσολαβητές έχουν την ευκαιρία να στηρίζουν και να βοηθούν συνομήλικούς τους. Ακόμα να τους υποστηρίζουν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα-ζητήματα που τους απασχολούν. Αναλαμβάνουν έτσι ενεργό συμμετοχή και υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Οι Μεσολαβητές έχουν την ευκαιρία να στηρίζουν και να βοηθούν συνομήλικούς τους. Ακόμα να τους υποστηρίζουν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα-ζητήματα που τους απασχολούν. Αναλαμβάνουν έτσι ενεργό συμμετοχή και υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Oι Μεσολαβητές υλοποιούν:  Αντιρατσιστικές ημερίδες.  Ενέργειες κατά του σχολικού εκφοβισμού. Oι Μεσολαβητές υλοποιούν:  Αντιρατσιστικές ημερίδες.  Ενέργειες κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Όσοι μαθητές θελήσουν να γίνουν μεσολαβητές λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Στόχος είναι οι ‘’μελλοντικοί μεσολαβητές ’’ να αποκτήσουν τις:  Απαραίτητες επικοινωνιακές δεξιότητες  Αποτελεσματική παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών. Όσοι μαθητές θελήσουν να γίνουν μεσολαβητές λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Στόχος είναι οι ‘’μελλοντικοί μεσολαβητές ’’ να αποκτήσουν τις:  Απαραίτητες επικοινωνιακές δεξιότητες  Αποτελεσματική παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Η Μεσολάβηση, οι Συμβουλευτικές επιτροπές, τα Φιλαράκια ή άλλες στρατηγικές συμβάλλουν στο να δημιουργείται ένα ασφαλές και αρμονικό Σχολικό Περιβάλλον.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιλογή, την εποπτεία και την εκπαίδευση των συνομηλίκων μεσολαβητών.

 Οι πιο πολύτιμοι πόροι του σχολείου είναι οι μαθητές του.  Οι μαθητές μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης σε ενδοσχολικά προβλήματα συμπεριφοράς.  Οι πιο πολύτιμοι πόροι του σχολείου είναι οι μαθητές του.  Οι μαθητές μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης σε ενδοσχολικά προβλήματα συμπεριφοράς.

 Είναι ουσιώδες να παραχωρεί κανείς στους μαθητές αρμοδιότητες για την ανάληψη υπεύθυνου ρόλου στο σχολείο τους.  Ενίοτε μπορούν οι μαθητές να διαχειριστούν καλύτερα από τους ενήλικες θέματα που αφορούν στην ενδοσχολική ζωή.  Είναι ουσιώδες να παραχωρεί κανείς στους μαθητές αρμοδιότητες για την ανάληψη υπεύθυνου ρόλου στο σχολείο τους.  Ενίοτε μπορούν οι μαθητές να διαχειριστούν καλύτερα από τους ενήλικες θέματα που αφορούν στην ενδοσχολική ζωή.

Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες διαρκούν 6 ώρες (3 δίωρα) και εποπτεύονται από καταρτισμένους εκπαιδευτές. Είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευόμενοι να παρακολουθήσουν όλες τις συνεδρίες, διαφορετικά μπορεί να μην είναι σε θέση να αναλάβουν ρόλο Συνομήλικου Μεσολαβητή. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες διαρκούν 6 ώρες (3 δίωρα) και εποπτεύονται από καταρτισμένους εκπαιδευτές. Είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευόμενοι να παρακολουθήσουν όλες τις συνεδρίες, διαφορετικά μπορεί να μην είναι σε θέση να αναλάβουν ρόλο Συνομήλικου Μεσολαβητή.

 Καταρχήν οι μελλοντικοί Μεσολαβητές εξασκούνται στην καλή, ενεργητική ακρόαση. Οφείλουν να είναι εγκάρδιοι και φιλικοί.  Όλοι οι Συνομήλικοι Μεσολαβητές δίνουν μια υπόσχεση στους μαθητές τους οποίους αναλαμβάνουν να βοηθήσουν, η οποία στηρίζεται στην αρχή της εχεμύθειας. Είναι όμως αναγκασμένοι να παραβιάσουν την υπόσχεσή τους και να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα για ένα σοβαρό ζήτημα που τους ανέφερε κάποιος μαθητής εμπιστευτικά. Σοβαρά ζητήματα, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι : σοβαρές απειλές/εκβιασμοί, κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον, οπλοχρησία κλπ.  Καταρχήν οι μελλοντικοί Μεσολαβητές εξασκούνται στην καλή, ενεργητική ακρόαση. Οφείλουν να είναι εγκάρδιοι και φιλικοί.  Όλοι οι Συνομήλικοι Μεσολαβητές δίνουν μια υπόσχεση στους μαθητές τους οποίους αναλαμβάνουν να βοηθήσουν, η οποία στηρίζεται στην αρχή της εχεμύθειας. Είναι όμως αναγκασμένοι να παραβιάσουν την υπόσχεσή τους και να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα για ένα σοβαρό ζήτημα που τους ανέφερε κάποιος μαθητής εμπιστευτικά. Σοβαρά ζητήματα, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι : σοβαρές απειλές/εκβιασμοί, κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον, οπλοχρησία κλπ.

 Οι εκπαιδευόμενοι συνειδητοποιούν με ποιο τρόπο μπορούν να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες από τον συνομιλητή τους για να έχουν μια όσο το δυνατόν ξεκάθαρη και πλήρη εικόνα του περιστατικού που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.

Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών συνεδριών ο Μεσολαβητής έχει την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια ρόλων να κάνει πρακτική εξάσκηση. Με αυτό τον τρόπο ελέγχονται οι γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης.

 Έχει πλάκα  Μαθαίνεις πώς να επικοινωνείς με τους άλλους.  Μαθαίνεις την σημασία της εχεμύθειας.  Τονώνεται η αυτοπεποίθησή σου.  Αισθάνεσαι πιο υπεύθυνος.  Μαθαίνεις νέες τεχνικές κατανόησης των συνομηλίκων σου.  Έχει πλάκα  Μαθαίνεις πώς να επικοινωνείς με τους άλλους.  Μαθαίνεις την σημασία της εχεμύθειας.  Τονώνεται η αυτοπεποίθησή σου.  Αισθάνεσαι πιο υπεύθυνος.  Μαθαίνεις νέες τεχνικές κατανόησης των συνομηλίκων σου.

 Να είναι σε θέση να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας  Να παρακολουθούν τις εβδομαδιαίες συναντήσεις  Να είναι αξιόπιστοι και συνεπείς  Να επιδεικνύουν ωριμότητα και επαγγελματισμό  Να είναι σε θέση να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας  Να παρακολουθούν τις εβδομαδιαίες συναντήσεις  Να είναι αξιόπιστοι και συνεπείς  Να επιδεικνύουν ωριμότητα και επαγγελματισμό

 Απόρριψη από μία ομάδα.  Απομόνωση.  Κοροϊδευτικά σχόλια.  Σπρωξίματα – Χτυπήματα.  Απειλητικές συμπεριφορές

 Το 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας εδώ και 3 Μήνες εφαρμόζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προσκαλώντας όλα τα σχολεία να ακολουθήσουν αν όχι αυτό άλλα όμοια προγράμματα. Σκοπός μας είναι η μείωση του φαινομένου του ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ και της ΒΙΑΣ.

 Αλειφέρη Έφη  Γεωργόπουλος Σταύρος  Δημητρακάκος Γιάννης  Κοντοπούλου Αλεξάνδρα  Λάγιου Φαίη  Μούζου Κατερίνα  Μπεσσής Παναγιώτης  Παπαδάκου Θεοφανία  Σέφα Ελένη  Χασανέα Μαρία  Χορευτάκη Μαρία