Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
Σχολικός εκφοβισμός είναι η επιθετική εκείνη συμεπριφορά που είναι εσκεμμένη,απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και περιέχει ανισότητα στη δύναμη είτε σωματική είτε συναισθηματική.

2 Τι ΔΕΝ είναι σχολικός εκφοβισμός;
Όταν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι ίσης ‘’δύναμης’’ τότε,πρόκειται για σύγκρουση, βίαιη ίσως, αλλά όχι εκφοβιστική συμπεριφορά. Υπάρχει επίσης η περίπτωση του πειράγματος, όπου οι μαθητές κάνουν αστεία μεταξύ τους διασκεδάζοντας και οι δύο αληθινά.

3 Μορφές εκφοβισμού Σωματικός

4 Λεκτικός

5 Εκφοβισμός με εκβιασμό

6 Έμμεσος ή κοινωνικός

7 Ηλεκτρονικός

8 Ρατσιστικός

9 Σεξουαλικός

10 Χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο όχι μόνο δεν είναι ομαλή, αλλά αντιθέτως, έχει τα χαρακτηριστικά μιας απότομης αλλαγής. Χάνεται η προσωπική επαφή με τον δάσκαλο διότι πλέον υπάρχουν πολλοί καθηγητές με ανάλογες ειδικότητες.Η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στους μαθήτες και η οικονομική και κοινωνικη κατάστασή τους επηρεάζει την συμπεριφορά τους.

11 Έκταση και ένταση του εκφοβισμού
1. Ο εκφοβισμός σταθερά μειώνεται μεταξύ των ηλικιών 12 και 18. 2. Το φαινόμενο φτάνει στην κορύφωσή του στα δύο πρώτα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 3. Σταδιακά μειώνεται η σωματική βία και αυξάνεται η λεκτική και η ψυχολογική. 4.Γενικά,το ποσοστό του εκφοβισμού, όσο τα χρόνια προχωρούν μικραίνει,αλλά μεγαλώνει σε ένταση.

12 Ατομικά χαρακτηριστικά θυτών και θυμάτων
Οι μαθητές-θύτες έχουν συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά: Έντονη, εξωστρεφής παρορμητική προσωπικότητα. Μη ανοχή στην διαφορετικότητα. Δικαιολογούν τις πράξεις τους ως πρόκληση του θύματος και τις εκλογικεύουν ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες για το θύμα. Ναρκισιστική προσωπικότητα με υψηλή αυτοπεποίθηση που δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.

13 Οι μαθητές-θύματα έχουν συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά:
Παθητικά θύματα:ανασφαλή,αγχώδη,μοναχικά,με χαμηλή αυτοεκτίμηση ‘’Προκλητικά’’θύματα:αντιδραστικά,αδέξια,αυθόρμητ- α ,συχνά υπερκινητικά με δυσκολία συγκέντρωσης Ανήκουν σε μειοψηφική ομάδα (εθνότητα,θρήσκευμα,αναπηρία,σεξουαλικός προσανατολισμός,σωματική εμφάνιση,παχυσαρκία κ.α.)

14 Ο ρόλος τω θεατών στον εκφοβισμό: Τι κάνουν συνήθως:
Παίρνουν το μέρος του θύτη και έτσι νιώθουν και αυτοί δυνατοί Τον θαυμάζουν/τον φοβούνται Διασκεδάζουν,γελάνε και ενθαρρύνουν τη βία Δεν πιστεύουν ότι η αναφορά σε ενηλίκους θα αλλάξει κάτι Νομίζουν ότι οι θύτες θα καταλάβουν ότι αυτοί τους ‘’κάρφωσαν’’ και θα τους εκδικηθούν Νιώθουν τύψεις και ενοχή

15 Τι είναι καλό να κάνουν:
Απορρίπτουν τη βία και παρεμβαίνουν για να τη σταματήσουν αν είναι ασφαλές Υποστηρίζουν το θύμα Αναφέρουν το περιστατικό σε εκπαιδευτικό ή στον διευθυντή και ενθαρρύνουν το θύμα να κάνει το ίδιο

16 Αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού
Σε επίπεδο σχολείου Ενημέρωση με ημερίδες,ομιλίες,φυλλάδια Ανοιχτή επικοινωνία με τους γονείς θυτών και θυμάτων με ξεκάθαρες διαδικασίες για το πως και σε ποιον αναφέρουν και για τα βήματα που θα ακολουθήσει το σχολείο Έλεγχος και εποπτεία των χώρων του σχολείο όπου συνήθως κρύβεται ο εκφοβισμός

17 Σε επίπεδο τάξης Καθορισμός ενός κώδικα συμπεριφοράς στην αρχή της χρονιάς Δημιουργία διαδικασίας αναφοράς των περιστατικών (π.χ. Κουτί προβλημάτων της τάξης) Αντιμετώπιση των θυτών κατ’ιδίαν χωρίς δημόσια διαπόμπευση,απειλές και ειρωνίες

18 Χαμόγελο του παιδιού Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών σε άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους. Στα πλαίσια των διαστηριοτήτων του λειτουργεί η γραμμή S.O.S 1056 από το 1997.Έχει αναγνωρισθεί ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Λειτουργεί πανελλαδικά σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα και η κλήση είναι δωρεάν.


Κατέβασμα ppt "Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google