ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το οικιακό ψυγείο ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

EIE/06/075/SI From January 2007 to March 2009 Ενεργειακά δεδομένα, Συγκριτική Αξιολόγηση και Μέτρα Εξοικονόμησης Ενέργειας για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ
Εκπαιδευτικό Πακέτο IUSES Η αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της παρουσίασης βαρύνει τους συγγραφείς. Δεν απηχεί κατ’ ανάγκη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής.
Η ενεργειακή φτώχεια και η στροφή των καταναλωτών στη στερεά βιομάζα ως καύσιμο για την παραγωγή θερμότητας Γιάννης Βουρδουμπάς ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Φυσικών.
ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΨΥΓΕΙΟ.
Κυκλική αντιστρεπτή μεταβολή
Ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος
Ηλεκτρικές Οικιακές Συσκευές
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ MOBILISATION WORKSHOP CLEARSUPPORT PROJECT CHANIA – CRETE
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ “ FAΒ 5 ” ΜΑΘΙΟΥΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τανούσα Δέσποινα Β4.
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Ε Π Α τ Δ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Εξοικονόμηση ενέργειας με αντλία θερμότητας και ηλιακή υποβοήθηση
CRIMINAL MINDS. 4 Ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ PROJECT (α’ τετράμηνο) ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α’3.
Εισήγηση του Δημήτρη Ι. Κάργα, Η-Μ www. kargas-dimitris.gr
2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά Άγιος Παύλος
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ & ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟΥ - ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Project Αειφόρο Σχολείο
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ Η ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ Σχ. Έτος Α΄ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ 3.
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας.
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
Νέα συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας
Εναλλακτικοι τροποι θερμανσης
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σεμινάριο Ενημέρωσης (Training Seminar) Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 Αμφιθέατρο Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Διαχειριστής Προγράμματος Αυτοτελές.
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αποτελούνται από έναν κλειστό κύκλο, μέσα στον οποίο κυκλοφορεί ψυκτικό και περιέχουν τέσσερις διατάξεις:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ 1/12. ΟΡΙΣΜΟΣ  Θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης.  Η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Ιορδάνης Παραδεισιάδης Πρόεδρος ΕΒΗΕ ΤΕΕ Λάρισας Οκτώβριος 2011.
ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ1 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΣ.
Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την νέα Προγραμματική Περίοδο
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ IV προστασία & Η/Μ εγκαταστάσεις
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
Εφαρµογές Γεωθερµικών Αντλιών Θερµότητας
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΕ
Αξιοποίηση της Γεωθερμικής ενέργειας
Παραμετρική Ανάλυση Οργανικού κύκλου Γεωθερμίας
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Γεωθερμική Εγκατάσταση
Εργαστηριακή Μονάδα Θερμικού Περιβάλλοντος
Έρευνα με Υπόθεση Εργασίας την Ανάπτυξη & Εφαρμογή Πιστοποιημένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Οδυσσέας Ν. Κοψιδάς.
Το οικιακό ψυγείο.
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
3η Θεματική Ενότητα ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ.
Ιωάννης Φαλέκας Επένδυση Ενεργειακής Αναβάθμισης
Κεφάλαιο 11 Ψυκτικοί Κύκλοι
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ, 04-02-2009 Του Γιάννη Βουρδουμπά, ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Email: gboyrd@tee.gr

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητος Είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούν την ενέργεια του υπεδάφους (αβαθής γεωθερμία) για τη παραγωγή θερμότητος για τη θέρμανση των κτιρίων. Καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και η παραγόμενη θερμότητα υπό μορφή θερμού νερού μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για θέρμανση χώρου και παραγωγή θερμού νερού του κτιρίου.

Σύστημα Γεωθερμικής Αντλίας Εικόνα 1: Διάταξη συστήματος

Σύστημα Γεωθερμικής Αντλίας Εικόνα 2: Τυπικό σύστημα γεωθερμικής αντλίας

Τρόπος εγκατάστασης συλλέκτη Εικόνα 3: Εγκατάσταση συλλέκτη

Η γεωθερμική αντλία θερμότητος Χρησιμοποιεί τη θερμότητα του υπεδάφους (βάθους 50-100 μέτρων περίπου), όπου η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή, σαν πηγή άντλησης θερμότητος και αποδίδει θερμό νερό , όπου οι αντλίες θερμότητος αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται σαν Αντλίες θερμότητας (Α.Θ) Εδάφους –Νερού

Τα Βασικά Πλεονεκτήματα αυτού του τύπου αντλιών θερμότητας σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας Αέρα- Αέρα είναι : Α) Υψηλότερος βαθμός απόδοσης (Coefficient of Performance) που κυμαίνεται περίπου σε 4. Δηλαδή για κάθε KWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν αποδίδουν περίπου 4 KWh θερμικής ενέργειας. Οι αντίστοιχες αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα έχουν βαθμό απόδοσης συνήθως 2

Τα Βασικά Πλεονεκτήματα αυτού του τύπου αντλιών θερμότητας σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας Αέρα- Αέρα είναι : Β) Το μέσο άντλησης θερμότητας, δηλαδή το υπέδαφος έχει σταθερή σχετικά θερμοκρασία ενώ οι Α.Θ αέρα-αέρα απάγουν θερμότητα από τον αέρα του οποίου η θερμοκρασία ποικίλει αρκετά. Αυτό συνεπάγεται καλύτερη λειτουργία της Α.Θ.

Μια αντλία θερμότητας αποτελείται από Ένα υπόγειο σωλήνα είτε κατακόρυφο είτε οριζόντιο, κλειστού τύπου στον οποίο κυκλοφορεί μίγμα νερού και αντιψυκτικού και απορροφά θερμότητα από το υπέδαφος.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗ Εικόνα 4: Υπόγεια εγκατάσταση συστήματος

Τμήματα Αντλίας Θερμότητας Μια αντλία θερμότητας (είναι ένα μηχάνημα ανάλογο με τα ψυγεία μας ή τα κλιματιστικά μας) αποτελείται από: Εξατμιστή Συμπιεστή Συμπυκνωτή Το σύστημα διανομής θερμότητας (π.χ. θερμού νερού) στη κατοικία

Το κόστος των γεωθερμικών αντλιών θερμότητος Το κόστος των γεωθερμικών αντλιών θερμότητος Συνίσταται από : Α) Το Κόστος Εγκατάστασης της Α.Θ Ενδεικτικά το κόστος εγκατάστασης μιας γεωθερμικής Α.Θ. ωφέλιμης θερμικής ισχύος 8 KW, ανέρχεται σε 10.000-14.000 € περίπου συν το κόστος του συστήματος διανομής θερμότητας (π.χ. υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης). Οπωσδήποτε όμως το κόστος εξαρτάται από τη τοποθεσία της κατοικίας και το υπέδαφος.

Κόστος γεωθερμικών αντλιών θερμότητος Β) Κόστος Λειτουργίας της Α.Θ. Η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια της Α.Θ. υπολογίζεται σαν το πηλίκο της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας που αποδίδει δια τον COP, που κυμαίνεται σε 2,5 έως 4

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις των Γεωθερμικών Αντλιών θερμότητος Συνίστανται από: Τη ρύπανση λόγω της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο που πιθανώς παράγεται από ορυκτά καύσιμα Τη χρήση ψυκτικών ουσιών στο σύστημα της Α.Θ. , όπου κάθε πιθανή διαρροή θα πρέπει να αποφεύγεται.

Χρήσεις Η χρησιμοποίηση των γεωθερμικών Α.Θ. αποτελεί μια σχετικά νέα εφαρμογή για τη θέρμανση κτιρίων και έχει βρει επιτυχημένες εφαρμογές στην Ε.Ε. Το σύστημα άντλησης θερμότητας από το υπέδαφος μπορεί να είναι είτε κατακόρυφο είτε οριζόντιο.

Παράδειγμα Το σύστημα της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας που αναφέρεται στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σε μια μονοκατοικία στην Αυστρία, όπου η θερμαινόμενη επιφάνεια ήταν 125 τ.μ. Για την άντληση θερμότητας από το υπέδαφος χρησιμοποιήθηκε ένας κατακόρυφος εναλλάκτης θερμότητας βάθους 116 μ όπου κυκλοφορούσε αλμυρό νερό (brine) για την άντληση της θερμότητας.

Παράδειγμα Εικόνα 5: Χρήση γεωτρύπανου – Σύνδεση με οικία

Παράδειγμα Η θερμική ισχύς της γεωθερμικής Α.Θ. ήταν 7,5 KW και η διανομή θερμότητας γινόταν με ένα υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, όπου η θερμοκρασία εισόδου ήταν 35ΟC και η θερμοκρασία εξόδου 30ΟC. Κατά τη διάρκεια του έτους η Α.Θ. λειτούργησε 1558 ώρες, έδωσε θερμότητα 12.460 KWh και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 3.115 KWh.

Παράδειγμα Ο συνολικός βαθμός απόδοσης (COP) ήταν 4, ενώ η μέση θερμοκρασία του θερμαινόμενου χώρου ήταν 22,4ΟC και του εξωτερικού χώρου 6,8ΟC. Η θέρμανση της κατοικίας με τη γεωθερμική Α.Θ., μείωσε τις εκπομπές του CO2 κατά 59% σε σχέση με τη θέρμανση της με καυστήρα πετρελαίου.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ Ευχαριστώ πολύ για τη προσοχή σας